hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 大平山消息?
開啟左側

大平山消息?

neoplan720p 發表於 2022-1-12 12:23 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2022-1-12 11:44
唔經下一級就會直接鏟咗落寶達秀茂坪
呢個位紅鬼仲重倉過安達
咁同夾死佢無分別

然後又會去返果個問題:
招標區以外,可唔可以停站?

如果寶達秀茂坪可設站,
咁54區堆線,理應都可以屯公三站設站,到時堆對外線可立即全日,夾死狗公堆線。

#或者屎水發窮惡,真係乜都得啦
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
10598C 發表於 2022-1-12 12:46 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-1-12 09:34
以運輸署的取態,唔知"太平山"d 路線會唔會完美避開半山村落呢?
"大平山"規劃人口好似比半山已經落成既屋邨( ...

未計安峯同長實樓盤,房協+房委八塊地皮預計規劃23960人口居住,約等於一條安達/安泰村
10598C 發表於 2022-1-12 12:57 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-1-12 10:24
本身興建安達、安泰既時候,道路規劃係咪應該計劃埋石礦場?
而家個尷尬位係,如果石礦場再招標,而唔係同 ...

其實又未至於唔可以一次過做曬石礦場同安達安泰,
經寶達走嘅線咪安愉道 安健街 安泰總站(掉頭) 愛達樓東行;
經新清嘅就安愉道 寶琳路 仁達樓 愛達樓西行

當日有傳213X 613會上石礦場唔知仲會唔會做,
213M淨係做安泰安達都夠,上面係應該另開線做,當日據聞係用小巴做經碧雲道去油塘

停唔停得寶達就視乎寶達當唔當公海,直覺覺得寶達已經屬於公海,即係啟德線出到譽港灣咁
屯門54區堆屎水線暫時好似話唔比停屯市(RDP冇寫入屯喜路/屯發路)不過我支持屎水條54區-九龍站線全日,入埋屯市打九巴

但而家咁睇,上面板友講美孚至油麻地再返秀茂坪走線都係有機會
JX9097 發表於 2022-1-12 13:19 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-1-12 12:57
其實又未至於唔可以一次過做曬石礦場同安達安泰,
經寶達走嘅線咪安愉道 安健街 安泰總站(掉頭) 愛達樓東 ...

理論上寶林路,秀茂坪道都於公海
當年招標都只係講安達臣
秀茂坪等食花生
hk20020062 發表於 2022-1-12 14:39 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-1-12 10:24
本身興建安達、安泰既時候,道路規劃係咪應該計劃埋石礦場?
而家個尷尬位係,如果石礦場再招標,而唔係同 ...

可以一個走線做晒呀

紅線 213D「U」型走線,經寶林道上返安秀道
黑線 213X 先落安泰再落秀茂坪,係應該繼續行樂華 (會有流水客) 定改行將軍澳道直走
neoplan720p 發表於 2022-1-12 22:53 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2022-1-12 14:39
可以一個走線做晒呀

紅線 213D「U」型走線,經寶林道上返安秀道

正路就咁畫。
但213D咁樣兜出寶林路再行安秀路,對石礦場堆客,又夠唔夠吸引力呢?好難評估。

213X總站一開,基本上已經直落安泰,再去安達,但想問問本身石礦場堆樓,係咪集中巴士總站附近?
如果唔係,咁你畫既213D,先能夠照顧大部分石礦場客;而213X走線雖然較直接,但就可能忽略左另一半石礦場客。

btw 石礦場同安秀路有無lift接駁?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
hk20020062 發表於 2022-1-12 23:58 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-1-12 22:53
正路就咁畫。
但213D咁樣兜出寶林路再行安秀路,對石礦場堆客,又夠唔夠吸引力呢?好難評估。

但上面有人話山上人口相等於兩安邨,人口計可能真係分家

正常一定有升降機陣
cfshk2008 發表於 2022-1-13 19:28 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-1-12 09:34
以運輸署的取態,唔知"太平山"d 路線會唔會完美避開半山村落呢?
"大平山"規劃人口好似比半山已經落成既屋邨( ...

分分鐘發起癲上黎
駁鐵駁寶琳,調景嶺
有線經將軍澳同埋將藍出市區,同觀塘區劃清界線

*現時石礦場屬於西貢區,雖然大眾當佢係"觀塘"
JX9097 發表於 2022-1-13 21:52 | 顯示全部樓層
cfshk2008 發表於 2022-1-13 19:28
分分鐘發起癲上黎
駁鐵駁寶琳,調景嶺
有線經將軍澳同埋將藍出市區,同觀塘區劃清界線

印象中之前運吉有提及過有一條寶林小巴線
3ASV174 發表於 2022-1-13 22:57 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-1-12 22:53
正路就咁畫。

長實個盤係近寶琳路
如果唔行安愉道上去既線,其實唔近佢

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 多謝分享

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次