hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 問2020-21 RPP有關A車重組的落實進度
返回列表 發新帖
開啟左側

[路線計劃/RPP] 問2020-21 RPP有關A車重組的落實進度

kitarolo 發表於 2021-12-8 11:43 | 顯示全部樓層

員接以A線專利化,未致成盤數
轉虧為盈但起碼開到源,就計坐得滿
而唔企位都有著數,可惜龍/城到多返旅客時
就不重視機場職員,二來亦要過機管局嗰關。
tszhinchan3 發表於 2021-12-8 14:18 | 顯示全部樓層
單睇沙田區,其實已經睇得出龍運有「幾多」誠意重組A車

唔覺得通左關之後,之前個重組會落實到
 樓主| HM3044 發表於 2021-12-8 19:01 | 顯示全部樓層
其實北葵嗰條A30同沙田過山車A42都可以開住繁時一兩班先
A38都做到獨市半日單向,無理由A30同A42唔得嘅
manlok 發表於 2021-12-8 22:45 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2021-12-8 10:51
全部通關之後先落實

咁本人有生之年都應該見唔到呢日
呢個政府唔走路數果日應該太陽由西邊升起了

樓主| HM3044 發表於 2021-12-10 06:41 來自手機 | 顯示全部樓層
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... ge%3D1&mobile=2

又厚此薄彼到呢
A33入掃管笏就得
北葵A車/大圍A車就影都無
sammyleung719 發表於 2021-12-10 06:56 來自手機 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2021-12-10 06:41
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=2128999&extra=page%3D1&mobile=2

又厚 ...

因為呢間係屯門巴士公司(誤)
A33係現有線,改成入一入去點都易過開新線掛…
kitarolo 發表於 2021-12-10 07:26 | 顯示全部樓層

sammyleung719 發表於 2021-12-10 06:56
因為呢間係屯門巴士公司(誤)
A33係現有線,改成入一入去點都易過開新線掛… ...

眾所周知巴士公司愛A唔愛E
就講擒晚A43下繁15分鐘時段
過埋青馬約得35客入欖隧返北區

E線繁時都要企客,貿然開新A線之
顧慮,一定大過現有路線稍作修改,但
認同樓主講試一兩班客量有把握嘅路線,
反正機場島上有企業同員接嘅非專持不同
意見,長遠還是搵專利巴士。
kokchun 發表於 2021-12-10 12:25 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2021-12-10 06:41
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=2128999&extra=page%3D1&mobile=2

又厚 ...

而家北葵 M 轉 A32 已經係最直接走線咁濟

家陣呢個得返員工既環境仲有需要開埋 A30 同 A32 攬炒
Timothy 2B
10598C 發表於 2021-12-10 19:35 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-12-10 07:26
眾所周知巴士公司愛A唔愛E
就講擒晚A43下繁15分鐘時段
過埋青馬約得35客入欖隧返北區

又咁講,E37C E42C都算係武肺機場半封情況下,回應緊機場嘅通勤需求
kitarolo 發表於 2021-12-10 20:38 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-12-10 19:35
又咁講,E37C E42C都算係武肺機場半封情況下,回應緊機場嘅通勤需求

我收到嘅消息開線,但比RDP內列
班次少得多,用廉價方法做都無搵架
A線隊入嚟(例如A32南環路>GTC>葵涌邨,
與同公司路線補差價轉乘,E線全部便宜過佢/
同是$18.9之A線免費,A43就補$12……等方式)

因為重開S54幾乎不可能,實際上列方式
亦唔需要全日班次入南環路,乘客如轉搭
城巴線/機鐵,龍運都至少穩袋咗$18.9。