hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍翔官立中學下學年與九龍工業學校合併 3 年後停辦 ...
開啟左側

[報刊新聞] 龍翔官立中學下學年與九龍工業學校合併 3 年後停辦

EX-TL 發表於 2021-11-23 19:55 | 顯示全部樓層

中學停辦後, 空置校舍用途成謎, 話唔定將來有更大交通需求呢!
teddybus 發表於 2021-11-23 20:07 來自手機 | 顯示全部樓層
757 發表於 2021-11-23 18:16
當攞藉口取消個站都好

可以改名啫
ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-23 20:08 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-11-23 19:09
沙田坳道站行去龍翔官立中學站起碼要3-5分鐘,你真心想合併做一個「大站」嗎?

...

巴士公司想搞轉車站,打到咁散由頭行到尾行死人係咪倒米
TYChow 發表於 2021-11-23 20:11 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-11-23 19:09
沙田坳道站行去龍翔官立中學站起碼要3-5分鐘,你真心想合併做一個「大站」嗎?

...

你估我唔知咩!甚至自己都試過用腳去行添!

但問題係近年龍翔道太塞車呢!「起動九龍東」又令到巴士班次大幅度增加!咁巴士站重組係無可避免㗎喎!
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
Quanta 發表於 2021-11-23 20:22 來自手機 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2021-11-23 20:11
你估我唔知咩!甚至自己都試過用腳去行添!
但問題係近年龍翔道太塞車呢!「起動九龍東」又令到巴士班次 ...

西行站重組嘅需要大啲
愈來愈多線堆喺D月台。C嗰邊冇新線仲要條條都減晒班
TYChow 發表於 2021-11-23 20:40 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-11-23 20:22
西行站重組嘅需要大啲
愈來愈多線堆喺D月台。C嗰邊冇新線仲要條條都減晒班 ...

C月台主要係沙田廠路線用,以前黃大仙入沙田嘅路線,客量仲多客過去荃灣!

但係隨住沙田同黃大仙人口老化,加上兩鐵合併同屯馬線競爭以及疫情,結果先係無咗70X,之後就連74A、80、89、89B通通客量下跌,但係新嘅路線例如33、258D、259D、290就多數跟42C、61X、62X咁樣停,結果咪會做成C月台太少人,D月台太多人囉!

荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
TYChow 發表於 2021-11-23 21:06 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-23 20:08
巴士公司想搞轉車站,打到咁散由頭行到尾行死人係咪倒米

點解觀塘道就可以因為避免塞車而限制新開辦嘅全日巴士路線停站,但黃大仙龍翔道就無?至少「龍翔官立中學」同「黃大仙站」應該二揀一。

以前黃大仙末重建,又無咁多八達通轉乘,又末有「區域性巴士路線重組」概念,龍翔道上面又無咁多車行,屯門廠路線更加只有61X同62X,咁設計巴士路線就自然見到有站就停,完全唔駛理每個站有幾多人上落車㗎。

但問題係當龍翔道車流越來越多,但新開嘅路線(尤其屯門廠)就全部跟42C咁樣停,就連新開嗰條69C(天恩邨去觀塘碼頭),都居然可以由畢架山花園開始,跟住42C停曬豐力樓、天馬苑、龍翔官立中學、黃大仙地鐵站(B6)、沙田坳道(A1) 、新蒲崗四美街,究竟有無必要跟42C咁樣停呀?

又例如277X同62X比對,兩條線都會由觀塘道去藍田,咁點解62X就可以停正apm/裕民坊出面,但係277X就只可以停喺油站(創紀之城對面),甚至277E會飛走彩虹邨,大老山之後就直去啟業邨?原因就係因為避免塞車囉!
石頭 發表於 2021-11-23 23:59 | 顯示全部樓層
龍翔官立中學、黃大仙站近得太離譜,應全部改去黃大仙站,

唔好忘記前面仲有天馬苑站停哂所有車,夠啦!
樂仔〞 發表於 2021-11-24 00:12 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2021-11-23 23:59
龍翔官立中學、黃大仙站近得太離譜,應全部改去黃大仙站,

唔好忘記前面仲有天馬苑站停哂所有車,夠啦! ...

屯門線除咗 61X 之外通通唔停天馬苑
龍翔官立中學個站應該只能 cut 剩本來唔停天馬苑嘅線
石頭 發表於 2021-11-24 00:14 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-11-24 00:12
屯門線除咗 61X 之外通通唔停天馬苑
龍翔官立中學個站應該只能 cut 剩本來唔停天馬苑嘅線
...

咁仲簡單,一換一,全部由龍翔改停天馬~