hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴多線減班消息
開啟左側

[路線消息] 九巴多線減班消息

ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-25 12:36 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2021-11-25 12:18
如果係區內線, 應該改單層, 加返少少班次 (20分鐘一班都好), 不過對老九.......就真係0期望
...

公道啲講,畀屎水或邊個做都一樣
港島多單層都只係因為半山同路窄
S3bl430 發表於 2021-11-25 12:40 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-11-25 12:32
就以89C為例
地區PROPOSE過89C 286M分工
起碼唔駛286M取消

甚麼的客量甚麼的班次係合理的事情
我甚至希望佢唔好再整25分鐘一班, 直接跌落30分鐘一班會更方便乘客

依家大家覺得30分鐘班次稀疏只不過是香港巴士服務先天比別的地區好
巴士公司也不是公益團體, 没有義務開長期供過於求的班次

P.S. 89C假日恒按開出班次幾乎全日25-30分鐘一班?係唔係又打錯字,將0550PM打左0550AM?
錯字連篇
S3bl430 發表於 2021-11-25 12:42 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-25 12:36
公道啲講,畀屎水或邊個做都一樣
港島多單層都只係因為半山同路窄

公道咁講,82K應該係比小巴公司經營, 82K用巴士經營根本係資源錯配

錯字連篇
S3bl430 發表於 2021-11-25 12:44 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2021-11-25 11:42
86系冇一條非繁做到20分鐘一班

你計唔計286X(原86B)先?
另外,嚴格上說86只係晚上開25分鐘, 睇佢美孚既班次,相信平日日間仲係開15分鐘一班

錯字連篇
KG1428 發表於 2021-11-25 13:45 來自手機 | 顯示全部樓層
3B, 80X尾車就Show 左30分鐘一班。預左尾車更加難等。
Snoopy@FB8617 發表於 2021-11-25 13:50 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-11-25 12:32
就以89C為例
地區PROPOSE過89C 286M分工
起碼唔駛286M取消

89C個例子地區就算全部支持做都好
重點係九巴唔理唔願搞

當年85同85B個so call合併
只不過係85加密班次然後85B取消
並唔係85兜埋入去
然後又好基本去計下數
兩條線各自最繁忙1小時65-66%載客率
合併後85加1班車咁大把載客率上到接近100%
對顯徑嚟講非繁無晒車繁忙時間又上唔到
係唔係又要支持俾佢過?

而近十年嚟交上去既重組
係唔係真係一單都做唔到呢?又唔係
兼且亦有部分係有其他要求下照過(例287X當時係要求保留87A)
但大量連基本野都出事既
自然分窄分歧既步驟都去唔到

重點係
引起所謂既分歧會有咩問題?
冇,你仲可以睇下日日有人追住大水坑/富豪/第一城鬧
彊屍路線呢?咪活生生燒錢囉
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kay 發表於 2021-11-25 14:07 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-11-25 13:50
89C個例子地區就算全部支持做都好
重點係九巴唔理唔願搞

85B的確係我記錯但就係個年之後
85B就閞始比人搞

不如又睇下D案例
80 同89
呢兩條線本身走線接近完美
可以點樣改

又好似重災區土瓜灣
減得班既路線有個共通點係
各自孭左一條獨市村
但以往因為土瓜灣落尖沙咀需求大
獨市村借下路黎享受頻密班次
依家無呢枝歌仔唱
自然要反映現實

又好似3B 5 11K 28
每人一個山頭又可以點重組
唔通樂華開兜上富山慈雲山竹園先落土瓜灣咩
要轉車就全部人作反反對
要轉車定疏車,地區人士係選擇疏車
當然搞搞下就埋D COMBO又疏車又要轉車

無山頭既11咪比人建議取消

世界很簡單 人類很複雜
FY5856 發表於 2021-11-25 14:08 來自手機 | 顯示全部樓層
85K 減班通告
Snoopy@FB8617 發表於 2021-11-25 14:43 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-11-25 14:07
85B的確係我記錯但就係個年之後
85B就閞始比人搞

咁的確85B非繁客量唔得都唔係今日既事甚至當年都已經好麻麻
點解地區死咬唔放條線
好大程度都想用嚟換其他野
好簡單換個角度睇
你係地區人士甚至係當地居民既
年年85B個方案都係非繁無晒車就end of story
過海車/油尖旺既車就年年無影
正常人都覺得唔滿意啦
同一時間顯隆又唔係新田圍個隻人口都唔夠既區
想交換返合理既服務都好正常既事

真係完全改唔到/無咩特別好改既線
預到大幅客量流失
減班當然係合理手法
而家個問題係減班變成對所有路線既接近唯一手法

其實呢
如果轉車就等於ban硬既話
有邊個大少少既重組會真係過到
神奇既係又唔知點解有D重組過到關
你唔交個重組方案上檯既
地區人士根本連揀都冇得揀
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
limited 發表於 2021-11-25 14:45 | 顯示全部樓層

下一階段82K 做到5點收車
城巴686半全日跟82K拉去美林