hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 延長 73A 至坪石 , 更改 72A 走線及重組東九龍 74 系 ...
開啟左側

延長 73A 至坪石 , 更改 72A 走線及重組東九龍 74 系

GU9338 發表於 2022-1-10 18:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議背景
現時 74A 74D 班次極為疏落,未能為沿線乘客提供合理及直接服務。同時往來大埔及東九龍的 74_ 系特快路線仍有改善空間,希望透過重組提升該等路線的客量及服務質素。

路線建議
1. 72
- 新增源禾路 > 太和分段 $8.9,補償 72A 改路後的車費差距
- 新增與 89 BBI,兩者總車費不高於乘搭原有 74A 線的車費

2. 72A
- 改經富豪花園一段大涌橋路,不經源禾路,補償 74A 停辦後的服務空白

3. 73A
- 路線經大老山隧道延長至坪石,並增設雙向分段收費,取代 74A 及部分 74D 服務

往坪石:
不入愉翠苑總站,改停愉翠苑、小瀝源報案中心、大老山隧道、彩虹邨金碧樓及坪石總站
往華明:
新增彩虹邨紅萼樓、大老山隧道、香港駕駛學院、愉翠苑及返回原線

- 基本班次為 30 分鐘班,新增 1 部車

- 新收費:
華明 - 坪石 $15.6

華明 - 大老山隧道 $11.1 (雙向分段)
三渡坑 - 坪石 $11.1 (雙向分段)

華明 > 廣福 $7.2 (單向分段)
樟樹灘 > 坪石 $10.5
置富第一城 > 坪石 $8

樟樹灘 > 華明 $6.7
和興村 > 華明 $5

同時新增大老山隧道 及 彩虹眾東九龍路線 BBI

4. 74A
路線停辦,由以下服務取代:

大埔 - 埔公:72 / 72A / 73A (或 71K BBI)
大埔 / 埔公 - 富豪花園 / 乙明:72A
大埔 / 埔公 - 新田圍 / 黃大仙:72 - 89 BBI / 73A - 大老山路線 BBI
大埔 / 埔公 - 彩虹 / 九龍灣:73A / 改路後 74D / (及 15A BBI)

沙田 - 東九龍:89 / 89B / 89X - 大老山路線 BBI

九龍區內:15A / 33

5. 74D
路線縮短至太和 - 觀塘碼頭,並修改多處走線:

- 大埔段跟隨 74A 走線 (太和方向不入運頭塘總站)
- 來回繞經大學站
- 太和方向繞經四美街、鳳德商場及鑽石山站
- 大窩西段受影響乘客,可改乘延長後 73A 或 73/A - 74X BBI

往觀塘碼頭停站:
1-10 太和、安祥路、運頭塘至廣福 (與 74A 相若)
11-20 白石角變電站至大學站 (加經大學站)
21-30 大老山隧道至觀塘碼頭 (不變)

往太和停站:
1-14 觀塘碼頭至鑽石山站 (與 74X 相若,但改停鳳德商場)
15-24 大老山隧道至白石角變電站 (加經大學站)
25-32 廣福邨至太和 (與 74A 相若,但不入運頭塘總站)

- 延長服務時間、加密班次、及增至 9 部車行走,由 74A 及 74X 調配

太和開
0530 - 0630 30 分
0630 - 0755 15/20 分 (星期六、日為 25/30 分)
0755 - 2255 20 分

觀塘碼頭開
0540 - 0020 20 分

- 新收費:
太和 - 觀塘碼頭 $10.7

彩虹邨碧海樓 > 觀塘碼頭 $6.8
廣福邨 > 太和 $5

6. 74P
路線停辦,由 74D 加強服務取代

7. 74X
- 往大埔中心方向不經四美街及鑽石山站,由 74D 取代
- 如不欲繞經大學站及白石角,可透過大老山隧道轉乘加快行程
- 調配 3 部車至 74D (仍為聯合派車),總班次仍與現時相若

8. 274X
路線停辦,由 74X 加快車程取代

盼望本重組於無需加車下,加強 74A 74D 沿線的服務班次至分別 30 / 20 分班
而受影響乘客亦可透過轉乘,車程時間能維持與原線相若

評分

參與人數 2aPower +5 HugeC +12 收起 理由
流星☆雨 + 3 + 7 傾向斬W3偷資源做嘢,但有限資源內執到A同D.
Snoopy@FB8617 + 2 + 5 interesting

查看全部評分

請用文明來說服我。
skp12328 發表於 2022-1-10 18:43 | 顯示全部樓層

回應5)咁74C點算?如果74D縮到太和嘅話,路線名可以用返74A。
回應7、8)咁74B點算?

ate214 發表於 2022-1-10 19:08 來自手機 | 顯示全部樓層

大老山隧道一開盤
相當於73聯合班次無曬又倒走火炭北上客
源禾路至大埔東北又零補償
回收,請
 樓主| GU9338 發表於 2022-1-10 19:19 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2022-1-10 19:08
大老山隧道一開盤
相當於73聯合班次無曬又倒走火炭北上客
源禾路至大埔東北又零補償

