hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) N78 往沙頭角首航紀錄(只限上水至孔嶺) ...
開啟左側

[經歷分享/報告] N78 往沙頭角首航紀錄(只限上水至孔嶺)

asv98.kw131 發表於 2021-11-30 20:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

用車:E5T2 TV7180
注意,今日係平日,而且九巴宣傳似乎不足,車上兩個搭車嘅卡佬表示以為聽晚先開,相信因為咁樣客量少得驚人。
到站時間只供參考,今次卡佬慢遊,全程最快得 30 km/h。
站名
到站時間
上客
落客
車上總數
上水總站
2 + 1 卡佬
掃管埔村
北區公園南門
海燕花園
祥華邨祥頌樓
粉嶺站
粉嶺樓
粉嶺樓村
上水宣道小學
逸峯
龍躍頭
皇后山總站
山麗苑
新圍軍營
1 卡佬
軍地
流水响
高埔
孔嶺
馬尾下-沙頭角
-
-
-
-

[附錄]
北區深宵線頭班車到達上水嘅時間參考:
N73:0050
N373:0100

北區深宵線頭班車到達粉嶺嘅時間參考:
270s:0135

日間路線尾班車到達上水嘅時間參考:
276A
276B
276P
277E
279X

日間路線尾班車到達粉嶺/聯和墟嘅時間參考:
270A
270B
277X
278X

轉乘總結:
270S
頭班車嘅乘客冇辦法趕及 N78 往沙頭角頭班車,但係 N78 往沙頭角尾班車能夠接載到所有北區深夜班次嘅乘客。
270B、276A、278X、279X
尾班車轉車需要等好耐嘅時間。
277X
尾班車無法接駁 N78 任何前往沙頭角嘅班次。
270A、276、276B、276P、277E、N73、N373
適合轉車,但建議睇 app 時間。

已授權予北區交通關注組使用

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
gu9434@24 + 1 + 10 有心 讚
10598C + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分

忍一時之氣 滅自己威風
Neutroginger 發表於 2021-12-1 03:08 | 顯示全部樓層

呢條線睇怕都係做唔起
不過又蝕極有限
其實本身呢班係工程車黎
依家取消左兩班工程車換N78

同埋277X 尾車有機會搭到0150 果班N78
不過應該好趕

樓主| asv98.kw131 發表於 2021-12-1 03:25 來自手機 | 顯示全部樓層
Neutroginger 發表於 2021-12-1 03:08
呢條線睇怕都係做唔起
不過又蝕極有限
其實本身呢班係工程車黎

要睇吓假日點樣先可以評估到
同埋好多街坊都未必知有呢條線
下兩個星期六、日我可能會再搭一次,我諗半個月應該都可以睇到成績。
PF2802 發表於 2021-12-1 07:23 來自手機 | 顯示全部樓層

276A尾車15分鐘到上水?
AtrHenu 發表於 2021-12-1 10:02 | 顯示全部樓層
Neutroginger 發表於 2021-12-1 03:08
呢條線睇怕都係做唔起
不過又蝕極有限
其實本身呢班係工程車黎

既然講到N78係沙水廠工程車的巴士線,不如兜埋坪輋路,蓮塘順手補埋個頭員工接送車和通宵巴士.(反正載得曬而且所花時間唔會好多)
C68A 發表於 2021-12-1 13:10 來自手機 | 顯示全部樓層
呢條線睇怕都係做唔起
不過又蝕極有限
其實本身呢班係工程車黎

工程車無取消到, 只係縮短行程去到坪輋坪原路
Neutroginger 發表於 2021-12-2 02:01 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2021-12-1 10:02
既然講到N78係沙水廠工程車的巴士線,不如兜埋坪輋路,蓮塘順手補埋個頭員工接送車和通宵巴士.(反正載得曬 ...

但係, 如果兜左坪輋路又去埋蓮塘 就要行返新路出黎,
咁馬尾下, 大塘湖搭乜?

但係.... 呢班鄉村客, 平時都少夜晚活動
真心唔洗幫佢地傷腦筋
平時79K 尾果幾班車都冇乜客
78K 就好D , 所以開N78 係有原因