hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議更改690走線
開啟左側

建議更改690走線

JX9097 發表於 2022-1-2 16:36 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2022-1-2 16:06
690 反轉食既除左係 601 upgrade 客(兩巴都會有賺),
仲有係依家小巴 / 213M 轉鐵既轉車客,同埋康翠轉 ...

690行6號幹線?你肯定?興田/ 康華苑,啟田道是但一邊反對都好難成事

同埋,若果巴士公司真係諗住行將藍
係咪更加唔會行寶林路出九龍?
咁咪即係畀更多持份者「說三道四」?
JX9097 發表於 2022-1-2 16:38 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-1-2 16:08
凈車程夾岩將隧發癲唔塞,690 寶林去銅鑼灣都有機會快過鐵,
問題係 30 分鐘一班,康翠依家都唔一定夾時間 ...

其實當年定點20係好客咗
不過巴士公司堅持「賺」盡一分一毫
夾硬cut落30分鐘
結果載客率差唔多
即係倒走咗一批客落鐵
tina 發表於 2022-1-2 16:44 | 顯示全部樓層
690P開回程搏下吸返啲鐵路客咪仲直接

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
214P_world + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

265B 22年不變
3ASV174 發表於 2022-1-2 21:13 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-1-2 16:36
690行6號幹線?你肯定?興田/ 康華苑,啟田道是但一邊反對都好難成事

同埋,若果巴士公司真係諗住行將藍 ...

行得寶琳路就唔會行將藍
而事實上我相信佢行將藍機會係高,至於興田康華苑啟田道,let's see,最緊要究竟有無將軍澳客飛撲出黎話要停返將隧轉車站唔准改
我熱切期待呢幕發生

正如 290 系是但搵一條行六幹(仲要係講緊 2026 後,依家點行都唔順路),
都一樣一定會有持份者反對,而且係更多,如果 690 改動係一個禁忌,咁我地係咪可以唔使再睇六幹將荃 FF?係既話我又唔介意
如要討論,請先自貼差餉單一次
JX9097 發表於 2022-1-2 22:40 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-1-2 16:44
690P開回程搏下吸返啲鐵路客咪仲直接

690P取消前回程喺興發街上橋
比起繼續行電車路仲要慢
不如直接加密690主線仲好

jasonau 發表於 2022-1-3 09:49 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-1-2 01:49
回程講到曉光街塞返落去又誇張左
將軍澳道條龍一定係將軍澳隧道隊出黎,曉光街何德何能塞得滿將軍澳道三條 ...

其實觀塘山咁多客遲下連埋石礦場開條過海線咪得囉...
同埋601唔夠載就會加班喇...
而家成個將軍澳得返一條過海中西區線都吼住.....
叫條將軍澳過海線放棄晒班將軍澳客去服侍觀塘山...
寧願俾$14.1都唔敢大大聲話我地唔夠載, 要加班開線?
硬係要偷690...?好奇怪...

其實咁鍾意搭貴嘅過海線, 不過叫厹開條P601...
咁富貴山區咪又可以肯定有位座, 又可以俾貴D囉...
我諗厹都肯架~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
214P_world + 1 + 5 大師級作品

查看全部評分

27131118 發表於 2022-1-3 10:10 | 顯示全部樓層

要改到佢行山咁就改埋來回經啟田道
順便吸多啲藍田客
E500facelift 發表於 2022-1-3 11:20 來自手機 | 顯示全部樓層
往中環方向改行寶順路上將隧,唔經寶豐路同寶康路又唔知得唔得,反正有將轉既轉乘優惠

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
214P_world + 5 Huge C

查看全部評分

JX9097 發表於 2022-1-3 13:15 來自手機 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2022-1-3 11:20
往中環方向改行寶順路上將隧,唔經寶豐路同寶康路又唔知得唔得,反正有將轉既轉乘優惠 ...

其實最簡單就係寶林段跟290行
寶順路直上將隧
一嚟寶林唔需要再用成10分鐘走z形走線
二嚟以回程客源分佈睇係會有客

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
214P_world + 5 Huge C

查看全部評分

214P_world 發表於 2022-1-14 03:42 | 顯示全部樓層

1. 坑口站有坑位嗎? 某巴又會想一年一度792M以外再多條「頂心杉」嗎?
2. 20個站都未到銅鑼灣,真係能夠吸引到坑口乘客搭? (利申個人認為690往港島方向同樣唔理想,
 因為寶林Z字型兜路一樣20個站都唔到銅鑼灣, 反而回程唔使20個站就到埋康盛花園總站)
3. 寶林, 康城, 尚德, 將軍澳南, 調景嶺, 康華苑, 興田又會放手嗎?
 尤其是690係康城同將南惟一享誇公司轉乘優惠嘅路線,密密上轉乘站轉往港島中
4. 雖然690本身係貴,但兩巴肯整分段(變相減價)嗎? 如果價錢可以改,直接全程改落$12/13,
 再整$5.4將轉至康盛,兼提供其他線轉690返康盛嘅轉乘優惠,相信絕對多客到加班,可惜現實做唔到
獨學而無友,則孤陋而寡聞