彩虹上橋已經係繼鑽石山上橋後最唔塞既行法
而且坪石開仲避埋 U 型橋塞車
唔見得好大影響

聯合班次就算啦
我呢刻開 73 / 73A ETA 已經係 14/21/44/56
本身 73A 個路況都已經會有變數

源禾路個度係我疏忽
會加返 BBI 處理

請用文明來說服我。
 樓主| GU9338 發表於 2022-1-10 19:23 | 顯示全部樓層
skp12328 發表於 2022-1-10 18:43
回應5)咁74C點算?如果74D縮到太和嘅話,路線名可以用返74A。
回應7、8)咁74B點算?

74B 同 74C 都無必要郁
74B 係四美街返大埔特快選擇 , 下繁最多客時段就要靠佢而唔係 74D
74C 本身就同 74D 做緊兩批客 , 而上繁出城 74C 點睇都比 73A 快 , 大窩西應該會力保

請用文明來說服我。
S3BL100 發表於 2022-1-10 19:42 | 顯示全部樓層
呢個建議幾有創意,樓主平常建議整體質素亦高過本版日常所見

不過對比起 73A 拉出九龍,個人口味更想見到 74A 食 72A 兼改行大老山及大幅修改走線

大埔一段改兜入富亨(+富蝶?)、南運路直出
沙田段改經源禾路、沙田巿中心/沙田站、沙瀝公路入大老山
九龍灣段都可以改少少

目的係轉型做多功能流水 + BBI 線,目標客源包括:

沙田巿中心往來九龍灣
大老山往來九龍灣
大老山往來埔公
埔公往來沙田巿中心(同路段亦有 72,加強協同效應)
富亨/富蝶往來沙田巿中心

雖然富豪花園同大圍要 BBI 補償,但個人覺得整體網絡會合理少少,呢幾個客源亦會比起就咁改 73A 帶來效益更大,就算係半粒鐘一班都好

以今時今日行車時間,74A 食 72A 應該都慳到一部車

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| GU9338 發表於 2022-1-10 20:31 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-1-10 19:42
呢個建議幾有創意,樓主平常建議整體質素亦高過本版日常所見

不過對比起 73A 拉出九龍,個人口味更想見到  ...

我大致明白閣下想玩咩
反正有先例 88X $10.8 做貴價沙田 - 東九市場
以 74A $11.1 做貴價沙田 - 九商 (或者進取啲拉入郵碼) 市場
資源效益上可能仲好過拉 73A 出坪石

至於大圍段,我覺得可以考慮拉 73A 過去
不過行車時間會好長,會唔會考慮山尾街放手俾 74A 兜埋 ?

另外工業邨成條 72A 讓俾富亨
無補償 ?

請用文明來說服我。
S3BL100 發表於 2022-1-10 20:46 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2022-1-10 20:31
我大致明白閣下想玩咩
反正有先例 88X $10.8 做貴價沙田 - 東九市場
以 74A $11.1 做貴價沙田 - 九商 (或 ...

我原意係 74A 食 72A 後擺工業村,但改大埔區內走線,主打富亨(+富蝶?)、南運路

大圍我傾向 BBI 補償就算,73A 唔搞咁多野;當然 73A 拉長都係一條出路,但效益似乎唔大

樓主| GU9338 發表於 2022-1-10 20:55 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-1-10 20:46
我原意係 74A 食 72A 後擺工業村,但改大埔區內走線,主打富亨(+富蝶?)、南運路

大圍我傾向 BBI 補償 ...

我剛才再諗諗閣下個建議
以 74A 為主軸既話 , 基本上如我上個回覆所言,無乜特別要彈

但點解我會搵 73A 拉出九龍
主因就係要塞住大窩西把口
畢竟 74D 會縮落太和,73A 唔做返啲野既話好難過關

閣下條新 74A 遺憾地補唔到大窩西個舊 (或者如果有另外補償 , 我好樂意知)
而如果將閣下新 74A 拉到九龍坑
一來 $15.6 做流水就未免太貴 (重覆 74D 問題) , 二來工業邨亦同樣變真空 , 三來行車時間就不敢想像了

請用文明來說服我。
S3BL100 發表於 2022-1-10 21:04 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2022-1-10 20:55
我剛才再諗諗閣下個建議
以 74A 為主軸既話 , 基本上如我上個回覆所言,無乜特別要彈

我明白你拉 73A 係想取代 74D 做大窩西出東九龍,但 74D 我會分開處理

一來大窩西肯定想行吐露港兼且入到觀塘,潑出去既水好難收得返。呢個前提下,除左加到半粒鐘一班(一粒鐘一班對比起半粒鐘或者唔開都要差)同埋大埔改跟 74C 行法或者停超級城直去之外,個人覺得都無乜空間大改了