hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 屯門區減少浪費資源建議
開啟左側

屯門區減少浪費資源建議

andy92 發表於 2021-12-13 12:03 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-12-13 11:31
原本都以為 66X 大角咀無乜客
但呢條線不論咩時間都可以有幾個客係奧運站同銘基上車
如果唔大概拉條線入大 ...

兆康南站睇地圖好似係好近,但實際行一次唔會快得過兆康苑總站

因為要行入港鐵站,經過車站大堂再落輕鐵站,穿過月台先入到兆康苑中央範圍

就算南面一二期都要 n 字形行法返到去,咁兜法其實仲慢過兆康苑總站直行落去
 樓主| 樂仔〞 發表於 2021-12-13 12:13 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2021-12-13 12:03
兆康南站睇地圖好似係好近,但實際行一次唔會快得過兆康苑總站

因為要行入港鐵站,經過車站大堂再落輕鐵 ...

如果兆康南使用量都唔高就其實都可以唔兜嘅
青麟路都專登比條 67A 吸引班客去屯轉轉車
呢個萬年被遺忘嘅地方都應該要比返基本服務佢地

至於富泰唔夠位問題 , 其實都係預料之內
A33X 調總站 / 960C/S 踢出街其實都係可行 , 我無乜意見
tonychow 發表於 2021-12-13 13:55 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-12-13 11:52
大興山景出唔到客 , 縮減服務比其他有需要嘅區有的確必要性
青雲路新公屋搵返 66M 加班就得 , 線夠短加車 ...

出唔到客還出唔到客,但依家你個方案少咗接近 2 條線,而且 66M 覆蓋範圍細
如果青雲路多咗客,基於紅橋至屯市一段屯門公路多咗班次,係咪應該起碼分返適當 58M 班次行青雲路先啱,咁成件事會無咁嘔心
屯轉固然有問題,但 59 系塞爆本身係因為太多客,唔單止係站位問題,亦因為咁我先建議將來用 57 系救亡
58X 固然有人會搭錯車,咁係咪巴士車門貼張紙寫住不停屯轉就搞掂
良田有時爆煲其實仲有另一個問題,係 960 無咩良田人上,因為要兜大興;again 如果開咗 57M,可以透過分返少少班次走解決

至於 68A,我本身係講緊荃灣 - 青衣一段流水

樓主| 樂仔〞 發表於 2021-12-13 14:09 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-12-13 13:55
出唔到客還出唔到客,但依家你個方案少咗接近 2 條線,而且 66M 覆蓋範圍細
如果青雲路多咗客,基於紅橋 ...

覆蓋細問題請善用轉車站 , 好過 3 條線累鬥累得嚟各自蝕到趴係到
呢 3 條大毒瘤拖到而家先處理已經叫遲
青雲路公屋起好都 2024 2025 , 到時再考慮加車都未遲
當大興客自己都用腳投票搭 58M , 放返 67A 同 57M 落去只係減輕 58M 負擔 , 甚至可以乘機 cut 哂堆特車減少空載問題

上面所講嘅屯轉擠塞係講緊出九龍 , 返屯門有站助識執位反而問題唔算好嚴重
往九龍你將十幾廿條密線放中間 , 站助又唔會將相近線直接趕走 (e.g. 58M 67M, 59M 60M 66M, 59X 67X, 960C/P/S 961P/S, 960 961)
咁個站唔塞爆先奇

荃青問題應由 41M 42M 43B 243M 重組處理 , 無理由由 68A 埋單
最簡單做法 , 243M 直接行青敬路已經慳唔少功夫
kingprowm 發表於 2021-12-13 15:31 | 顯示全部樓層
唔知樓主住葵涌定藍地,成日要打劫 68A 做藍地葵涌直接車,有咁大需求咩

又成日話 68A 葵涌客量流失去西鐵,有何證據,我覺得就算流失都係流失去車海班次既 58M 度,葵涌去藍地邊可能會因冇左 68A 而轉去西鐵,根本正常搭法都係海量 M 線轉 63X or 68A
 樓主| 樂仔〞 發表於 2021-12-13 16:22 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-12-13 15:31
唔知樓主住葵涌定藍地,成日要打劫 68A 做藍地葵涌直接車,有咁大需求咩

又成日話 68A 葵涌客量流失去西鐵 ...

