hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 屯門區減少浪費資源建議
開啟左側

屯門區減少浪費資源建議

AVBE46 發表於 2021-12-11 14:24 來自手機 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2021-12-11 11:31
青衣去藍地需求大過大興?

68A停屯市。。。
kingprowm 發表於 2021-12-11 14:27 | 顯示全部樓層
AVBE46 發表於 2021-12-11 14:24
68A停屯市。。。

68A 又去到屯市又去到元朗廣場,對青衣好有用
AVBE46 發表於 2021-12-11 14:29 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2021-12-11 01:28
67M 縮去富泰減一車換 62X 拉去兆康北
62X 平日頭車提早至 0900
258P 唔駛補 9-10,只開回程

67M縮去富泰就基本上要A33X走,但960S 960C唔使走

62x可以直頭去兆康苑換唔入兆康南

問題出喺267x RPP建議改走線,有機會導致258P 258A 267x分唔到家
kingprowm 發表於 2021-12-11 14:49 | 顯示全部樓層

除非青衣有返直達大馬路的巴士線,否則唔會放走 68A
0q9w8e 發表於 2021-12-11 17:58 | 顯示全部樓層
AVBE46 發表於 2021-12-11 14:24
68A停屯市。。。

樓主都改咗57M停屯市啦
HG6729 發表於 2021-12-11 20:15 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBE46 發表於 2021-12-11 14:29
67M縮去富泰就基本上要A33X走,但960S 960C唔使走

62x可以直頭去兆康苑換唔入兆康南

不如267D全日換走62X… 富泰-觀碼 屯門跟A33X
觀塘道休憩處之後上橋最後淨係創紀 開源道 觀碼
258D藍田 259D鯉魚門邨 267D觀碼
259D全日不經市中心 安定 友愛 豐景園
至於屯東 屯中去藍田 鯉魚門 屯公轉車
tonychow 發表於 2021-12-13 09:15 | 顯示全部樓層

坦白講,成個 57 66 系俾樓主打殘咗...
首先山景總站只係喺山景邨邊皮,條 57M 咁行即係大半條攞走,仲未計慢咗
加上青雲路會因為新公屋有新增客源,仲未計 59 系平時已經爆煲,未來可能要加 57 66 系停龍逸邨救亡
喺人口新增情況下,cut 車係唔合理選擇

然後條 58X 又唔知做咩俾你拉入轉車站,要知道入一入去塞咗幾分鐘,喺巴士專線就完嘅時間 (0845-0900) 全程可以差 15-20 分鐘以上,加上 58X 又唔係唔夠客

最後仲要 68A 沿線去青衣站無咗補償

樓主| 樂仔〞 發表於 2021-12-13 11:26 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-12-10 19:38
59A 260C改經大涌道 大河道?259C取消 換線去沙田站/火炭

其實除非係兆康客 , 否則期望上改行大涌道唔會有咩特別客量增長 , 因為唔覺得屯門客會因為嗰段路程而搭西鐵轉輕鐵
至於屯碼至沙田 / 火炭線 , 似乎要諗諗屯碼客佔 263/A 有幾大比例
係咪真係值得開一條線比佢地
 樓主| 樂仔〞 發表於 2021-12-13 11:31 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2021-12-11 01:28
67M 縮去富泰減一車換 62X 拉去兆康北
62X 平日頭車提早至 0900
258P 唔駛補 9-10,只開回程

原本都以為 66X 大角咀無乜客
但呢條線不論咩時間都可以有幾個客係奧運站同銘基上車
如果唔大概拉條線入大角咀 , 呢批客只會送比港鐵
67X 拉入大角咀 , 亦可以乘機為 42A 43C 242X 重組帶嚟空間

另外 267X 考慮到兆康苑總站到喉唔到肺
兜上兆康南照計應該可以更服務到兆康苑居民 , 不過呢個方案可以相確
258A 258P 267X 班次可以再相確 , 只係先拋磚引玉咁解
 樓主| 樂仔〞 發表於 2021-12-13 11:33 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2021-12-11 01:33
如果67X放奧柏維不如直接放HSR 反正屯東冇車出佐敦/油麻地

建議善用轉車站及 63X