hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 衞生防護中心: 沒把港鐵納入強檢是因巴士小巴環境密閉 ...
開啟左側

衞生防護中心: 沒把港鐵納入強檢是因巴士小巴環境密閉

tkglobe 發表於 2022-1-5 09:10 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-1-5 01:34
所以咪有人話要用藍牙

其實都冇意思,你唔可以強制所有人開藍牙,正如安心出行都可以唔使上網
吳宗錡 發表於 2022-1-5 19:05 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2022-1-5 09:10
其實都冇意思,你唔可以強制所有人開藍牙,正如安心出行都可以唔使上網 ...

咁將安心出行改為健康碼,由場地掃手機上面嘅QR code囉!
tkglobe 發表於 2022-1-5 19:39 來自手機 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2022-1-5 19:05
咁將安心出行改為健康碼,由場地掃手機上面嘅QR code囉!

推安心就係標榜唔會上傳記錄先咁順利,絕對唔贊成行中國嗰套健康碼
I20091157 發表於 2022-1-5 20:44 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-1-5 08:32
去社區中心強制檢測,不嬲都係撩完就返屋企
(封區另計)
鍾意去食飯、跳舞、開party都得

而家又一城嗰單嘢已經係例子
當時喺餐廳嘅幾百人都要幾日先call齊哂

最慘就係而家已經散播咗幾代
分分鐘D家庭又可能再傳D病毒
結果呢個漏洞又要全香港人埋單

jpoon 發表於 2022-1-6 02:26 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2022-1-5 20:44
而家又一城嗰單嘢已經係例子
當時喺餐廳嘅幾百人都要幾日先call齊哂

而家已經埋緊單啦
星期五開始兩星期禁堂食,唔知仲會延長幾耐,最慘係唔知啲春茗、團年飯訂枱做唔做到,睇下今次啲酒樓食肆可以捱幾耐

http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2022-1-6 02:30 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2022-1-4 20:37
根據某個被消失嘅Facebook頁面所講:

1. 病毒感染人體有空窗期

叫晒啲人做檢測,無論可唔可行都好,最少可以快啲搵到隱形中招嘅人,避免進一步傳播
http://jpoon9394.blogspot.com/
I20091157 發表於 2022-1-6 08:26 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-1-6 02:26
而家已經埋緊單啦
星期五開始兩星期禁堂食,唔知仲會延長幾耐,最慘係唔知啲春茗、團年飯訂枱做唔做到, ...

酒樓餐廳仲可以叫做話做到半日生意或外賣,電影院酒吧同麻雀所嗰D先係最慘...連一個仙生意都冇,但係佢哋完全冇做錯嘢......

至於會唔會影響埋過農曆年生意,就要好睇呢14日有冇再爆,如果又再延14日又14日,咁香港又肯定再有一輪裁員結業潮。

即使咁好彩唔延長,相信都已經有相當數量嘅公司因怕中招而取消春茗或團年飯。
I20091157 發表於 2022-1-7 09:06 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-1-6 02:30
叫晒啲人做檢測,無論可唔可行都好,最少可以快啲搵到隱形中招嘅人,避免進一步傳播
...

徐局長都終於要送去檢測隔離
不過在此之前其實佢哋仲有幾多私人party開緊?
講真,呢單真係好令人失望,又唔叫成個party嘅百幾人做檢測...
oman 發表於 2022-1-7 09:49 | 顯示全部樓層
與病毒共存先係出路.....
cz9328 發表於 2022-1-8 01:28 來自手機 | 顯示全部樓層

鐵路站建築物是否需要遵守「香港法例CAP123」裡面其中一條條文講:無得開窗嘅建築物規劃時需預留每小時換氣5次這能力...是否適用於鐵路站,呢樣由執業律師評語作準較好(e.g.英文habitable點詮釋)。

但列車車廂內嘅「每小時換氣次數」係幾多,我是有疑慮的。只靠列車到站嗰吓開門時換一換氣是否足夠,我個人亦感到擔憂。