hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 皇后山路線開辦消息
開啟左側

[路線消息] 皇后山路線開辦消息

fatpear 發表於 2021-11-30 21:30 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-11-30 21:17
論車程計點都係轉79X會快過去粉嶺先轉78A。286X荔枝角站上車 10分鐘到青沙轉車站,79X就 35分鐘入到山麗 ...

個重點咪就係「如果」青沙等79x 15分鐘以內先叫快,
45-60分鐘一班,點樣如果?你喺青沙落車發現仲有30分鐘先有車咁點?
更大機會出現嘅旺角交通擠塞中,連幾點到都唔知

另外270B下繁而家係15-20分鐘一班,以我間唔中喺長荔街等272E嘅觀察,
270B要做閘長嘅機會已經少咗好多
LN9267 發表於 2021-11-30 21:31 | 顯示全部樓層
看北區區議會主席facebook說79X的直播,看入面留言,看見有些居民說希望有大埔巴士,甚至有居民說希望有元朗、大欖隧道巴士,方便轉車。

畢竟吐露港公路真的嚇怕不少人,我覺得只要279A延長入去皇后山,加上78A攻勢,不難與城巴競爭。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
LN9267 發表於 2021-11-30 21:35 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2021-11-30 21:27
咁就證明運吉夾硬要皇后山線招標兼逆走係錯哂,
以皇后山位置同規模,用278A走線,
夾埋聯和墟同粉嶺中心 ...

今天在皇后山聽見城巴車長向人說私牌不容許行龍山隧道,因爲要節省燃油,可想而知逆走對皇后山未必有著數。

説真,如果可以趁皇后山徹底在北區搞南北分家,對乘客好,對巴士公司也好,不過既成事實,很難搞。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
0q9w8e 發表於 2021-11-30 22:12 來自手機 | 顯示全部樓層

皇后山招標其實應該開線去沙田
同埋78X都大條道理經聯和墟啦
503都應該揾大巴做
條小巴落大埔就差唔多
其餘拉聯和墟啲線就得
htpxcw 發表於 2021-11-30 23:17 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2021-11-30 21:30
個重點咪就係「如果」青沙等79x 15分鐘以內先叫快,
45-60分鐘一班,點樣如果?你喺青沙落車發現仲有30分 ...

做轉車客嘅話,班次至少要10-15分內
要加班就要繁時打得爆車,依家咁嘅走線長沙灣工業區呢個大客倉趕走曬,深水埗客見到旺角+大角咀塞車combo隨時都嚇走埋

我懷疑運吉劃到條線咁本意都係唔想巴士做大,唔想79X好似當年270B咁靠長沙灣繁時打爆車然後申請加班,想盡量推佢哋轉鐵

dennis28a 發表於 2021-11-30 23:26 | 顯示全部樓層

其實只要運輸署批准,城巴係可以點改 78X 同 79X 同九巴完全重疊都得。舉個例子,開條 79P 經青沙跟 270C 平行行都得,
九巴投訴到拆天都無用。

但倒轉頭基於招標線優先制度,
只要城巴向運輸署申訴同 79X 加 20A 服務範圍 BBI 重疊,
就算運輸署原則上同意情況下,
運輸署都要阻止九巴入紙 270C 入皇后山。

搞到今時今日咁,九巴其實係運輸署出招標文件前已經表達有意入皇后山,
但運輸署覺得皇后山去九龍東市場,係 BBI 網絡上有競爭力,
基於開放市場原則一意孤行去招標,
而基於劃招標線唔可以同現有服務重疊,先劃逆走龍山。

最後咪只接納 78A 同 278A 直接由九巴做(新城無城隧車,無粉轉網絡),
其餘有得做咪變晒逆走,比晒兩間公司去投標。

九巴今次輸皇后山就係輸雙輪椅、新車型、九龍市區 BBI 站點,
但九巴既有大隧、青沙 BBI 多新城咁多,因為得一個轉乘點而輸比新城。

本身九巴拎比運輸署建議正正係拎 277A 順走做兩繁分家。
270C 本身就劍指皇后山但比運吉封左後門。

大家鐘意有競爭就有進步嗎?競爭咪招完標贏左間公司發達。
然而城巴無一次把握到發圍機會。
惡意回復是不道德的行為。
fatpear 發表於 2021-11-30 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層

htpxcw 發表於 2021-11-30 23:17
做轉車客嘅話,班次至少要10-15分內
要加班就要繁時打得爆車,依家咁嘅走線長沙灣工業區呢個大客倉趕走曬 ...

我其實又覺我79x走線相對78x問題無咁大,
當一條線要做哂旺角/太子同長深荔,一定係一邊特快時另一邊就特慢,
以全日線計揀旺角而唔揀做長荔特快都無可厚非,
只但係咁行就唔好expect吸得到幾多荔枝角工商區放工客

79x最搞笑係行荔枝角道,臨到尾站特登兜一個圈入長沙道停一個站,
最後再屈番去最遠嘅深旺道海皮邊做總站,
淨係呢段都無無謂謂浪費最少15分鐘
dennis28a 發表於 2021-11-30 23:49 來自手機 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2021-11-30 23:33
當一條線要做哂旺角/太子同長深荔,一定係一邊特快時另一邊就特 ...

都係果句,城巴為免日後 679 979 客量落鐵,
永遠唔識諗其實長遠青沙、大隧口係客倉黎。

宣傳走去放係市區多個直達皇后山有鬼用。

你試吓同班觀塘客講,78X 轉 682 或 798 可到沙田馬鞍山,就算觀繞塞到吐血又點會無得做?

再唔係試吓益對家,引人搭沙田線去大隧口轉 78X 返皇后山,以佢 ETA 技術又點會引唔到客上當?

彩虹放工去皇后山埋單 20 蚊,將來做密 78X 去 20 分鐘一班,點會無客上當?

成日話城巴無九龍網絡處於下風,逆走走線差,
但自己唔識打逆風戰,唉。
0q9w8e 發表於 2021-11-30 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-11-30 23:26
其實只要運輸署批准,城巴係可以點改 78X 同 79X 同九巴完全重疊都得。舉個例子,開條 79P 經青沙跟 270C  ...

新車型 九龍BBI站點厹都可以輸。。。
270D 978A其實都劍指皇后山啦
至於雙輪椅係加分定扣分就可圈可點
其實皇后山招標可以搞好多嘢。。
根本唔使劃啲78X 79X 出黎。。
whzzzz 發表於 2021-12-1 01:19 | 顯示全部樓層

fatpear 發表於 2021-11-30 23:33
當一條線要做哂旺角/太子同長深荔,一定係一邊特快時另一邊就特 ...

79X 非繁應該放棄長沙灣, 並倒轉九龍走線

落高速之後 深水埗 太子 去 旺角, 一掃哂 最旺地區

繁忙時間可以開特班 照顧長沙灣商貿區