hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘區議員及分區委員會對公共交通服務的意見 ...
開啟左側

[其他] 觀塘區議員及分區委員會對公共交通服務的意見

szeto993 發表於 2021-11-18 07:32 來自手機 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2021-11-18 01:34
290 已經好流水 再兜的話更加救命

當年死都要將觀塘山同將軍澳拉埋一齊做,依家就係一個十分理想嘅結果
FBI2 發表於 2021-11-18 07:59 來自手機 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2021-11-18 07:32
當年死都要將觀塘山同將軍澳拉埋一齊做,依家就係一個十分理想嘅結果

等將藍通車後先拆線啦
eric278 發表於 2021-11-18 08:14 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-11-18 07:59
等將藍通車後先拆線啦

應該是中九龍幹線及P2主幹道通車才可以
kwn1029 發表於 2021-11-18 09:02 | 顯示全部樓層

ANA 發表於 2021-11-17 21:13
老實講,290系其實應該要再拆,畢竟計本來將軍澳荃灣一程車已經唔止一個鐘。我認為290系應該要有一條類似 ...

290/A 淨係彩明頭站去到離開將軍澳, 都用起碼 20 分鐘有多果下先癲
請時刻保持感恩及包容的心
ricky 發表於 2021-11-18 10:43 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-11-18 00:32
觀塘交晒比80同80X,反正89B獨市位都只係沙田圍/大圍去新蒲崗/黃大仙

但89B去唔到沙田市中心
前荃葵青區居民
AVW28 發表於 2021-11-18 12:40 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-11-17 21:17
反對290加停秀茂坪道
依家行車時間都唔算快
再拖慢同290A有咩分別?

想290係秀茂坪道加站,無非都係:
1. 唔想搭290A,因為290A仲要入埋四順區先到彩雲,雖然290行秀茂坪道唔停站都係快A線10分鐘都無,停埋就真係無乜分別。
2. 近秀茂坪道果幾座樓既人擺明就係唔想行落秀明道搭A線或上安秀道更疏車既X線。(搭呢兩條線好失禮咩?)

另外上面有人提到290A唔應該入將軍澳既問題,基本上當年將荃方案一出,揀得行山,就注定要同官塘山班人分享,兼且引黎兩區區議會既爭論(如果唔係點會有290和290A兩線全日,290X仲要行埋上安秀道)。雖然唔應該用長途線做埋短途客果份,但既然九巴要將290系定位做流水線,縮短290A恐怕可能會令四順秀明道無車去寶林至調景嶺一帶,縱使我唔清楚呢類得290A限定既獨市位客佔左290A既全部客源有幾多。對康翠黎講,去順秀彩雲無290A都仲可以搭95;93A和98A去唔到四順,因為分別行曉光街和秀茂坪道落官塘;去西貢既12小巴寶林止步;290X去順秀唔係話唔得,將南可以咁揀,但坑寶兩區咪一樣無得搭?我覺得有關人士實拎住呢點黎嘈。(我咁講係預左又有行山派和隧道派既罵戰)
LL3850
JX9097 發表於 2021-11-18 13:03 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-11-18 00:23
89B扔上彩福又點睇...... 反正有80/80X做到大部分功能。

我都有諗過89B廢物利用
但係89B只係去到河東
而獅隧轉乘短期內好難做到
JX9097 發表於 2021-11-18 13:05 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2021-11-18 09:02
290/A 淨係彩明頭站去到離開將軍澳, 都用起碼 20 分鐘有多果下先癲

尚德去將軍澳廣場短短路程都用咗5分鐘啦
將南同寶林啲燈陣真係好誇張

評分

參與人數 1HugeC +8 收起 理由
214P_world + 8 精闢見解

查看全部評分

tommy14D 發表於 2021-11-18 14:49 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2021-11-18 12:40
想290係秀茂坪道加站,無非都係:
1. 唔想搭290A,因為290A仲要入埋四順區先到彩雲,雖然290行秀茂坪道唔 ...

以前冇290A都冇人要求要條直去將南巴士線,係唔知點解一開之後就無啦啦爆咗呢部分客源,聽聞290A 7點倒出秀茂坪係頂閘,寶達要等290先有得上
依家九巴睬你都傻,位位11.3去秀茂坪,再講秀茂坪班人甘有錢,都冇話要雙向分段
AVW28 發表於 2021-11-18 17:01 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2021-11-18 14:49
以前冇290A都冇人要求要條直去將南巴士線,係唔知點解一開之後就無啦啦爆咗呢部分客源,聽聞290A 7點倒出 ...

將南去順秀都無善水競爭,唔同調景嶺返康翠有條單向既E22A揀,雖然要半粒鐘先有一班車。

該路段290A又真係獨市,調景嶺去順秀位位收$11.3,大拿拿比93M等線收多一倍錢;
even將軍澳區內有雙向分段,好話唔好聽,一單290系做幾浸客,加埋d短途全費客,唔賺到笑就假。
況且部分無鐵地方(如康翠、順秀)去荃葵就要硬食290系,調景嶺就話搭地鐵去下一站已經係市區。

幾條290系全日線的獨市位:
290A:(A線獨有)調景嶺將南坑口<-->順秀、順秀<-->荃葵
290X:(X線獨有)日出康城<-->翠林康盛、將軍澳路段<-->安達安泰、安達安泰<-->荃葵
290:唔係好覺有自己既獨市位,最多都係寶達/馬遊塘去彩雲比上述兩線快少少。

你講既客源估計係學生客多,290A順手滿足呢類通學需求,估計290X都係咁,因為兩線都有自己獨有的獨市位。
LL3850