hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 大平山消息?
開啟左側

大平山消息?

dennis28a 發表於 2022-1-10 23:28 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-1-10 04:58
邊條現有路線先,213X 214P嗰啲個區議會分區都唔同區,95叫做都係同一個區但入去之後再唔再又兜秀茂坪先 ...

唔同區唔代表唔可以上訪,順路就得。咪幾條線早繁特班係上訪之列。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2022-1-10 23:30 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2022-1-10 17:41
有冇拎過去火車站果條廢線去上訪?
呢條廢線上訪左之後應該有潛質做落去
...

依條線巴士公司本身有如意算盤打唔響,應該咁講,成個將軍澳重組幾年前跌左落堆填區永不超生。
dennis28a 發表於 2022-1-10 23:58 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-1-10 09:21
適當競爭係有需要 , 如果唔係九巴只會越做越爛
但 TD 都應該有責任監管新城唔好亂改線 , 佢自己亦都應該 ...

啟德、54 區、皇后山所有新發展區次次紅巴劃好晒線,硬係要扮野做招標,做完黃巴又唔識經營,咁點搞?

78X 本身係 277X 聯和墟特班拉入皇后山,
976 本身係新地 Yoho 系列邨巴。

明明紅巴就預 78X、976 轉車站轉乘會賺到發達,
人地都鬆埋章比你插旗,都唔識做生意。
qunow 發表於 2022-1-11 08:12 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-1-10 23:58
啟德、54 區、皇后山所有新發展區次次紅巴劃好晒線,硬係要扮野做招標,做完黃巴又唔識經營,咁點搞?

7 ...

933同將馬線咪一樣要放上去招標,682B又拉唔到入沙市
qunow 發表於 2022-1-11 08:13 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-1-10 23:58

7 ...

同埋皇后山啲線都入唔到聯和墟
JX9097 發表於 2022-1-11 20:17 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-1-10 23:30
依條線巴士公司本身有如意算盤打唔響,應該咁講,成個將軍澳重組幾年前跌左落堆填區永不超生。
...

真係唔明點解將軍澳發展成30年都唔推重組
好多路線都好應該要執執服務範圍
10598C 發表於 2022-1-11 23:03 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2022-1-10 11:07
不過招標嘅有啲地點都係而家組路線未做到嘅,而且就咁比 213D 之流就咁拉上去咪盞俾人話利益輸送。不過就 ...

本身好似講好213X 613呢啲泊街線會上石礦場
而咸豐年前規劃觀塘南,似乎就算避開觀塘站都胎死腹中
鑽石山/啟德個條最後應該會去啟德
九龍中+樓下堆線做唔到,似乎會係油麻地?係嘅話都幾大機會石礦場 - 新清 - (20號走線) 亞皆老街 - 油麻地 - 大角嘴?
去油塘本身係規劃用小巴做,而家會轉做巴士做?
當日好似有評估去寶林嘅公共交通,但話唔夠客流量,似乎會係"第二個方式開線"(即係小巴?)
不過當日冇講過海線,即管睇下會點

就咁睇如果真係咁玩,啟德同九龍中都fit屎水嘅路線服務範圍,而過海就更加
搭單講,其實213D真係應該上去石礦場,亦都最少應該留一條經寶達一條經彩虹嘅九巴線比人轉乘,例如開214分支石礦場至長沙灣都好

10598C 發表於 2022-1-11 23:12 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-1-11 20:17
真係唔明點解將軍澳發展成30年都唔推重組
好多路線都好應該要執執服務範圍
...

區域重組基本上都名存實亡,要執都係獨立執

不過好多舊時開嘅線,的確應該執執,但將軍澳唔算係巴士公司會好有心做嘅地區,加上鐵路強勢,巴士都係繁時開拓新市場,其餘死守費事嘥心力
3ASV174 發表於 2022-1-12 00:00 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-1-11 23:12

不過好多舊時開嘅線,的確應該執執,但將軍澳唔算係巴士公司 ...

根本個重組本來就唔係有好多野想做,而且最終好多都陸續用另一個形式做晒,所以九巴其實已經無乜野執

二變三o個組
最有前途條新線雖然拎左去招標,但佢都中返,服務範圍仲大左好多,
另一條新線雖然又係拎左去招標,但佢一樣中返,完全掂唔到將軍澳但客量好過對家o個條。
第三條新線無招標,但變左另一條線既特別班次,做左另一區,原本想 upgarde 班客依家都一樣係有 upgrade
原本想 cut o個兩條無 cut 到,其中一條其實根本一直都無特別想 cut,依家仲賺左 cut 左條更廢既 692

另一組重組服務範圍既
條線依家直情轉型做半市區線,今日睇返好彩當時無改總站,否則反而係蝕左,而且原本市區想 expand 既位最終都用特別班次做左
另一條本來就無特別誘因搞佢,好彩條線當日無放棄o個批客,如果唔係佢地程車肯定仲慢過依家
如要討論,請先自貼差餉單一次
qunow 發表於 2022-1-12 02:41 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-1-11 23:12

不過好多舊時開嘅線,的確應該執執,但將軍澳唔算係巴士公司 ...

九巴有講過屯馬cut車其中一個會調資源去嘅地區包括將軍澳