hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴58M/58P:應如何整合?
開啟左側

[問題] 九巴58M/58P:應如何整合?

ricky 發表於 2022-1-5 20:37 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2022-1-5 08:35
只要66M肯入一轉山景,58M其實可以拉長上荔景令57M取消得到。
不過上荔景就搞到58M無得用12.8米亦係大難 ...

57M只局限山景邨,同66M有局部重疊,做全日唔夠客

前荃葵青區居民
nokia 發表於 2022-1-6 08:21 來自手機 | 顯示全部樓層
58M一定唔會改線㗎喇,宜家做緊西鐵嘅班次,3-5分鐘一班,每邊做2轉客,荃灣往葵芳;良景往屯門市;屯門市往良景,根本沒有空間改。 只可以係繁忙時間做啲特快班次,夾擊屯門54區周邊
GD1570 發表於 2022-1-6 08:41 | 顯示全部樓層
只要66M肯入一轉山景,58M其實可以拉長上荔景令57M取消得到。

66M入唔入到山景唔係厹話事,區佬一早BAN咗個建議...
所以唔駛諗。

同埋,57M CUT咗58M都唔會拉到去荔景北,
厹會請你乘搭61M轉乘。
你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2022-1-6 08:44 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2021-12-31 19:49
唔係我講,係運吉講:https://www.td.gov.hk/filemanager/sc/util_uarticle_cp/tm%20ttc%20rdp%202014-20 ...

如果你依一兩年有搭返58P嘅話,你就會明白其實58P嘅優勢已經無咗..

晚晚屯公由三聖塞到去紅橋,去良景田景其實分分鐘喺轉車站上260X同960A/B會比搭58P仲快...
所以58P已經少咗一班識路嘅人(包括我)棄選咗了。
石頭 發表於 2022-1-7 00:56 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-12-31 23:14
認真不如57M/58P/58M三條整合做兩條
良景𠝹畀57M兜埋、58M縮去寶田

夾埋66M、67A,可以5變3~

不過個方案未必合符呢度板友既心水~
石頭 發表於 2022-1-7 01:00 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-1-6 08:41
66M入唔入到山景唔係厹話事,區佬一早BAN咗個建議...
所以唔駛諗。

咁樣兜圈梗係BAN啦~

如果山景照做總站,大興車程時間不受影響,

來回程加分段,仲點會咁快BAN?

不過怪就怪當年九巴縮數唸得太盡,

結果而家咪維持原狀咯~
ccchhhuuunnn 發表於 2022-1-7 01:20 | 顯示全部樓層

66M 荃灣M平線唔會再有機會拓展新領域
屯轉返屯門分段都要繼續以葵芳M線嘅荃灣分段做基準而唔係荃灣M線、荃灣M返屯門轉其他綫要補錢
就證明只會維持現狀或縮減
GD1570 發表於 2022-1-7 08:38 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2022-1-7 01:00
咁樣兜圈梗係BAN啦~

你咁樣兜我就寧頭上山景兜過圈算數喇...

起碼唔駛畀值口九巴再兜多幾個圈加價...
fly831 發表於 2022-1-7 09:48 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2022-1-7 01:00
咁樣兜圈梗係BAN啦~

自從66M全日提速後, 成盤數黎睇未必太差, 而家唔似會再大改呢個組合了
最愛猛男
fly831 發表於 2022-1-7 09:55 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-1-6 08:44
如果你依一兩年有搭返58P嘅話,你就會明白其實58P嘅優勢已經無咗..

晚晚屯公由三聖塞到去紅橋,去良景田 ...

的確, 開屯赤搞到屯公新墟段晚晚塞之後, 我自己都少左死等58P

1800同1815兩班屯轉後都未必會頂閘, 不過最近有幾次見係有58P加班車中途起載

其實58P六點先開第一班係太晏, 冇記錯開屯轉前係5點幾已經有一兩班
本身5點幾都已經有唔少打工仔收工

最愛猛男