hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴78A加班
開啟左側

九巴78A加班

MCMoore 發表於 2022-1-6 16:45 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-1-6 09:11
你的想像力很豐富,依條路正常人要行10幾分鐘,而且唔係區內人都唔知可以咁行
...

行快少少就粉中送277X車尾都搭得返同一班
S3bl430 發表於 2022-1-6 16:51 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2022-1-6 16:45
行快少少就粉中送277X車尾都搭得返同一班

以行過去牽晴間的時間計(3星期前行過,約10-12分鐘)
如果轉搭火車去九龍東,好彩的話,應該都上左東鐵然後到太和站,甚至大埔站

78A我覺得係用黎賣月票
相信之後會有唔少居民係坐978/978A轉78A

錯字連篇
kay 發表於 2022-1-6 16:57 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-1-6 16:51
以行過去牽晴間的時間計(3星期前行過,約10-12分鐘)
如果轉搭火車去九龍東,好彩的話,應該都上左東鐵然後到 ...

買月票好在673都可以坐
九巴兩邊都谷人轉78A返皇后山
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| AVBWU291 發表於 2022-1-6 17:04 | 顯示全部樓層

由於第五波疫情,加班有可能不會在星期一生效。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
asv98.kw131 發表於 2022-1-6 17:44 來自手機 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-1-6 16:26
城巴真係咩都反應慢幾拍, 其實星期六日 79X 已然可以考慮有30分鐘時段,
反正咁多人行山
...

同埋延長服務時間。
今日搭 78K 返屋企落車嗰陣見到有人喺度等 79X 出九龍(當時 16:15),我問佢哋係咪等 79X,佢哋話係,跟住我同佢講尾班車已過本站。我叫咗佢哋搭 78K 轉 270B。

講真,而家啲人入去裝修,理論上逆向客流應該會比較多,城巴就算唔加密班次都應該延伸服務時間。
平日南行應該開到 1800,假日北行應該開 0900 - 2100。
巴士的膠 發表於 2022-1-6 17:55 來自手機 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2022-1-6 08:31
唔關事,照你咁講嘅安達臣咪一樣冇城巴,結果九巴冇心機做安達臣咩?

213M 咪又一樣開到車海咁,214 大 ...

咪又係頂爆一班加一班嘅模式,213A/B都係hea做。
 樓主| AVBWU291 發表於 2022-1-6 18:19 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2022-1-6 17:55

都好過頂哂閘都貴客自理
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
ATE7025 發表於 2022-1-6 22:54 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2022-1-6 17:55

安達臣未去到頂爆先加班嘅,坐滿企一兩個都已經會加
咁講真唔通架車坐唔滿都應該加班咩?巴士公司又唔係開善堂⋯⋯

至於213A/B 呢兩條線好似連坐滿都做唔到,效果遠比預期差,唔Hea 做可以點?

10598C 發表於 2022-1-6 23:27 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2022-1-6 22:54
安達臣未去到頂爆先加班嘅,坐滿企一兩個都已經會加
咁講真唔通架車坐唔滿都應該加班咩?巴士公司又唔係 ...

唔覺得九巴係安達臣好用心做,純粹本身支標入得靚同路線多而已88 613甚至213B都減過班,其餘214 290X兩繁都係頂爆閘個種,213M全日藍田站都有人龍排隊,甚至88兩繁爆到咁都唔加返班

如果安達臣呢個短期內唔會有地鐵,而且條條都貴價流水嘅金雞蛋,九巴都唔比多少少心機做,真係等執笠算啦
JX9097 發表於 2022-1-6 23:35 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-1-6 23:27
唔覺得九巴係安達臣好用心做,純粹本身支標入得靚同路線多而已88 613甚至213B都減過班,其餘214 290X兩繁 ...

認真,88真係可以加番啲班次
起碼假日部份時間可以去番15分鐘