hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 「為往返寶蓮禪寺而特別設計」的嶼巴 11.7 米 MAN A95 ...
開啟左側

[即日快報] 「為往返寶蓮禪寺而特別設計」的嶼巴 11.7 米 MAN A95

sammyleung719 發表於 2021-12-3 13:10 來自手機 | 顯示全部樓層

最大問題真係在於羌山道果堆又斜又急嘅彎,過到果度就真係可以隨時拎去做23。但係入大澳就真係難d,條路d再迂迴曲折d
kitarolo 發表於 2021-12-3 15:14 | 顯示全部樓層
sammyleung719 發表於 2021-12-3 13:10
最大問題真係在於羌山道果堆又斜又急嘅彎,過到果度就真係可以隨時拎去做23。但係入大澳就真係難d,條路d再 ...

其中一個考慮真係部巴士
要拖車點攪,簡單壞咗無法
現場維修到不載客回廠……

andrewyl 發表於 2021-12-3 15:33 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-12-3 15:14
其中一個考慮真係部巴士

同意,所以運吉真係會批到都批左比 AD 先,
要批都要過咁多關卡,我諗都未必輪到部 A95 .

s3n370 發表於 2021-12-3 19:18 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-12-3 07:14
其中一個考慮真係部巴士

咁現有嘅巴士,都一樣有機會壞到要拖番廠,
咁雙層車有乜咁特別,要另行考慮呢?
3AD170 發表於 2021-12-3 20:46 來自手機 | 顯示全部樓層
如果坐過往來嶼南嘅路線的話,應該會見過單層車司機會開埋行李箱畀乘客擺放背囊,所以呢部車有行李架都係正常嘅
crea 發表於 2021-12-4 01:49 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2021-12-3 19:18
咁雙層車有乜咁特別,要另行考慮呢? ...

路邊欄杆夠唔夠力頂住部雙層車
有對頭車又會有乜影響
事故救援有乜影響...etc
好多要考慮,唔係淨係部車夠過就得..........

s3n370 發表於 2021-12-4 05:17 來自手機 | 顯示全部樓層

crea 發表於 2021-12-3 17:49
路邊欄杆夠唔夠力頂住部雙層車
有對頭車又會有乜影響
事故救援有乜影響...etc

欄杆:巴士正常營運嘅速度更高,
重型車輛噸數可以大過雙層車輛。
出事對欄杆嘅負荷比拖緊車更大。
況且大路嘅欄杆一定係標準設計,
唔會因為無雙層巴士用細碼D。

其他問題,拖雙層車,
同拖一樣長度嘅單層車有乜分別呢?
JethroGibbs 發表於 2021-12-4 08:11 | 顯示全部樓層
With all the high tech items like the mirrorless rearview cameras, passenger head count system, etc., the headlights and fog lights are traditional halogen type and not LED ones, that is somewhat disappointing.
GA6072 發表於 2021-12-4 09:39 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2021-12-3 19:18
咁雙層車有乜咁特別,要另行考慮呢? ...

當風位呢
E500facelift 發表於 2021-12-4 13:19 來自手機 | 顯示全部樓層

如果呢部A95上到昂坪,甘既話3M批E400應該都上到?同3M有冇機會用呢部A95?