hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 北港島綫的最新消息:建議方案 VS 替代方案 ...
開啟左側

北港島綫的最新消息:建議方案 VS 替代方案

eternalflame 發表於 2021-11-16 23:29 來自手機 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2021-11-16 22:21
睇到個替代方案,就咁把將軍澳線拉去會展,都真係好hea
我覺得最低限度,要在維園/銅鑼灣北加返個站,疏 ...

可以貼F1版
所有擴建似乎無視晒上蓋IFC 1/2
我當所有都係工程上可行
成本一定比由零起出黎嘅添馬站高

屋宇處鐵路保護範圍圖則好清楚睇到
整個香港站結構係民祥街地底
你要向南向北擴張就一定中硬IFC 1/2
向南擴建的話鐵路管道一定入侵
中環三號地皮,你真係覺得咁樣格硬黎都得?
BlackBird 發表於 2021-11-17 01:25 | 顯示全部樓層
唔起添馬只係拉紫線去會展都仲算勉強可以接受
但係無銅鑼灣北站就真係完全垃圾, 都係會塞爆北角站同藍線
P960早日摺線
qunow 發表於 2021-11-17 03:05 來自手機 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2021-11-16 00:17
連 CBN 都要一併刪掉,似乎較大機會是出於 interface 問題的考慮。

銅鑼灣北站要起一定要連埋講咗幾十年嘅地下街,政府又唔想煩
qunow 發表於 2021-11-17 03:08 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2021-11-16 00:01
個人直覺係下一步會話兩個方案都唔掂,
最終無限期擱置。

要搞換線方案唔該直接換觀塘線過海
HU6455 發表於 2021-11-17 06:24 來自手機 | 顯示全部樓層
Ming0420 發表於 2021-11-16 16:47
中環灣仔填海唔會預計有大幅度工作人口增加,銅鑼灣北站及添馬站兩個沿海車站必要性似乎又唔係咁大。特別係 ...

我要由東九去中環灣仔,一定係北角行去對面轉車,好過金鐘灣仔行甘遠!

港鐵真係越來越多呢啲hea做既基建! 念一時方便(自己)麻煩後人(未來)
qunow 發表於 2021-11-17 06:52 來自手機 | 顯示全部樓層
BlackBird 發表於 2021-11-17 01:25
唔起添馬只係拉紫線去會展都仲算勉強可以接受
但係無銅鑼灣北站就真係完全垃圾, 都係會塞爆北角站同藍線 ...

如果要冇咁複雜嘅方案,可唔可以直接將個站完全起喺維園範圍內+上蓋物業發展?
JX9097 發表於 2021-11-17 08:01 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2021-11-17 03:08
要搞換線方案唔該直接換觀塘線過海

康城賣點就係直達港島
你估黨鐵會唔會放手?
JX9097 發表於 2021-11-17 08:02 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2021-11-17 06:52
如果要冇咁複雜嘅方案,可唔可以直接將個站完全起喺維園範圍內+上蓋物業發展? ...

維園範圍內的話個coverage就太低
對於市民而言完全唔就腳
咁不如繼續轉藍線
結果就係搞到分流效果唔顯著
qunow 發表於 2021-11-17 09:42 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-11-17 08:02
對於市民而言完全唔就腳
咁不如繼續轉藍線

連埋侵占維園發展商業設施
但維園嘅地質好似有問題?
hellomato 發表於 2021-11-17 10:20 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-11-17 08:02
對於市民而言完全唔就腳
咁不如繼續轉藍線

用維園範圍起銅鑼灣北站,就幾乎肯定要跟手起埋plan咗幾十年嘅銅鑼灣地下街
到時銅鑼灣/銅北嘅關係就相當於尖沙嘴/尖東那樣
(個人認為迫切性都幾高,大家都知道銅記3個蚊型大堂有幾難頂)

至於前面提出的香港站擴建嘅3個方案,也稍微梳理一下自己的思路:
方案一就是在另一篇post提出那個,但很快發現會跟剛建成的中環灣仔繞道衝突,
所以自己很早就foul掉。(不過為了對照所以照樣擺出來)
然後方案二和三,因為想到擴建範圍直接對上只不過是C出口通道,容許擴建的空間應該較充裕。
先有方案二,可以做到一邊跨月台(TKL→TCL)好似幾正,只可惜不是人流最大的方向(TKL→TCL)。
而且eternalflame師兄提到嘅管道佔用土地問題會好嚴重(TCL路軌要拐到好出)
最後是方案三,至少TCL應該無事(調頭只是簡單垂直interface落樓)
TKL加新月台(而且是側式)嘅佔地應該比方案二細小,包括管道佔用。
雖然無咗跨月台,但勝在人流管理容易(島式月台只用來兩頭上車)
不過就要車站西面加建TKL調頭隧道,這可能比較困難......
【呢部分我都承認轉F1版更合適;不過想承接以前的討論,先放返呢度】
我是一部小小MMC~~~~