hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 下繁灣仔返沙田,西隧定東隧?!
開啟左側

下繁灣仔返沙田,西隧定東隧?!

Waiyin12 發表於 2021-12-15 07:09 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2021-12-15 00:30
金鐘開都要經灣仔,係停681北行個邊兼左轉菲林明道啫,

其實可以停埋金星大廈(同2 720 722)
叫做擦邊停灣仔,又無去到菲林明道兜咁遠

本身980X 981P都唔少司機行軍器廠街、夏愨道天橋
Waiyin12 發表於 2021-12-15 07:27 來自手機 | 顯示全部樓層
61233 發表於 2021-12-13 22:57
東隧,搭680比較保險,一來可以東隧打尖,但問題大老山會塞你幾個字,同時今日藍田又塞車,慢上加慢
同時見 ...

680 681我自己都唔知邊架快D
正常入東隧龍尾好少遠過北角碼頭,平日通常喺去柴灣/入東隧個分差位開始塞
大老山就兩線都係咁塞,無分別
681出咗大老山唔會點塞,沙田醫院可能比較多車

但680停英皇道大約慢8-10分鐘,沙田第一城慢15分鐘起跳
680北角係可以打尖入東隧,但681塞東隧係咪會用多超過20分鐘,我有保留

當然,最快一定係980X
金鐘開車通常40-45分鐘已經到耀安,60-65分鐘跑完全程
(小弟個人鍾意揀新巴班次多D,感覺比較多司機會用軍器廠街、連翔道會行快線飛得快D)
就算金鐘、砵甸乍街、連翔道、紅梅谷唔太生性,都極少超過一個鐘先到耀安
matchnacu 發表於 2021-12-15 07:33 來自手機 | 顯示全部樓層
我會考慮坐船去尖咀轉巴士
js904 發表於 2021-12-15 08:21 | 顯示全部樓層

matchnacu 發表於 2021-12-15 07:33
我會考慮坐船去尖咀轉巴士

281A下繁的話, 架車行足一個鐘都可能仲響九龍
drbean7218 發表於 2021-12-15 09:35 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-12-15 07:09
其實可以停埋金星大廈(同2 720 722)
叫做擦邊停灣仔,又無去到菲林明道兜咁遠

好像有人投訴過, 新巴980X及城巴981P唔可以再行軍器廠街出皇后像。

另一方面, 980X 放工經灣仔特車都傳過話TD處理緊申請。

但既然灣仔/銅鑼灣都揾唔到總站擺車, 不如將980X經灣仔特車加經銅鑼灣, 在興發街出返告士打道直去西隧。

反正現在12架980X+8架981P都夠做金鐘及中上環, 980X & 981P 放工經灣仔特車可以做埋銅鑼灣直去西隧。唔駛去完灣仔, 再兜返落去上環及皇后街先入西隧。

drbean7218 發表於 2021-12-15 09:41 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2021-12-14 16:31
988的確係快,行少個柴斜,唔洗塞二幹其實已經好好多。
我係因為係小西灣走先唔考慮,5分鐘一班唔洗半粒 ...

比著我, 我都會揀788+980X。788 & 980X 都是密密有車開, 788頭段又夠快, 落到皇后像隨時可以即走, 是一個正確的選擇。

我現在好少搭980X/981P, 多數搭東涌線去九龍站轉988。計好時間的, 香港站去到利安邨車程48 mins左右, 唔似980X要漫遊馬鞍山。
61233 發表於 2021-12-15 09:56 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2021-12-15 10:28 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2021-12-15 09:41
比著我, 我都會揀788+980X。788 & 980X 都是密密有車開, 788頭段又夠快, 落到皇后像隨時可以即走, 是一個 ...

MTR + 988都好快返到利安,較岩時間既話呢招的確幾好用。
對利安烏溪沙一帶,漫遊恆耀馬市又的確好花時間。

788 + 980X呢個方法對我住恆安既都幾好用,自從980X開左之後,我放工基本上好少再坐東隧車。
788皇后像落、原站上980X,中上環埋幾個站後就入西隧。
我發現呢幾年下繁多左人用呢個方法由柴小返馬鞍山,當然人數遠不及轉96_去大西北、轉荃灣線/東涌線。

但去程我無乜機會試,因為唔岩時間,除非681用81C果種模式運作。
LL3850
drbean7218 發表於 2021-12-15 11:05 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2021-12-15 10:28
MTR + 988都好快返到利安,較岩時間既話呢招的確幾好用。
對利安烏溪沙一帶,漫遊恆耀馬市又的確好花時間 ...

朝早用頭車980X計, 它大約0720到耀謙樓, 只是塞獅隧公路的, 大約0755前後到港碼, 應該跟到0800班788。
之後, 788行幾耐到柴灣就唔清楚。
AVW28 發表於 2021-12-15 12:08 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2021-12-15 11:05
朝早用頭車980X計, 它大約0720到耀謙樓, 只是塞獅隧公路的, 大約0755前後到港碼, 應該跟到0800班788。
之 ...

就係係柴小返8點先用唔到980X。
788唔經灣碼班次,係入境署尾站上車最快15分鐘就入到小西灣,估計上環上車都要30分鐘,因為出總站無耐要入電車路,係環球大廈再轉返出怡和大廈先直去大會堂。

況且呢幾年馬鞍山出沙田塞車既情況嚴重左,d人變左一係搭鐵,一係再提早d出門口。
就算我當日追9,都當返8咁出門口搭車(搭頭班681,或頭班682,搭681轉埋694或788通常會係7點前後到小西灣,682通常都0710或打後)。
遲下多埋錦駿苑、欣安第二期、十四鄉果堆好似第一城/太古城咁大既屋苑、馬鞍山村路公屋(政府批左)等項目入伙,出城條路仲係得一條,到時都不敢想像。
LL3850