hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 屯門區減少浪費資源建議
開啟左側

屯門區減少浪費資源建議

kingprowm 發表於 2021-12-14 17:51 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-12-14 17:03
你真係好風趣,
先係話要大馬路有直車來往青衣;
唔夠人講,而家就拉埋藍地屏山落黎講。

68A 所有野維持不變咪得囉

你唔係冇權反對樓主意見先

葵涌咁多屯門線,做乜一定要搞 68A 呢

如果青衣唔應該有大馬路既線,也唔見得葵涌好大需要有直接藍地的巴士線

估唔到樓主咁多年都仲係咁死心不息咁硬塞 57M 落青衣,沒有創新思維

再者虎地至屏山係原有青衣可一程車直達的地方,我要求維持原有服務實是合情合理

樓主太硬頸,係唔肯山景少一條線換洪水橋多一條線
Anonymous 發表於 2021-12-14 20:40 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-12-13 19:16
而家人哋咪改到你現有青衣去元朗、屯門市中心乘客不受影響囉,得一想二
人哋改一改68A就乜都唔睇盲反先, ...

雖然嗰位版友真係無的放矢,但都未至於雞地行去元朗西都係可接受

以大馬路一帶嘅擠逼程度同紅綠燈嘅數量,就算揀到條最少紅綠燈嘅路線,冇翻十分鐘都行唔到,夏天咁行更加唔洗講。
區內人行翻屋企當然算係合理步程,但如果係區外人搭車行出去就真係太遠。
以元朗市,南北向嚟講,教育路/媽橫路行翻出大馬路就算係合理步程。東西向嚟講,一個輕鐵站就係合理路程。

0q9w8e 發表於 2021-12-14 22:02 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-12-14 20:40
雖然嗰位版友真係無的放矢,但都未至於雞地行去元朗西都係可接受

以大馬路一帶嘅擠逼程度同紅綠燈嘅數量 ...

佢爭取青富苑招標埋元朗 屯門線好過
S3BL100 發表於 2021-12-14 23:01 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-12-14 17:51

而家係葵涌有需要去藍地,定係藍地有需要去葵涌先?

你根本打橫來講,覺得好似少數人遷就多數人係天經地義,好似亂重組人地條線就得,人地重組你條線就唔得

你不妨先望下 57M 同 68A 邊條線多逆向客、邊條線朝早多人入大西北返工先啦

簡直敬酒唔飲飲罰酒

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 樂仔〞 發表於 2021-12-15 09:15 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-12-14 10:48
一係龍門居尾站去東九

呢個應該要睇新 259D 整體客量轉變如何先決定點郁
... 同埋碼頭都無位
 樓主| 樂仔〞 發表於 2021-12-15 09:20 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-14 11:32
每區1M1X我諗都係基本盤無得走
而家大興山景so call玩緊2M1X既
正常都會寧願留條X多過要條去青衣既M

如果真係咁想留 X , 66X 就要減班去減少虧蝕
66M 亦都好難乘機推密班次吸荃西客 (因為想同 66X 做聯合班次)

66X 呢條線有時都幾神奇 , 返屯門係荔枝角道同黃竹街 (大南街) 都可以有客死等
都唔知 D 客係邊到走出嚟
 樓主| 樂仔〞 發表於 2021-12-15 09:27 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-12-14 11:35
零影響?

當新 57M 經紅橋,咁樣虎地至屏山一段又點計

青衣有幾多人要去藍地至屏山呀 ... ? 轉車站唔識轉車呀而家 ?
乜我建議 68A 飛轉車站咩 ?

以前 63M 去青衣城都係諗住比人轉東涌線
而家又 960P 半全日又轉車站又 A34 又屯赤
如果青衣真係有咁大需求 , 68A 呢條線點會去到 2013 年 cut 263M 嘅時候先至唔再經葵芳去青衣呢 ?
而家比 57M 做青衣客 , 目的都係為咗將兩邊都唔夠客嘅路段去做一個平均班次
亦都比一個機會 68A 再提升載客量 , 唔會搞到而家 68A 日日比人鬧轉車站北行 / 藍地南行上唔到車 , 但因為屯公南段唔夠客而唔想加車
講到尾 , 你係咪嫌 57M 去唔到長安咋 ? 咁咪拉埋落去囉 , 有幾難啫 , 反正成個建議都只係紙上談兵
 樓主| 樂仔〞 發表於 2021-12-15 09:27 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-12-14 17:03
你真係好風趣,
先係話要大馬路有直車來往青衣;
唔夠人講,而家就拉埋藍地屏山落黎講。

就嚟青衣 aka 長安要去哂全香港 18 區所有地方架啦
 樓主| 樂仔〞 發表於 2021-12-15 09:33 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-12-14 17:51

而家葵涌線何嘗唔係一換一 ?
當你視 68A 為到大馬路嘅路線 , 咁我建議中嘅 68E 一樣去到大馬路 , 咁請問有咩問題 ?
如果 68E 你唔當佢經大馬路 , 但你又當 68A 經大馬路 , 咁你只係自打嘴巴
264M 問題應該係歸元朗區路線解決 , 咁樣硬計入屯門數 , 你當人傻架咩 ?

而家 68A 落葵涌唔係因為葵涌去藍地大需求
係藍地去葵涌大需求 ...
當西鐵轉東涌線話咁易嘅時候 , 兆康以北會有幾多客真係會肯坐 68A 去青衣 , 仲要只係青衣城 ?
而家青衣山上好多客去大西北都係跌哂去小巴出城 , 郁 57M 就係乘機嘗試下搶唔搶到呢堆客返嚟 , 當係廢物利用
唔得就真係要死架啦

回埋你最尾嗰句 , 咩叫做山景唔肯少一條線 ?
成個建議中 , 57M 幾乎唔掂山景 , 66X 死埋非繁 , 一死死兩條
你條 68A 只係改頭換面變做 57M 同 68E
我想問你輸 D 咩 ?

樓主| 樂仔〞 發表於 2021-12-15 09:37 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-12-14 23:01
而家係葵涌有需要去藍地,定係藍地有需要去葵涌先?

你根本打橫來講,覺得好似少數人遷就多數人係天經地 ...

總之所有野都要圍住長安轉
佢差在未將 42 42A 43 43C 243P 249M 948X X42C 拉埋落長安架咋