hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 屯門區減少浪費資源建議
開啟左側

屯門區減少浪費資源建議

kingprowm 發表於 2021-12-14 09:30 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-13 23:58
條68E改完往朗屏咪停元朗廣場囉
瞓醒未?
改完明明一模一樣

咁係唔係藍地要求有返直車去葵涌就得,青衣要求有返直車去元朗大馬路就唔得

元朗廣場兜一大段路去朗屏既行車里數隨時長過直行去元朗站,去元朗站應該著數過去朗屏
kingprowm 發表於 2021-12-14 09:33 | 顯示全部樓層
依樓主看法,認為葵涌冇左 68A 搞到葵涌去藍地客流失去西鐵

同樣道理,以前 264M 青衣站都會排幾十人等車,但我就真係未見過 68E 排幾十人,另外 279X 欖隧都唔會落幾十人,咁即係青衣去大馬路都有客量流失去西鐵,咁都好應該青衣重提供直線去大馬路搶返批客返來
10598C 發表於 2021-12-14 10:02 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2021-12-13 19:59
用營運角度諗係冇咩特別必要, 但樓主建議57M收返68A個價之餘更快亦更高覆蓋
其實改動應該係營運角度合理情 ...

但都要避免為改而改, 尤其68A其實唔算好有急切必要改
處理屯轉至洪水橋其實開短棍會幫到手, 而且回程其實有63X救

68A重新入葵興芳因為價錢問題加上冇左青衣客, 回程屯轉會再少啲人落車, 究竟會令68A屯轉易左上車定難左, 要好小心評估
而且而家一直都有話屯轉葵荃線過剩

樓主建議57M改線的確增加到青衣覆蓋, 但營運效率上有冇好左的確有相榷餘地; 倒不如直接將57M頭尾不變, 中段改入屯市同青衣中南, 68A不變

搭單講句, 66X其實可以等業旺路公屋落成再觀望, 同埋如果唔係城巴拎左54區支標, 66X沿澤豐 兆康延長上去都諗得過

tonychow 發表於 2021-12-14 10:23 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-12-14 10:02
但都要避免為改而改, 尤其68A其實唔算好有急切必要改
處理屯轉至洪水橋其實開短棍會幫到手, 而且回程其實 ...

同意
我覺得樓主個方案係斬走少客嘅線,然後一野谷落去一條接駁線度
但除此之外仲有另一個方向,就係用順路嘅方法搭其他區做
不論係 66X 延長又好,或者我早前提過嘅 57M 落屯門站都好,都係行緊後者
如果樓主堅持要 57M 做青衣線,我嘅反建議會係直接將 58M 拆做兩條
一條良田後行鳴琴路青雲路走,另一條行原線
基於 68A 變咗做葵芳,紅橋至屯市段就唔會少咗班次
而對良田總站而言,行青雲路分分鐘快過塞屯公,一舉兩得

0q9w8e 發表於 2021-12-14 10:47 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-12-13 11:40
去藍地定大興都只係搵位擺
只係將青衣條線盡量縮短 , 減少用車數
好過而家 68A 頭重尾輕

大興都有人返工既
0q9w8e 發表於 2021-12-14 10:48 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-12-13 11:26
其實除非係兆康客 , 否則期望上改行大涌道唔會有咩特別客量增長 , 因為唔覺得屯門客會因為嗰段路程而搭西 ...

一係龍門居尾站去東九
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-14 11:26 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-12-14 09:30
咁係唔係藍地要求有返直車去葵涌就得,青衣要求有返直車去元朗大馬路就唔得

元朗廣場兜一大段路去朗屏既 ...

得呀
咁你咪自己另外開po建議囉
人地改完對你0影響都唔知你嘈咩
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-14 11:32 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-12-14 00:30
作為 66X 超級多年乘客 , 基本上都係睇住佢衰落
但點解仍然咁狠心想整死佢 , 某程度上都係想推高返 58X 59 ...

每區1M1X我諗都係基本盤無得走
而家大興山景so call玩緊2M1X既
正常都會寧願留條X多過要條去青衣既M
lee part我會同意100兄咁講
寧願條66X唔入旺角當cut cost又好
當做好大角咀班客亦可以
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kingprowm 發表於 2021-12-14 11:35 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-14 11:26
得呀
咁你咪自己另外開po建議囉
人地改完對你0影響都唔知你嘈咩

零影響?

當新 57M 經紅橋,咁樣虎地至屏山一段又點計

以前去藍地和屏山有兩條線選擇返青衣,改吓改到冇晒,點都要留一條
neoplan720p 發表於 2021-12-14 17:03 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-12-14 11:35
零影響?

當新 57M 經紅橋,咁樣虎地至屏山一段又點計

你真係好風趣,
先係話要大馬路有直車來往青衣;
唔夠人講,而家就拉埋藍地屏山落黎講。

幾時爭取埋青衣要有車去沙頭角同石澳?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。