本來 68A 客量有大比數都係去葵涌 , 以當時短途客甚少同青衣 0 吸引力計 , 應該佔到一半
一個屯轉重組諗住將 68A 班客趕去轉葵涌 M 線
但點知荃灣同屯轉轉 M 線嘅客嘅比重極低
咁呢班客唔係去哂西鐵唔通去邊 ?

唔好成日諗到你青衣來回屯門好多客啦 , 63M 68A 263M 咁多年咁多條線都做唔住
你條 68A 而家係青衣城都只係每班比盡廿幾三十個 , 青衣 coverage 咁細
都未計有一定比例嘅人搭小巴去葵芳 / 荃灣轉 M 車 , 甚至係轉西鐵
我又唔明點解係要堅持係 D 無謂嘅地方呢 ? 68A 去元朗呢個仲慢過 948 去銅鑼灣嘅搭法 , 點解唔係去諗其他更好方式處理 , 而係一味 ban?
將條 57M 廢物利用再增加青衣覆蓋率唔要 , 走去要條到喉唔到肺嘅 68A ...
有時真係唔明 D 青衣居民點諗

kingprowm 發表於 2021-12-13 16:38 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-12-13 16:22
本來 68A 客量有大比數都係去葵涌 , 以當時短途客甚少同青衣 0 吸引力計 , 應該佔到一半
一個屯轉重組諗住 ...

因為去元朗需求必定大過去山景,就係咁簡單

根本青衣要求要有直車去大馬路好合理,你唔搵條線做返一程過直達大馬路,就必定會 BAN 放走 68A

如果你咁執著葵涌要有直車去藍地,直接將 57M 延長去藍地咪得囉

你自己都識講山景大興客源不多,咁仲要兩條 M 線做乜,一條 66M 都夠做,然後成條 57M 取消左佢將 68A 改去葵涌,另重開 63M 青衣站至元朗站仲好

樓主| 樂仔〞 發表於 2021-12-13 16:44 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-12-13 16:38

根本青衣要求要有直車去大馬路好合理,你唔搵條線做返一程過 ...

大大條 68E 咪改咗比你 , 完全切合哂 68A 原本路段 , 仲快過原本 68A 到元朗 , 你又唔要
青衣有直車去大馬路合理唔代表要搶屯門資源 , 尤其 68A 中間多咗咁多客就更加應該由其他渠道處理
當年 264M 取消行錯棋唔代表呢件事要由 68A 嚟承受

青公沿線而家唔係淨係藍地先多人搭 , 由藍地到洪水橋根本就人口大爆炸
強行將 57M 左拉右拉係無用 , 倒不如將兩條線做返應有 / 預計有客嘅地方 , 好過一條線無客 , 另一條線就做到趕哂客
如果唔係石排無得右轉返山景總站 , 我都廢事將 57M 塞入大興
而家 57M 只係求其穿過去虹橋就算 , 如果真係要益大興就唔會兩條線逆走啦
其實甚至呢個行法可能可以集思廣益下 960 有無條件非繁飛走大興 , 等班客轉 57M (960 繁時要飛走可能難 D , 大興客比重唔算少)
kingprowm 發表於 2021-12-13 16:56 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-12-13 16:44
大大條 68E 咪改咗比你 , 完全切合哂 68A 原本路段 , 仲快過原本 68A 到元朗 , 你又唔要
青衣有直車去大馬 ...

如果 68E 改返經全條大馬路咪得囉,青衣要求好簡單,只要有直車去成條元朗大馬路,和有直車去屯門市中心,就萬事有商量

冇辦法,青衣冇直車去大馬路係極度不滿

呢頭又話山景需求不大,但又要盲保 57M,好心就擴大屯門區服務來屯門轉車站支援其他線好過

洪水橋持續發展,就算同時有 63M 68A 都冇問題,好過浪費資源做山景
0q9w8e 發表於 2021-12-13 18:11 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-12-13 16:38

根本青衣要求要有直車去大馬路好合理,你唔搵條線做返一程過 ...

我好支持68E改行大馬路
268B落元朗南嫁