hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 路線613A 行車時間
開啟左側

[問題] 路線613A 行車時間

s3m89 發表於 2021-11-18 12:32 來自手機 | 顯示全部樓層

613A駛至將軍澳道後應該跟694咁行,要避開入藍田站,或者沿連德道、德田街、啟田道入鯉魚門道

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
odwinkinglam + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分

八百米 發表於 2021-11-18 12:50 來自手機 | 顯示全部樓層
s3m89 發表於 2021-11-18 12:32
613A駛至將軍澳道後應該跟694咁行,要避開入藍田站,或者沿連德道、德田街、啟田道入鯉魚門道 ...

港島段其實可以再進取D,直飛上柴灣斜,趁對家都未有做過東隧直達柴灣斜,嗰度起碼快20至30分鐘,咁先有賣點。
 樓主| odwinkinglam 發表於 2021-11-19 08:22 | 顯示全部樓層
八百米 發表於 2021-11-18 12:50
港島段其實可以再進取D,直飛上柴灣斜,趁對家都未有做過東隧直達柴灣斜,嗰度起碼快20至30分鐘,咁先有 ...

如果東隧後直去柴灣工業區,再經小西灣返轉頭,杏花邨,上返東區走廊去 太古城中心做總站 (方便港島東返工) ,吸唔吸引到柴灣返工廠區,同時返港島東商業區的客呢?  (咁可能最直接進取)
天空之神 發表於 2021-11-19 08:24 來自手機 | 顯示全部樓層

s3m89 發表於 2021-11-18 12:32
613A駛至將軍澳道後應該跟694咁行,要避開入藍田站,或者沿連德道、德田街、啟田道入鯉魚門道 ...

人地本身想做寶達秀茂坪特快出鰂魚涌

關小西灣咩事
tommy14D 發表於 2021-11-19 15:07 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-11-19 08:24
人地本身想做寶達秀茂坪特快出鰂魚涌

關小西灣咩事

佢唔想613a仲要塞係鯉魚門道,人地619X一早行細啟田道
B.B.B. 發表於 2021-11-19 15:15 來自手機 | 顯示全部樓層
我朋友朝朝坐A 車落山貪冇咁逼 千祈唔好改
brianso198 發表於 2021-11-20 07:52 來自手機 | 顯示全部樓層

odwinkinglam 發表於 2021-11-19 08:22
如果東隧後直去柴灣工業區,再經小西灣返轉頭,杏花邨,上返東區走廊去 太古城中心做總站 (方便港島東返 ...

去完杏花邨緊係行東區走廊返筲箕灣啦,做乜無啦啦入太古城兜個圈咁無聊?
果班人可以坐613正線,而且唔見得613正線有乜問題。
brianso198 發表於 2021-11-20 07:53 來自手機 | 顯示全部樓層
八百米 發表於 2021-11-18 12:50
港島段其實可以再進取D,直飛上柴灣斜,趁對家都未有做過東隧直達柴灣斜,嗰度起碼快20至30分鐘,咁先有 ...

港島快廿分鐘九龍都要行一個鐘,曉飛都無用。
我唔反對做港島直達,但九龍走線應該同時大執。
而且開車時間對班柴灣尤其柴灣東班返工客,根本太遲。

tombo 發表於 2021-11-20 07:57 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-11-20 07:52
上完東區走廊緊係返筲箕灣啦,做乜無啦啦入太古城兜個圈咁無聊?
果班人可以坐613正線,而且唔見得613正 ...

好明顯佢係講緊諗住搶82X返工客啦,但有冇太大想頭,想一雞兩味
brianso198 發表於 2021-11-20 07:58 | 顯示全部樓層

tombo 發表於 2021-11-20 07:57
好明顯佢係講緊諗住搶82X返工客啦,但有冇太大想頭,想一雞兩味

613A開啲咁嘅時間,搶到82X班返工客先奇。
以而家613A九龍段可以行一個鐘計,頭班就算畀你去到柴灣8點50,都搶唔到啲乜。根本就無作為,又唔知太古班人嘈唔嘈。