hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴21,203E減班
開啟左側

[路線消息] 九巴21,203E減班

6516 發表於 2021-12-17 00:54 | 顯示全部樓層

hongkonger1997 發表於 2021-12-16 23:52
起碼深井D路線唔會去到30分鐘一班咁疏

深井有政府臨時街市,買野分分鐘方便過慈雲山,慈雲山自從無左好 ...

深井有冇邊條線好似3D咁密?
或者5C同116呢?

我知你無錢住深井, 不過可以搭架車去睇下個街市
數下有幾多檔, 再番黎慈雲山數晒中心同毓華街一帶有幾多檔
再俾個結論邊個方便啲同平啲啦, 好無
留係富山吹奏其他地方唔會令你自己慘D架

慈雲山唔係富山呀, 無左條3B仲有5C
你係要攬住1條3B講到成座山全部線都30分鐘一班
大佬你要呻吟番房自己慢慢叫啦
成日係到叫唔係諗住有人可憐你呱
3av188 發表於 2021-12-17 00:55 | 顯示全部樓層
hongkonger1997 發表於 2021-12-16 23:57
這三個區都有巴士接駁葵芳站,容易疏導繁時客量,但慈雲山得小巴接駁,等車等餐死 ...

3D 3M彩虹上山
3B 志蓮上山(仲要優惠減一蚊)
2F 3C 黃大仙上山

就算你話九龍塘又一城,小巴73返慈雲山都多數係車等人

我係反對九巴CUT車,但你都要講返D事實出黎先公道。
3AV188.HD199
cky 發表於 2021-12-17 01:19 來自手機 | 顯示全部樓層
hongkonger1997 發表於 2021-12-16 23:52
起碼深井D路線唔會去到30分鐘一班咁疏

深井有政府臨時街市,買野分分鐘方便過慈雲山,慈雲山自從無左好 ...

深井得臨時街市就羨慕
富山有街市就嫌三嫌四
深井得 52x 53 234AB 962B A38 就羨慕
富山有 3BDM 5C 116 203E A23 就大喊交通好差

真係醜字唔識寫
hongkonger1997 發表於 2021-12-17 06:58 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-12-17 00:39
你仲好意思?
我好肯定如果 3B 執笠既話,11K 21 28 都唔使咁減到傻囉

根據觀延綫驗,212取消後6C/6F都要減班,所以就算3B真係取消,其他線可以唔減班咩?

hongkonger1997 發表於 2021-12-17 06:59 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2021-12-17 01:19
深井得臨時街市就羨慕
富山有街市就嫌三嫌四
深井得 52x 53 234AB 962B A38 就羨慕

5C唔經富山,仲有A23有無機會開返都成問題
hongkonger1997 發表於 2021-12-17 07:00 | 顯示全部樓層
3av188 發表於 2021-12-17 00:55
3D 3M彩虹上山
3B 志蓮上山(仲要優惠減一蚊)
2F 3C 黃大仙上山

唔該下繁6點你去九龍塘睇下,係咪73真係車等人?
ricky 發表於 2021-12-17 10:16 | 顯示全部樓層

hongkonger1997 發表於 2021-12-16 23:57
這三個區都有巴士接駁葵芳站,容易疏導繁時客量,但慈雲山得小巴接駁,等車等餐死 ...

慈雲山有2F,3C,3D,3M架
前荃葵青區居民
JX9097 發表於 2021-12-17 10:27 | 顯示全部樓層
hongkonger1997 發表於 2021-12-17 06:59
5C唔經富山,仲有A23有無機會開返都成問題

點解閣下咁肯定A23唔會開番?
kay 發表於 2021-12-17 10:41 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-12-17 10:27
點解閣下咁肯定A23唔會開番?

應該咁講
全新A23係行黃大仙同深水埗

如果機場恢復對外往來
城巴應該直接開新A23 A25
A17 A20重開
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2021-12-17 22:41 | 顯示全部樓層

hongkonger1997 發表於 2021-12-17 06:58
根據觀延綫驗,212取消後6C/6F都要減班,所以就算3B真係取消,其他線可以唔減班咩?

...

唔好忘記減班目的之一係要達到減車目標,減車目標係同客量下跌掛鈎

亦唔好忘記 20 分一班,無論心理上或者實際上,都係好大心理關口

如果 11K 21 非繁開 25 分係終極結果,咁 3B 摺線既話 11K 21 係可以維持非繁廿分班

如果 3B 摺線後 11K 21 都要減到 25 分班既話,3B 唔摺線 11K 21 應該遲早減到非繁 30 分,28 非繁減到廿分班都有份

結果係一班無替代品既乘客,因為有替代品既地區唔取消路線,而受害

fb.com/scientisthk2usa/