hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴279B線開辦
開啟左側

[路線消息] 九巴279B線開辦

GK3258 發表於 2021-12-8 06:39 來自手機 | 顯示全部樓層

chamberlain 發表於 2021-12-7 13:55
聯和墟全部都係插旗線
270C,D,278A,279A,B,978A
全部都係得一兩班

進可攻退可守,運吉比就殺入皇后山,唔比都起碼守住個聯和墟,有20A經驗係要做多少少去防守架喇。
SaintAngolmois 發表於 2021-12-9 14:38 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2021-12-7 13:11
點可能唔經上水站呢個大客倉,279系列各線都極依賴上水站

第日皇后山加聯和墟加天平習慣左279b
就睇下有無機會上水再斬多一條/一班出嚟
始終上水走線上對皇后山嚟講幾趕客
nickk 發表於 2021-12-13 09:40 來自手機 | 顯示全部樓層
今早所見0830去到有線電視大廈外,前面晉昇又塞車,返葵芳返9點嗰班人都幾趕下
fly831 發表於 2021-12-13 12:19 | 顯示全部樓層

nickk 發表於 2021-12-13 09:40
今早所見0830去到有線電視大廈外,前面晉昇又塞車,返葵芳返9點嗰班人都幾趕下 ...

要10個字先到荃灣路都算幾慢下

晉昇正常每日早繁都塞, 其實做埋葵福路停多兩個站, 可能都只係比荃灣路慢溜慢少少
最愛猛男
htpxcw 發表於 2021-12-13 12:24 | 顯示全部樓層
九巴APP內嘅車程ETA仍然未更新
htpxcw 發表於 2021-12-13 13:06 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2021-12-13 12:19
要10個字先到荃灣路都算幾慢下

晉昇正常每日早繁都塞, 其實做埋葵福路停多兩個站, 可能都只係比荃灣路慢 ...

啱youtube睇咗行車片,齋聽八仔聲數嘅話(大約)
0740 聯和巴總(條片冇影)
0743 海聯 3
0745 粉嶺樓路 1
0747 皇府山 3
0749 順欣 10
0754 上水 32
0818 大欖 8-10左右(聽到站助多次提醒架車唔經荃灣)
0835 葵涌運動場 (聯和墟開出55分鐘, 上水開出41分鐘)

荃灣路海之戀對出慢車,但未至於好大影響
連埋總站首日估計至少有70以上,應該可以考慮0800開多班

fly831 發表於 2021-12-13 13:12 | 顯示全部樓層

htpxcw 發表於 2021-12-13 13:06
0743 海聯 3

0800太晏啦, 0740呢班再塞車D, 0900都未必到葵興
開多班就應該開早D
最愛猛男
ryandroid 發表於 2021-12-14 09:22 來自手機 | 顯示全部樓層
htpxcw 發表於 2021-12-13 13:06
0743 海聯 3

其實北區搞葵芳特快係嘥氣
行返青山公路嘅話
20 分鐘都到大窩口
25分鐘都到葵芳邨
啲返工客大部分都係葵涌道以東
279B 行興芳路只係齋做新都會廣場嘅寫字樓客
所以先定呢個0740 嘅時間
當初0800 就係用嚟俾啲客9點返到新都會廣場

用279A 去比
條線表現基本上係唔合格
想加班?
行返青山公路吸客咪加得班囉
htpxcw 發表於 2021-12-14 20:13 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-12-14 09:22
其實北區搞葵芳特快係嘥氣
行返青山公路嘅話
20 分鐘都到大窩口

我都好想佢跟M線荃灣出,咁係最好。可惜從走線上睇,九巴似係用最少額外資源應付區議會長期要大欖車去荃灣+葵涌呢個要求,然後再特登斬件砌到條線唔經荃灣。
(以北區/葵涌需求,實在冇誘因九巴要為佢設計一條冇人行過嘅直達走線)

入咗荃灣,以北區需求肯定好快要加車再做回程甚至叫全日,但另一邊會削弱278A,同時令聯和墟出現資源重疊。再者以九巴縮骨性格實係用278X/279X找數,調279A都唔太理想,因青衣客少極都有半車。

比較好嘅結局係基於279B客量先焗佢用額外資源加班,荃灣呢個燙手山芋另外用第二條線做。
279B 70-80,第一日坦白講算係咁(遲啲會再試搭睇下會否有變)。就算279A 7-8都做唔到班班爆,視乎前後279X到站,上水有時只係上得20-30個左右然後僅僅坐滿,有279B幫手清條龍我相信279A條數日後會再拉低,所以九巴先放口風想調班次過去
ryandroid 發表於 2021-12-15 00:13 來自手機 | 顯示全部樓層

htpxcw 發表於 2021-12-14 20:13
我都好想佢跟M線荃灣出,咁係最好。可惜從走線上睇,九巴似係用最少額外資源應付區議會長期要大欖車去荃 ...

又278X,278A,279X,279A,279B
根本係資源重疊同浪廢
根本冇咁大需求要279B加班
時間走線已經係先天缺憾無得救
轉車站都唔會有客元天特登等呢班車
葵芳特快有得做都係元朗、洪水橋搞啦
幾時輪到北區做

根本279A 直接行青山公路去荃灣葵芳就搞掂
聯和墟去青衣本來就有279X
唔想兜百和路都可以照搭279A 去上水火車站轉279X

依家279A,279X 架架都半車青衣半車轉荃葵
你都識講都唔係班班爆