hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議城巴96,九巴34, 208及934改動 (更新) 34改動 ...
開啟左側

建議城巴96,九巴34, 208及934改動 (更新) 34改動

AD118 發表於 2022-1-1 04:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

九巴34
有傳E6M 11.3米車出灣景試車失敗
灣景花園巴總934與34共用車坑, 以便讓34能夠使用11.3米以上車輛行走
或934改回與48X共用車坑

之於海之戀的11米車輛限制問題,應該向運輸署申請像荔景山一樣設立一個專利巴士例外牌子,這個限制並不合理因不同使用12米車的路線可以柯打/行走34,一樣有12米車行34,應該與海之戀業主爭論

城巴96
改循環線(假設最近傳聞並非想將96及99合併)原有行車路線駛至銅鑼灣道後, 改為左轉摩頓臺(道路)返回原有行車路線, 不入摩頓臺巴總。不再途經摩頓臺巴總外的一段銅鑼灣道

原因:騰出摩頓臺巴總車坑予其他城巴西隧線可延至銅鑼灣

九巴208
新增雙向分段:
上車站為尖東或之後, 往九龍維景酒店之前的車站, 收費: $5.4
上車站為廣播道或之後, 往萬基大廈或之前的車站, 收費: $5.4*

原因:增加載客量善用車廂空間。 豪華車費亦已經不合時宜需要減價, 提供雙向分段是另外一種減價方式。同時能維持全程收費不減, 附合九巴的作風
*可不設, 因富人區可收較高車資

九巴934
服務時間內所有班次延長至深井碧堤半島, 早上另開934B由灣景花園(海安路巴士站)開出經麗順路及934原線往灣仔, 視乎情況亦可設回程往灣景花園(安心路巴士站)以舒緩934客滿頂閘情況
934延長後收費不變, 934B及934X收費跟現時934收費一樣

平日早上及晚上亦可分拆為934B及934X

934延長後行車路線
往港島:青山公路深井段,青山公路汀九段,海安路及麗順路返回原有行車路線
往深井:原線(青山公路荃灣段)至麗順路,海安路,青山公路汀九段及青山公路深井段

934X 深井碧堤半島<>灣仔
往港島:青山公路深井段,青山公路汀九段,海安路 (不停灣景花園及麗城花園), 海興路 (不停站), 荃灣路後跟934

往深井:934原線到荃灣路, 海興路 (不停站), 海安路 (不停灣景花園及麗城花園), 青山公路汀九段, 青山公路深井段

原因: 擴大934載客量以便為將來全日服務鋪路, 開934B的原意是要讓灣景居民能夠在繁時不會因客滿頂閘而不能上車, 不過前提是要灣景居民肯讓934搬出灣景巴總
為碧堤半島至灣景花園一帶居民提供直車去港島
碧堤半島有空間予巴士泊位,取消前的234S是以該處作為總站

最佳做法是934B北行跟934原線(海安路)後入麗順路,青山公路 – 荃灣段及麗順路,返回海安路後以麗城花園(海安路東行)作總站
南行入麗順路後返回原線
建多一個海安路路邊巴士站,讓934B能夠容易調頭, 不用去到青龍頭調

X934(路線跟934X一樣但停灣景花園海安路巴士站)
平日934繁忙時間分拆為934B及X934,但X934往港島方向要灣景分站做尾站,灣景居民未必接受
其他時間以934服務

poobwater 發表於 2022-1-9 14:39 來自手機 | 顯示全部樓層
九記34 一來係嗰個海之戀轉彎位冇咁多空間畀更長嘅巴士轉,二來係冇咁嘅載客量需要要用更長嘅巴士。
JF6839@88K 發表於 2022-1-10 20:03 來自手機 | 顯示全部樓層
poobwater 發表於 2022-1-9 14:39
九記34 一來係嗰個海之戀轉彎位冇咁多空間畀更長嘅巴士轉,二來係冇咁嘅載客量需要要用更長嘅巴士。 ...

34繁忙時間可以打爆一架ASV
laikingho 發表於 2022-1-17 07:42 | 顯示全部樓層

如果ASV退役,請問有什麼車取代?
 樓主| AD118 發表於 2022-1-17 08:55 | 顯示全部樓層
laikingho 發表於 2022-1-17 07:42
如果ASV退役,請問有什麼車取代?

ATSE
E500facelift 發表於 2022-1-17 15:19 來自手機 | 顯示全部樓層
九記34 一來係嗰個海之戀轉彎位冇咁多空間畀更長嘅巴士轉,二來係冇咁嘅載客量需要要用更長嘅巴士。 ...

聽聞果個灣位以前冇限制 (未證實)
另外96改循環唔係唔好,不過要考慮脫班問題同區議會比唔比咁改

E500facelift 發表於 2022-1-17 15:19 來自手機 | 顯示全部樓層

del
3tw2527 發表於 2022-1-17 22:48 | 顯示全部樓層

以前未有海之戀停車場嗰陣,枝11米禁區牌都唔喺度,憲報係寫2020年12月18日上午10時起先設立分別由荃灣路同海興路進入「通往海之戀未命名通路的支路」嘅11米禁區。

就算唔講以前未有落橋入去嗰段,咁多年嚟無論係930、290/A/B/X、33/B等線,揸住部12800都係照入,未聽過有發生意外,
更何況34只係得架唔時嘅一啲12米柯打,正字軌係全部派短車。
34嘅客量唔係搭客講都唔會信,同無數人講過有部份班次係ASV都打得爆,不過又會有幾多人明
你要話嗰度冇空間?係嘅,排親停車場咪要閘車行對面線,非戰之罪也。

其實灣景出到嘅,放兩部E6M落嚟做34最多人嗰幾班,已經好睇好多,
至於嗰兩枝11米出現嘅原因,500%唔係因為條路太窄囉,有冇官商勾結就唔講啦,有人唔鍾意大部巴士行就一定囉。
Waiyin12 發表於 2022-1-17 23:40 來自手機 | 顯示全部樓層
AD118 發表於 2022-1-17 08:55
ATSE

ATSE 運載量仲低過 ASV 一截,唔知九巴會唔會考慮入其他型號車輛取代

Enviro 500 MMC 有無11.0米選項?
3tw2527 發表於 2022-1-17 23:50 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-1-17 23:40
ATSE 運載量仲低過 ASV 一截,唔知九巴會唔會考慮入其他型號車輛取代

Enviro 500 MMC 有無11.0米選項? ...

而家唔係乜都要三軸嘅年代,MMC再縮前中門距離就冇位放油缸㗎啦,而家嘅E6M要放輪椅已經迫到咁,仲整短去到10字頭嘅,不如兩軸車

其實而家嘅短車係好尷尬,兩軸又限重唔夠力水,三軸又短極有限,
當年如果wright bus冇出事而W6S嚟到嘅,好相信紅巴都係會買E6M。
有公司打死唔試11米去到無可奈何要買嗰陣先發現11米好用囉

灣景再調坑就得啖笑嘅啫,其實我就唔係好介意翠濤閣拆咗個燒烤場然後縮入啲個斜坡 (反正兩年冇開) #FF
去到34要全派ATSE嗰陣,面對嘅咪類似64K嘅情況,
E6M?荃錦都試啦,灣景咪唔得試到得囉