hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E6M上荃錦
開啟左側

[突發!] E6M上荃錦

74queen 發表於 2021-12-4 13:12 來自手機 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2021-12-3 07:17
數字上都唔work,實証會work?
E500係蝦你波特既變型車黎?

架車掃到人之前唔會縮 但掃到人之前會停 呢個就係實務上要加嘅訓練同提示

成日揸住果1.1米嚟講 就係你睇住個死數嚟諗野 覺得人地試車亂pass 1.1米係講緊停定扭死軚扭到盡再出 實際上喺條路正常係唔會咁行 司機知道會發尾都大可以泊開少少 同路膊都唔一定係隔0.5米 就算出站順行順攞有埋RAS可以做到淨係發 0.6米以內  唔駛擔心會有0.7上咗行人路掃冧哂啲人

同埋條路pass咗 架車pass咗都唔代表臨時交通管制啲水馬夠過 擺果個擺得開啲真係會即刻唔夠轉 如果唔係點解整路封得勁嘅通常都會叫巴士公司嚟試車 因為唔同咗就係唔同咗 已經唔係當初pass果條路個樣

有機會去觀塘茶果嶺道轉出觀塘道油站個路口睇下 可能你會對火位線有新嘅理解 如果淨係揸住啲數字嚟睇 果個路口可能淨係行到28座
teddybus 發表於 2021-12-4 14:56 來自手機 | 顯示全部樓層
KMBe500 發表於 2021-12-4 11:16
下次唔好將mmc前既E500叫舊頭,咁樣好混淆,舊頭主要係指facelift前既mmc,mmc前既E500叫鐵甲或者用mk1 mk ...

一時醒唔起MMC都有2款頭,唔好意思
051039 發表於 2021-12-4 15:37 | 顯示全部樓層
KMBe500 發表於 2021-12-4 11:16
下次唔好將mmc前既E500叫舊頭,咁樣好混淆,舊頭主要係指facelift前既mmc,mmc前既E500叫鐵甲或者用mk1 mk ...

其實不如叫歐四五trident 3同mmc啦,用底盤分最實際
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
GA6072 發表於 2021-12-4 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層

74queen 發表於 2021-12-4 13:12
架車掃到人之前唔會縮 但掃到人之前會停 呢個就係實務上要加嘅訓練同提示

成日揸住果1.1米嚟講 就係你睇 ...

有D車買返黎係聲稱係用黎行窄路

而至窄可以見2.7m

2.5+0.6都3.1

師兄又點睇
至於茶果嶺道交界條分火

係後來產物,無涉及車輛數字計算係入面
不過我認為第二第三線中間條分火分中咁畫
係落場既人唔夠醒目
s3n370 發表於 2021-12-4 19:20 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2021-12-4 02:04
乘0.6係apply係尾跨

而唔係前跨

終於識分case睇野

架車向前行果陣,萬一撞野嘅衝力,
就同行車速度成正比。

要講睇唔清楚,最攞命係內彎,
睇少眼都出事之餘,
閘到人或26就仲大件事,好大機會係好不幸地轆過佐先知。
歐洲嘅大車,
直頭要响車身貼住轉彎會閘到人嘅警告告示,
打左燈仲要開埋speaker提醒行人、單車、26知,架車要轉彎。
按你嘅邏輯,呢D輔助乜用都無。
全部大長車都應該ban,轉哂van仔同5噸半

但發尾呢?一來即使去到歐洲標準,
發尾幅度唔大,要貼到無朋友先出事。
咁貼到咁,就算唔發尾,
reaction time同buffer唔夠導致嘅意外機會同樣增加。

更重要係發尾一定係慢車扭盡軚先至會出現。
擺尾速度慢,更重要係車尾响個moment貼近之後,
最終係遠離件外物。

所以前撞同擺尾嘅程度大有分別。

全世界嘅汽車工業同交通,都係慢慢test the limit,
唔啱數咪第二個方向走囉。
好似祖堯咁,收番又唔係唔得。

而家香港都係玩緊12.8,
車長同尾跨都無同歐美等一下睇齊。
係你先至會話放得一次,就等於無限放咁滑坡謬誤啫。
s3n370 發表於 2021-12-4 19:21 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2021-12-4 01:36
睇過TA file未?

會有發尾呢個字眼架?

full report有哂事發經過同contributing factor,
邊好似你咁攞住一兩隻字鑽牛角尖架
GA6072 發表於 2021-12-4 20:13 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2021-12-4 19:20
終於識分case睇野

架車向前行果陣,萬一撞野嘅衝力,

你都識up去到貼一貼會出事

佢買返黎已經講明行D貼一貼既路bor,ching

你都識講
收番又唔係唔得

咁我而家質疑下,有乜問題
GA6072 發表於 2021-12-4 20:19 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2021-12-4 19:21
full report有哂事發經過同contributing factor,
邊好似你咁攞住一兩隻字鑽牛角尖架 ...

係lor,唔會攞住一兩隻字架
咁返轉頭點統計RAS影響

74queen 發表於 2021-12-5 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2021-12-4 16:58
有D車買返黎係聲稱係用黎行窄路

而至窄可以見2.7m

咁架車正常咁行係唔會發尾架喎 發尾係跟據攞幾多軚而定 唔係1.1米 0.6米就點都係呢個數 條路最窄係2.7米咁架車2.55米闊咪行得 我亦都唔相信條路有急彎而又得2.7米會比巴士行

香港郊區市區其實有好多路就算直路都好 條火位線都唔係比大車睇 條線太窄大車轉彎要過線係好正常 唔可以話條線包唔哂架車就會成日炒大鑊死傷無數 只要唔係盲彎有啲過線係可接受 不過呢度都係試路問題 你都係prove唔到RAS點樣危害香港道路安全
teddybus 發表於 2021-12-5 12:53 來自手機 | 顯示全部樓層

74queen 發表於 2021-12-5 12:33
咁架車正常咁行係唔會發尾架喎 發尾係跟據攞幾多軚而定 唔係1.1米 0.6米就點都係呢個數 條路最窄係2.7米 ...

都係嗰句
全港,甚至全世界,都有RAS車行緊
又唔見個個司機,架架車都發尾掃野?

都係嗰句,學某人12年前所講:
車係一定行到,該公司既人既技術係行唔到
都係果句,技術唔夠