hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 北港島綫的最新消息:建議方案 VS 替代方案 ...
開啟左側

北港島綫的最新消息:建議方案 VS 替代方案

s3n370 發表於 2021-11-16 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2021-11-16 06:23
當初打算SWAP,是因為 ISL KET-TIH 與 TKL NOP-POA/LHP 的最高預計乘客量相若,開34tphpd;而另一邊的 ISL ...

同意換線夾到兩邊班次,
及部分同意兩條過海鐵路連成一線嘅風險。

問題係,屯馬連成一線,對往返兩邊新市鎮都有風險。
照計係有方法應對,包括必要時isolate番兩邊。
但又不得不承認點都會拖累另一邊,
同埋屯馬出事嘅最壞影響,無過海段咁嚴重。

而複雜程度,
London Underground大部分路線嘅service pattern,
比東將直通更複雜,但亦無礙响central sections開34tphpd。
s3n370 發表於 2021-11-16 19:48 來自手機 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2021-11-16 10:12
所以要整添馬側線,問題東將線繁忙時間將有6種班次,複雜過東鐵線

雖然有5個總站,但可以簡化成:
東涌 --- 寶琳
青衣 --- 康城
添馬 --- 康城

就算要搓勻,頂多加多一款:
康城 --- 東涌,寶琳 --- 青衣 或 寶琳 ---添馬 短棍。
GU9338 發表於 2021-11-16 21:04 | 顯示全部樓層
個替代方案有冇考慮過對港島線 既影響 ?

下年中東鐵過海已經預見到港島線金鐘 - 北角段會逼到不似人形
替代方案一來令東涌線過海客繼續用香港 - 中環轉港島線,而唔係將軍澳線分流
二來少咗個銅鑼灣北 , 分流唔到港島線而家最逼個段

到時真係加到幾密都無用
請用文明來說服我。
s3n370 發表於 2021-11-16 21:21 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2021-11-16 13:04

下年中東鐵過海已經預見到港島線金鐘 - 北角段會逼到不似人形

無論北港島線點起都好,佢都無可能快過東鐵落金鐘。
塞爆港島線肯定係定局,問題係維持幾耐咁解。

有修改版嘅北港島線,都叫做幫到經東鐵往返東區,
同九龍東去灣仔/金鐘手。
但受惠人數少咁多,仲值唔值得就係疑問。
所以小弟估會不了了之,就係咁解
I20091157 發表於 2021-11-16 21:39 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-11-16 21:04

MTR:安排幾班吉車金鐘同中環起載咪解決到囉
3asv@59x 發表於 2021-11-16 21:40 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-11-16 07:38
青馬同西隧樽頸問題限制將軍澳線既班次

其實可以中間起一個袋狀軌
設寶林到會展嘅區間車
外國好多地方都係咁㗎啦
hellomato 發表於 2021-11-16 22:21 | 顯示全部樓層

睇到個替代方案,就咁把將軍澳線拉去會展,都真係好hea
我覺得最低限度,要在維園/銅鑼灣北加返個站,疏導銅鑼灣站嘅全天候巨大客量。
(而且記得銅鑼灣有條地下街plan咗10年都未起,可以夾埋一起做)

至於添馬站唔起又似乎無所謂,原因前面師兄都有分析。

有師兄提到將軍澳線直接拉到香港站嘅建議,係我提嘅。
呢幾日都研究了一番香港站嘅結構和路軌配置,理論上可以做一些改建擴建,
讓東涌線和將軍澳線都有調頭隧道、並且有渡線讓兩線互通支援。(無需使用郵局土地)
關鍵:將L2那個機場快線預留月台轉俾東涌線用。
目前想到有3個擴建方案——
方案 #1:擴建L2預留月台為島式月台,供東涌線使用;L4月台轉給北港島線(將軍澳線總站,使用原有crossing調頭)。所有乘客轉車均需要經過大堂。
方案 #2:啟用L2預留月台,東涌線落客用,擴建L4月台為雙島三軌月台。新建範圍位於舊月台範圍南側(中環站通道下面),包括東涌線往東涌方向新月台。舊月台範圍轉給北港島線(將軍澳線總站,使用原有crossing調頭)。將軍澳線列車到達總站使用中間路軌,停站同時打開兩邊車門,方便乘客跨月台轉乘東涌線列車,兼具快速清客。
方案 #3:啟用L2預留月台,東涌線落客用,調頭隧道路軌連接L4島式月台其中一邊。島式月台範圍南側(中環站通道下面)新建側式月台,將軍澳線落客用,調頭隧道路軌連接島式月台另外一邊。所有乘客轉車均需要經過大堂;但是能集中在島式月台上車,繼續行程。【此方案有兩種路軌配置,取決於島式月台行車方向】

歡迎大家比對和指教~
我是一部小小MMC~~~~
吳宗錡 發表於 2021-11-16 22:40 來自手機 | 顯示全部樓層
離題少少,無論乜年代嘅方案都好,將軍澳綫都唔經炮台山站咁奇怪嘅。
JX9097 發表於 2021-11-16 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2021-11-16 22:40
離題少少,無論乜年代嘅方案都好,將軍澳綫都唔經炮台山站咁奇怪嘅。

應該係現有路軌盡頭同炮台山站有一段距離
JX9097 發表於 2021-11-16 23:07 | 顯示全部樓層

呢個替代方案好明顯係借研究去拖延
北港島線「研究」咗咁多年
港島北岸發展基本上都係跟住做
點會「忽然間」要研究cut走添馬?

至於銅鑼灣北,早喺九鐵年代已經研究過
記憶中當年係起臨時道路喺海面從而騰空位置起站
去到黨鐵年代都一樣持續研究
到依家又「忽然」有困難?

若果依家呢個so called替代方案
只係求其拉將軍澳線去會展
其餘全部唔做的話,唔該政府可以「慳啲」
香港本土唔需要呢啲大白象