hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 客量低巴士線可否由小巴經營
開啟左側

[問題] 客量低巴士線可否由小巴經營

tommy14D 發表於 2021-11-21 21:38 來自手機 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2021-11-21 20:28
運吉唔改變造線思路,就唔會行到呢個最有效方法
205M由開線已被閹走線同班次,證明左現有制度容不下兩者 ...

甘14D同60服務範圍8成重疊,都相安無事,小巴公司中想九巴再幫手加14D班,佢地做唔到甘多客
205M本身站位,班次乜都怪,點同小巴鬥
天空之神 發表於 2021-11-21 21:44 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-11-21 19:19
呢個case係因為11客量太好,而91M又多科大客+九巴唔想放棄轉乘唧

https://hkbus.fandom.com/wiki/新界專綫小巴11線

1989 年何來轉乘優惠......
.
Larry93 發表於 2021-11-21 21:46 來自手機 | 顯示全部樓層
1372mm 發表於 2021-11-21 19:03
如果客量低巴士線可以由小巴經營,咁客量高小巴線又可否由巴士經營?

有D路線唔適合大型巴士行走
1372mm 發表於 2021-11-21 22:00 | 顯示全部樓層

Larry93 發表於 2021-11-21 21:46

有D路線唔適合大型巴士行走,啫係有D路線適合大型巴士行走
jocosben 發表於 2021-11-21 22:27 來自手機 | 顯示全部樓層
1372mm 發表於 2021-11-21 19:03
如果客量低巴士線可以由小巴經營,咁客量高小巴線又可否由巴士經營?

想有政策容許巴士公司收購多客既小巴線
kitarolo 發表於 2021-11-21 22:33 | 顯示全部樓層
Larry93 發表於 2021-11-21 21:46

如果小巴僅做狹窄道路嘅路線
應該都好難維皮,即使如新界20R
票價唔低,格硬唔准275R唔開得星期六
亦唔見得佢嘅班次夠應付客量。
214P_world 發表於 2021-11-21 22:38 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-11-21 21:44
https://hkbus.fandom.com/wiki/新界專綫小巴11線

1989 年何來轉乘優惠......

關32年前乜事,今時今日91M有轉乘優惠 便是健在嘅關鍵之一
獨學而無友,則孤陋而寡聞
HV7025 發表於 2021-11-21 22:46 來自手機 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-11-21 22:38
關32年前乜事,今時今日91M有轉乘優惠 便是健在嘅關鍵之一

未有轉乘優惠前,91M同11小巴已經並存超過十年
關鍵係科大為兩線帶來可觀客量,繁時兩條線一齊都只係僅僅應付需求
假如無咗其中一條線,另一條線出車海都唔知搞唔搞得掂返放學高峰時間
214P_world 發表於 2021-11-21 22:51 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2021-11-21 22:46
未有轉乘優惠前,91M同11小巴已經並存超過十年
關鍵係科大為兩線帶來可觀客量,繁時兩條線一齊都只係僅僅 ...

yes, 關鍵之一係科大(撐住繁忙時間條數), 關鍵之二係沿線嘅轉乘網絡(維持非繁忙時段服務),所以並存時期同買樓「守」嘅道理相約
獨學而無友,則孤陋而寡聞
leungky0528 發表於 2021-11-21 22:55 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2021-11-21 21:38
甘14D同60服務範圍8成重疊,都相安無事,小巴公司中想九巴再幫手加14D班,佢地做唔到甘多客
205M本身站位 ...

好心有偈傾嘅小巴營運商始終係小數
驚個餅縮細多過期待個餅做大
當然有啲責任係在於操佢生殺大嗰個運吉都唔係好心有偈傾