hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴12A調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴12A調整班次

kay 發表於 2021-12-3 14:11 | 顯示全部樓層

其實就算做重組
如果重組完都係出廢線
都係逃唔走減班命運

不過又倒返轉問
12A呢D線可以點樣唔影響現有乘客下重組
世界很簡單 人類很複雜
xdxd 發表於 2021-12-3 16:49 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-12-3 13:18
減到咁上下趕走哂d 客

就會諗重組同取消路線

問題係12A班客去得邊先
荔枝角道同界限街西段都係得佢返下路 6D/42都唔係一定啱使
即使過咗聯合道有11K同85系但班次都…你懂的
要諗重組都難
214P_world 發表於 2021-12-3 16:57 | 顯示全部樓層
呢期減咁多條線,減完開900半全日?
獨學而無友,則孤陋而寡聞
kay 發表於 2021-12-3 16:58 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-12-3 16:49
問題係12A班客去得邊先
荔枝角道同界限街西段都係得佢返下路 6D/42都唔係一定啱使
即使過咗聯合道有11K同 ...

其實依家都係一兩條密車但夾幾條疏車

11D 11B同17有重覆
但17做何文田屈晒機

下路仲有5C未減班
如果保住5C其他都一定唔會好睇

12A以流水角度無得改
只係開咩班次

講真
就算瘋狂減班
有D位都係密車

輸家有
樂華,竹園,富山,聯合道,界限街,翠屏
一到家計會依然成堆車落紅磡

世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-12-3 16:58 | 顯示全部樓層
DOUBLE POST..
世界很簡單 人類很複雜
Quanta 發表於 2021-12-3 17:15 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-12-3 16:58

5C官方時間表未減
實際已經減咗好耐
非繁長期見佢開疏過時間表
我諗佢唔係保5C, 而係等到5X半全日一次過搞
Anthony99 發表於 2021-12-3 17:18 來自手機 | 顯示全部樓層

12a算減得少,一至五繁時仲有單位數字,全日未跌到25分鐘一班,同5號仔一樣算係咁
xdxd 發表於 2021-12-3 17:21 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-12-3 16:58

咁講真
我唔係唔同意呢種密+疏嘅做法
但12A嘅客量唔應該係做疏嗰條
平日日間單程差極都執到百二 百三個
營收應該唔算太差
放學鐘數更加上唔晒
2仔幫唔到好多

理想嘅,其實就真係係5C+17做密線(個位數至12)
15、5、12A開12-20分,其他20打落
(只係講去九龍中/東)
反而5C有減多些少嘅空間
如果拆到下路尖咀出嚟
更加大空間去減

當然而家都未見到仔細時間表
但我覺得12A喺1900之前開15會合理
 樓主| skyt 發表於 2021-12-3 21:42 來自手機 | 顯示全部樓層
詳細時間表
Screenshot_20211203-214038_Acrobat for Samsung.jpg
xdxd 發表於 2021-12-3 21:51 來自手機 | 顯示全部樓層

skyt 發表於 2021-12-3 21:42
詳細時間表

算係有啲良心
係下繁唔開12啫
日中都冇乜大變