hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有哪條巴士線在將藍通車後會改道?
開啟左側

[路線計劃/RPP] 有哪條巴士線在將藍通車後會改道?

ricky 發表於 2021-12-22 11:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

諗到797同98改道是否可行

反正797都唔經市中心,到時改總站在清水灣半島,經日出康城再上跨海大橋,唔使下下塞將隧。

98雖然都係唔經市中心,但改道就麻煩啲,因為橋口在日出康城同工業邨中間,由日出康城入工業邨兜一兜,先有中間嘅橋口位,可能到時在返放工繁忙時間開特班由工業邨經跨海大橋出入,唔經日出康城同清水灣半島,其他時間照行而家嘅路線。

喺呢度純粹FF下
前荃葵青區居民
nchmt 發表於 2021-12-22 11:44 來自手機 | 顯示全部樓層
首先要開通 下年先算啦
GD1570 發表於 2021-12-22 11:44 | 顯示全部樓層
一個將軍澳隧道轉乘站已經可以大大聲話你知唔得啦!
FF都要諗多一步㗎...

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +10 收起 理由
3tw2527 + 5 精闢見解
VOLVO‧MV6593 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| ricky 發表於 2021-12-22 11:53 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-12-22 11:44
一個將軍澳隧道轉乘站已經可以大大聲話你知唔得啦!
FF都要諗多一步㗎...
...

咁改行屯赤,唔經青馬都得啦
前荃葵青區居民
GD1570 發表於 2021-12-22 11:56 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-12-22 11:53
咁改行屯赤,唔經青馬都得啦

問題係98同797算係兩巴喺將軍澳工業邨出九龍嘅主要路線,
轉乘目的係徹徹底底地改變咗...
又或者我問你:98改咗行將藍,請問點樣可以轉乘98D或690呢?
797又點樣可以轉乘694呢?

另一方面,大西北路線自己本身就已經係屯赤轉車站可以做到轉乘往屯門/元朗/天水圍/東涌各區,
所以改行咗其實無改變到個轉乘目的。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

mrkelvinyu 發表於 2021-12-22 11:58 | 顯示全部樓層
FF請去F1
呢個唔係你既Timeline
更何況98同797係為將轉而開,點會話改就改
樓主灌水之前可唔可以用下個腦先

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
VOLVO‧MV6593 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

UA2892 發表於 2021-12-22 11:58 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-12-22 11:59 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2021-12-22 11:58
將藍有冇轉車站?
學屯赤的話,衰咗可以搞R33 E36S
整吓98E 797P都可以

將藍個轉乘站會唔會可以好似將軍澳隧道嘅轉乘站有咁多路線可以轉乘呢?
R33係固有路線,不存在搞衰咗依樣嘢....
UA2892 發表於 2021-12-22 12:01 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-12-22 12:07 | 顯示全部樓層

UA2892 發表於 2021-12-22 12:01
正確啲講係做大R33

咁我覺得做大R33係應該的。

通勤客嚟講,好多迪士尼嘅員工其實係會有港鐵迪士尼月票,
(因為真係平好多好多,而且唔駛喺轉車站食風~~)

遊客嚟講,喺另一篇文已講咗,R33發大啲嚟搞絕對係有得做,
亦有一批客(尤其是係家庭客年票客)會選擇自駕來往,
當然仲有最新嘅E33系/E36系/E37轉乘36依個"有緣人"班次,同埋港鐵服務啦,

基本上就算無咗車接駁青嶼幹線轉乘站都唔會有太大影響。

試下796系,797,694+798(逆走)行將藍
98系行將隧
實現將南畀新巴,將轉畀九巴

你依個情況已經唔只係98同797啦...
好明顯就係要大重組,離咗題喇啵...