hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴797延長路線
開啟左側

[路線消息] 新巴797延長路線

吳宗錡 發表於 2021-12-28 16:49 | 顯示全部樓層

tamabaron 發表於 2021-12-28 16:21
其實點加密康城都唔會坐巴士...將隧塞完車坐龜鐵點都出左去, 加上一日要係康城u-turn 游花園一日都慢 ...

當年港英政府起紅隧時,唔聽鍾士元起六線(合共)嘅建議(其實宜家來講應該要起8-10線先夠),結果紅隧咪日日塞車。
但係港英政府以至回歸之後嘅特區政府都唔識吸取教訓,起新行車隧道時都唔識起多幾條行車線,預留返將來嘅車流量增長,結果咪重蹈覆轍囉!

至於日出康城U-Turn問題,政府當初應該將石角路或者日出大道(or both)是但一條設計成適合專利巴士駛入,畀巴士順便深入做峻瀅/日出康城嘛!
JX9097 發表於 2021-12-28 20:48 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-12-27 22:42
經過坑口外圍,當可以增長客源

與其行外圍,不如行半圈
因為行外圍真係唔會有客行出去坐
JX9097 發表於 2021-12-28 20:50 | 顯示全部樓層
tamabaron 發表於 2021-12-28 16:21
其實點加密康城都唔會坐巴士...將隧塞完車坐龜鐵點都出左去, 加上一日要係康城u-turn 游花園一日都慢 ...

暫時只可以寄望將藍可以分流到部份車流
從而減輕將隧壓力
gkjkjk 發表於 2021-12-28 20:53 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2021-12-28 16:49
當年港英政府起紅隧時,唔聽鍾士元起六線(合共)嘅建議(其實宜家來講應該要起8-10線先夠),結果紅隧咪 ...

起多幾多線, 紅隧都係會咁塞, 況且兩岸啲道路都負荷唔到再多既車流

https://www.nber.org/papers/w15376
JX9097 發表於 2021-12-28 20:53 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2021-12-28 16:49
當年港英政府起紅隧時,唔聽鍾士元起六線(合共)嘅建議(其實宜家來講應該要起8-10線先夠),結果紅隧咪 ...

日出大道照睇就行到巴士
但係業主想唔想又係另一回事
JX9097 發表於 2021-12-28 20:54 | 顯示全部樓層
gkjkjk 發表於 2021-12-28 20:53
起多幾多線, 紅隧都係會咁塞, 況且兩岸啲道路都負荷唔到再多既車流

https://www.nber.org/papers/w15376 ...

同意
出到去加士居道死亡交叉都係倒灌番入去
B.B.B. 發表於 2021-12-28 21:42 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-12-28 20:53
日出大道照睇就行到巴士

可能業主想 但叫唔郁管理公司喎 😂
吳宗錡 發表於 2021-12-28 21:52 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-12-28 20:53
日出大道照睇就行到巴士

政府當初批地契畀地鐵時,就應該規定日出大道要開放畀巴士同小巴行。
吳宗錡 發表於 2021-12-28 21:54 | 顯示全部樓層
B.B.B. 發表於 2021-12-28 21:42
可能業主想 但叫唔郁管理公司喎 😂

咁嘅話,業主立案法團嘅存在意義係乜呢?
吳宗錡 發表於 2021-12-28 21:57 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-12-28 20:50
暫時只可以寄望將藍可以分流到部份車流
從而減輕將隧壓力

將藍隧道同將隧一樣都係得四線,再加上T2出口設計問題,好難吸引車輛使用,睇怕一係就將隧將藍一齊塞,一係就啲車揀照塞將隧,將藍無車行。