hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 取消2D 換618 澤安邨<>柴灣東 (經九龍城,觀繞,東廊,西灣 ...
開啟左側

取消2D 換618 澤安邨<>柴灣東 (經九龍城,觀繞,東廊,西灣河)

epsilon 發表於 2021-12-15 14:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

取消2D慳3車,換3部雙層車開618,並由104及106各抽一部車(九巴),
主力開拓石硤尾/又一村/九龍仔<>西灣河/筲箕灣/柴灣客,
同埋爭106/608九龍城/啟德站北面<>西灣河/筲箕灣/柴灣客,
(澤安道南會起公屋、大坑西重建、九龍城重建)。
提供618<>613次程免費轉乘優惠。

澤安邨→柴灣東($12.7)05:45-23:45每30分一班
https://goo.gl/maps/MfxCDkEt88xTm8mL9(23.2km)
停站:
01澤安邨巴士總站、02石硤尾消防局、03昌田樓、
04白田邨第9座、05白田邨安田樓、06石硤尾邨美益樓、
07石硤尾商場、08石硤尾站、09民樂樓、10民興樓、
11南山邨南安樓、12南山邨南泰樓、13瑰麗路、14雀橋街、
15花墟公園(達之路)、16花墟公園(界限街)、
17明愛太子宿舍、18喇沙小學、19碧華花園、20書院道、
21獅子石道、22南角道、23富豪東方酒店、24譽港灣、
25景泰街、26東區海底隧道、27西灣河站、28海晏街、
29愛秩序灣道、30南安里、31阿公岩道、32鯉魚門公園、
33大潭道、34東區醫院、35高威閣、36康民街、
37怡泰街、38漁灣邨、39柴灣東巴士總站
分段收費:
澤安邨→景泰街$5.2(補償2D)
西灣河站→柴灣東$4.8

柴灣東→澤安邨($12.7)06:00-00:00每30分一班
https://goo.gl/maps/jyVQHCML7tBgHwGH9(24.0km)
停站:
01柴灣東巴士總站、02樂軒臺、03環翠商場、
04環翠邨澤翠樓、05興華邨卓華樓、06興華邨豐興樓、
07天主教海星堂、08興民邨、09山翠苑、10筲箕灣東官立中學、
11阿公岩道、12南安里、13新成街、14海晏街、
15西灣河文娛中心、16太康樓、17東區海底隧道、18采頤花園、
19譽港灣、20富豪東方酒店、21南角道、22福佬村道、
23書院道、24牛津道、25九龍塘會、26基堤道、27丹桂路、
28雀橋街、29瑰麗路、30大坑東邨東輝樓、31大坑東邨東海樓、
32石硤尾站、33石硤尾邨第20座、34石硤尾邨第23座、
35白田邨安田樓、36白田邨第9座、37澤田樓、
38白田邨富田樓、39石硤尾消防局、40澤安邨巴士總站
分段收費:
東隧口→澤安邨$6.6
采頤花園→澤安邨$5.2

1181174166 發表於 2021-12-15 15:24 | 顯示全部樓層
如果要做埋又一村
大坑<>白田<>澤安<>又一村<>九龍城<>......
會唔會順路啲?
Justshamxx 發表於 2021-12-15 15:43 | 顯示全部樓層

行一大堆未有已知巴士路線行過嘅路段(瑰麗路、書院道),我都真係服咗你嘅勇氣,仲要係由104、106度抽車,即係用雙層巴士啦,又一村嗰段達之路又係十年唔見一架雙層巴士行駛嘅路段,勇氣可

不過認真,我唔認同將2D改做618嚟迎接新公屋嘅做法……
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
cz9328 發表於 2021-12-15 15:57 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-12-15 15:43
行一大堆未有已知巴士路線行過嘅路段(瑰麗路、書院道),我都真係服咗你嘅勇氣,仲要係由104、106度抽車,即 ...

嗰堆「街名」其實係「巴士站名」,開一開紅公司2D線個app您就明。

但兜落又一城唔會搵到客。

另外,條延長版本好似唔覺得有停番「東頭邨」裡面個巴士站,地區反應可能不佳。

如果要做番足東頭邨,往澤安方向都幾煩:
https://maps.app.goo.gl/TLG98Q5Jpt52aBNU8

往港島方向,可能簡單少少:https://maps.app.goo.gl/rpjuFXAjk7HTqYHA8

其實拉短途蝕錢線去做過海隧道服務,係咪靈丹妙藥,似乎唔係區區都得,要諗諗會否變成另一條
692,九龍/新界站點沿途多唔多人過海(&去港島邊度),同埋人哋會唔會搭巴士。

2D沿線,真心話我唔睇好,同埋去西灣河/柴灣嗰邊,就有啲擔心。

另外,舊區線長者客能否接受到雙向分段技術,都係問題;2D沿線地區嘅區議員/民意代表有冇响大會度建議過拉長2D線擴大服務範圍,我就唔清楚嘞。

Justshamxx 發表於 2021-12-15 16:33 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-12-15 15:57
嗰堆「街名」其實係「巴士站名」,開一開紅公司2D線個app您就明。

唔好叫我開老九app嚟理解「街名即巴士站名」,你應該睇返樓主畀嘅Google地圖link,都幾清晰咁劃到明條線係入嗰啲我講過話嘅道路

唔知用手機睇Google地圖link係唔係好難,建議你揾返部電腦嚟開嗰個link嚟望清楚,之後先至再出嚟嘈人唔明老九巴士站命名規律
ate214 發表於 2021-12-15 17:07 | 顯示全部樓層
竟然走入龍崗道車陣自殺
勇氣可嘉
 樓主| epsilon 發表於 2021-12-15 17:30 | 顯示全部樓層

開線初期要盡量做返2D原線,
因此入九龍城內街,提高地區人士接受程度,
過幾個月先再入紙改路直行界限街/太子道西。
 樓主| epsilon 發表於 2021-12-15 17:37 | 顯示全部樓層

瑰麗路、達之路沿途唔見有障礙物令雙層車行唔到。
尤其達之路,重型密斗貨車咪照行無誤。
書院道就真係為試水溫嘅,唔得的話初期可沿用返喇沙利道。
 樓主| epsilon 發表於 2021-12-15 17:50 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-12-15 15:57

其實拉短途蝕錢線去做過海隧道服務,係咪靈丹妙藥,似乎唔係區區都得。

2D沿線,真心話我唔睇好,同埋去鰂魚涌/柴灣嗰邊,就有啲擔心。

石硤尾段始終路程較遠,預期只會有少量過海客,相信會有較多新客係去譽港灣。
又一村/九龍仔段過海客唔試唔會知有幾多,但潛力最大正正係呢種客路。

九龍城/譽港灣段過海客本身個pool夠大,每搶到106/608一個客都賺多個幾/兩蚊,
而且譽港灣特快到東區亦好吸引,相信吸客力唔細。

加上同613互轉,兩條線都自動擴大港島覆蓋範圍。

Justshamxx 發表於 2021-12-15 18:10 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2021-12-15 17:30
開線初期要盡量做返2D原線,
因此入九龍城內街,提高地區人士接受程度,
過幾個月先再入紙改路直行界限街/ ...

咁即係:

被條魚餌九龍城內街啲人,之後成條618扯出大街

好危險……