hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [Dbay] 4A & 9A 首航
開啟左側

[Dbay] 4A & 9A 首航

nwfb1601 發表於 2021-12-12 02:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

改咗個名,9A 就係咁拖卡。

多謝收睇。

下圖由 hkitalk.media 小編加上

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
fp8329 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
hkitalk.media 發表於 2021-12-12 17:40 | 顯示全部樓層

愉景灣巴士 4、9 號線由愉景北廣場往蘅峰 (碧濤軒 / 蘅欣徑) 方向的班次更改編號為 4A、9A,班次及行車路線不變。另外通宵班次往返碼頭及愉景北的班次亦改為 N4。
相片由大白酒店海景房好正呀!提供
DB Plaza.jpeg
https://linktr.ee/hkitalk
魔雪巴士頻道 發表於 2021-12-13 01:35 來自手機 | 顯示全部樓層
到底有幾多人搭錯車,先要咁樣單向轉號碼...
PF2802 發表於 2021-12-13 10:31 | 顯示全部樓層

魔雪巴士頻道 發表於 2021-12-13 01:35
到底有幾多人搭錯車,先要咁樣單向轉號碼...

每日喺碼頭同北商場上車問司機路嘅冇一千都有幾百
TR5774
DD2113 發表於 2021-12-13 14:21 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2021-12-13 10:31
每日喺碼頭同北商場上車問司機路嘅冇一千都有幾百

轉轉都有人問...
在北場問: 係唔係去碼頭/ 廣場;
在廣場問: 係唔係去酒店/ 北場

而家應該一樣有人問: 係唔係去酒店??
(因為DB巴士仲係冇 "酒店" 呢個指示牌, 只在"乳豬紙" 印有好細的酒店logo)

反對所有專利巴士全空調化!
 樓主| nwfb1601 發表於 2021-12-13 23:44 | 顯示全部樓層
DD2113 發表於 2021-12-13 14:21
轉轉都有人問...
在北場問: 係唔係去碼頭/ 廣場;
在廣場問: 係唔係去酒店/ 北場

佢係廣場問定已經好好,我試過係有客去到碧濤軒先問係咪到咗酒店。

我答唔係、條友知中伏之後,又問我坐回頭車是咪要俾多次錢、呢條唔係循環線
嚟咩、呢個站唔係中途站嚟咩......嗰吓我真係差啲要跪拜佢再封佢為偶像。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
FBI2 發表於 2021-12-14 08:23 來自手機 | 顯示全部樓層

改來都多餘,點改d人都係會搭錯車,我話既
teddybus 發表於 2021-12-14 19:10 來自手機 | 顯示全部樓層
「通宵班次往返碼頭及愉景北的班次亦改為 N4」本身係咩編號?
DD2113 發表於 2021-12-21 09:52 | 顯示全部樓層
nwfb1601 發表於 2021-12-13 23:44
佢係廣場問定已經好好,我試過係有客去到碧濤軒先問係咪到咗酒店。   

我答唔係、條友知中伏之後,又問 ...

碧濤軒先問係咪到咗酒店...
我都試唔少啦. 通常都叫佢慢慢等... 我開車, 坐多25分就會番到酒店.
DD2113 發表於 2021-12-21 09:55 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-12-14 08:23
改來都多餘,點改d人都係會搭錯車,我話既

問題係在各站頭, 都冇大大隻字寫:
- 4,9 往酒店/ 北商場方向 或
- 4A, 9A 往碼頭/ 廣場方向 只寫總站/村名, 遊客點知喎...