hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 57M/60M/61M/66M 重組
開啟左側

建議 57M/60M/61M/66M 重組

tonychow 發表於 2021-12-3 12:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時四線存在不少問題:
57M 走線覆蓋率不足,引致客量太低
60M 市中心段因有 58M 67M 競爭,客量亦不足
61M 豐景園 - 市中心段過長
66M 未能覆蓋荃灣 - 葵芳

因此,我建議以下重組,大致走線如下
57M: 屯門站 - 大興 - 鳴琴路 - 荃灣 - 葵芳
60M: 三聖 - 置樂 - VIP - 荃灣 - 荃灣西
61M: 市中心 - 豐景園 - 下路 - 荃灣 - 茘景
66M: 山景 - 鳴琴路 - 荃灣

57M: 屯門站開出後經震寰路、大興總站後按照 66M 走線至鳴琴路,再沿 57M 原線至茘景北;回程相若,到達石排頭路後轉右返回屯門站
用車 +2,班次不變,增設屯門站 - 青雲路沿線分段收費,另震寰路按小巴站沿途停站

60M: 三聖開出,經青山公路至屯門官立中學,左轉至安定,再返回沿線至愉景新城,後沿 234A 走線至荃灣西站
回程相若
收費:$10,另有 $8.9 分段設於屯門官立中學及大河道
用車 +3,班次不變,另增設區內分段收費,總站車泊 261 雙坑

61M: 市中心開出,經安定、友愛南總站、三聖後返回原線,回程相若
用車 -2

66M: 縮短至山景總站,全日 30,用車 -4
757 發表於 2021-12-3 22:10 | 顯示全部樓層
支持60M、61M改動,但57M屯門站後兜大圈先至上highway,會唔會太慢?另外市中心得返下路慢車同埋行去搭58M,都唔太理想。山景亦都唔見得會支持自己總站條M線縮短同埋cut到30分鐘一班。

與其57M兜大圈、66M縮短陰乾,我反而覺得可以改為57M延長至大興,來回程繼續繞經山景總站,並加密班次,然後取消66M。即係
57M: 大興 - 山景 - 鳴琴路 - 荃灣 - 葵芳
大興變咗要兜但係全日有直車去葵芳,山景就失去總站吉車但係班次密咗。

至於屯門站同埋市中心補位,我傾向開條屯門站 - 市中心 - 荃灣嘅新路線,市中心後經屯興路直上highway唔經VIP區,提供20-30分鐘一班嘅基本M線接駁服務。
 樓主| tonychow 發表於 2021-12-6 09:08 | 顯示全部樓層
757 發表於 2021-12-3 22:10
支持60M、61M改動,但57M屯門站後兜大圈先至上highway,會唔會太慢?另外市中心得返下路慢車同埋行去搭58M ...

留意返其實市中心本身唔係好多客,特別係回程,過咗安定之後落剩好少人
如果只係屯門站,其實只係慢 <5 分鐘,特別係屯門站 - 安定呢段燈位好多;但係本身班人去葵興芳,搭鐵唔係特別慢,而出荃灣嘅話架西鐵出到荃灣西,架 60M 分分鐘都未到轉車站
加上有一部分客源係喺大興花園、卓爾居一帶行過去;所以真係輸咗嘅其實只係市中心總站一帶,但係行去搭 58M 甚至 67M 都唔係特別遠

市中心個問題係太近西鐵,除非班次谷到好密,否則都係唔快,但要密車自然要其他區兜市中心上公路,唔係特別理想嘅做法,除非屯官中同華都兩站可以放走 67M,令 67M 可以市中心尾站上公路,但屯官中本身客量高﹐而且仲有區內流水客;反而安定以南,本身近公路出入口,落荃灣西同輕鐵轉西鐵比係有優勢,偏偏巴士公司又唔做
當然你仲可以話不如等我條 60M 學 52X 咁樣兜屯市總站,但咁對置樂就會太慢了,可能都係行咗去屯官中搭 67M 算數

至於山景...其實本身條 57M 都無咩客,你可以話咁樣重組對山景而言無 so,但係起碼葵芳線可以入埋大興屯門站,係唔減班甚至將來加班嘅保證
而你同我嘅方案嘅差別只係條線係咪去埋屯門站同兜唔兜總站,但再兜總站就會輪到大興再慢咗

當然你心水清會發現我慳咗 1 架車,用呢 1 架車再拆線俾市中心,亦無話唔得