hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議將軍澳影業路項目及昭明苑交通配套 及297改道建議 ...
開啟左側

建議將軍澳影業路項目及昭明苑交通配套 及297改道建議

214P_world 發表於 2022-1-11 16:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

因應將軍澳影業路項目與昭明苑落成,及九巴297長期飽受寶琳各小巴線及港鐵屯馬綫直接競爭而客量低迷,建議:
  • 巴士站更名: 煜明苑[昭信路北行]→昭信路, 煜明苑[昭信路南行]→昭明苑, 重華路→TKO街市, 明德邨→明德邨(將軍澳醫院)
  • 新設巴士站: 影業路[北行近新項目], 集福路[影業路南行及北行近坑口村]
  • 297更改編號為97,改道避開屯馬綫,九龍灣商貿區後改往旺角東、深水埗及美孚,及成為將軍澳隧道轉車站直達
    深水埗之路線,受影響乘客可改坐105小巴, 106小巴, 111小巴, 93K, 297p, 97轉98d, 796x轉798, 797轉694, 港鐵屯馬綫等
  • 配合297(97)改道,297P提升至兩繁雙向服務(0630-0830,1700-1900/20),上午紅磡開及下午往紅磡班次增停九龍灣商貿區
  • 297(97)更改將軍澳區內走線,不經寶林避開各條小巴線,及擴展服務範圍至影業路新項目、坑口村
    及昭明苑,提供區內雙向分段收費及轉車站轉乘優惠,方便影業路及昭明苑來往將軍澳醫院、
    坑口站、TKO街市、將軍澳隧道轉車站,亦滿足坑口直達轉車站及旺區之需求、善用現有的巴士資源
  • 配合297(97)途經深水埗一帶,建議98C來回方向取消重華路及培成路巴士站,以善用資源作加密班次

97 往美孚 (經九龍灣商貿區)
[將軍澳段] 影業路→集福路→富寧花園→將軍澳醫院→昭明苑→坑口站→TKO街市→煜明苑
[東九龍段] →將軍澳隧道轉車站→常悅道→臨華街→麗晶花園→采頤花園→喇沙利道
[西九龍段] →拔萃男書院→楓樹街→桂林街→怡閣苑→長沙灣遊樂場→長沙灣徑→長荔街→美孚
 全程$10.5, 將軍澳區內$5.4, 麗晶花園起$7.6, 繁15/非繁20

97 往影業路 (經九龍灣商貿區)
[西九龍段] 美孚→荔枝角站→光昌街→興華街→元州邨→九江街→欽州街→黃竹街→花墟公園
[東九龍段] →碧華花園→富豪東方酒店→采頤花園→坪石邨→臨華街→常悅道→將軍澳隧道轉車站
[將軍澳段] →銀澳路→坑口站→TKO街市→昭信路→明德邨(將軍澳醫院)→集福路→影業路
 全程$10.5, 將軍澳隧道轉車站起$5.4, 繁15/非繁20

未來發展: 研究新增下午由科技大學(南)開出之特別班次/取代291P
獨學而無友,則孤陋而寡聞
JX9097 發表於 2022-1-11 20:23 | 顯示全部樓層
影業路地盤只有巴士站彎
所以唔使諗做總站
而且297去嘅地方需求根本唔高
單單靠將轉點可能起死回生?
仲未計你倒哂寶林啲客
 樓主| 214P_world 發表於 2022-1-11 22:44 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-1-11 20:23
影業路地盤只有巴士站彎
所以唔使諗做總站
而且297去嘅地方需求根本唔高

297(97)車疏應該唔使好大個總站, 亦可泊附近, 或者有需要可於將軍澳醫院更換車長
舊297所去之處係需求較低(因為競爭太大), 所以重組成97去齊九龍灣,旺角東,深水埗,美孚就已經可以改善客量
唔止將轉, 亦做埋上述各區, 以及影業路項目,昭明苑去區內設施(地鐵站,街市,體育館,公園,醫院,郵局等)嘅接駁
而寶林, 雖則減班係因為屯馬綫通車, 但如果本身真係多客嘅 就唔使減到落25... 所以建議保留多客嘅繁忙時間
E500facelift 發表於 2022-1-12 02:50 來自手機 | 顯示全部樓層

297唯一可以改既,就係改行下路同承啟道去九龍灣
JX9097 發表於 2022-1-12 07:24 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-1-11 22:44
297(97)車疏應該唔使好大個總站, 亦可泊附近, 或者有需要可於將軍澳醫院更換車長
舊297所去之處係需求較 ...

297(97)只停太子
回程直頭連太子都唔停
再加上呢個班次
點睇都唔可能抽走到98C
都未計旺角《》坑口得番黨鐵
HG6729 發表於 2022-1-12 07:44 來自手機 | 顯示全部樓層
其實297 停完九龍灣應該行埋彩虹/新蒲崗或者行太子道東之後跟15 返紅磡 加個6.8 分段 巴士當小巴做上得一個得一個… 93K 拉直行太子道西總站放HSR 順便同95 合併
 樓主| 214P_world 發表於 2022-1-12 20:23 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2022-1-12 02:50
297唯一可以改既,就係改行下路同承啟道去九龍灣

改行承啟道會獲批嗎?

另外都係解決唔到 受盡寶琳小巴競爭嘅問題, 亦覆蓋唔到影業路及昭明苑
 樓主| 214P_world 發表於 2022-1-12 20:25 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-1-12 07:24
297(97)只停太子
回程直頭連太子都唔停
再加上呢個班次

OK, 可以修改建議, 98C唔改道
但回程停站真係比較棘手, 因為要停太子/旺角就冇得飛橋
 樓主| 214P_world 發表於 2022-1-12 20:26 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2022-1-12 07:44
其實297 停完九龍灣應該行埋彩虹/新蒲崗或者行太子道東之後跟15 返紅磡 加個6.8 分段 巴士當小巴做上得一個 ...

297肯減價就唔駛搞到今日咁啦😂
93K要改的話 不如諗諗點經啟德隧道轉車站(甚至將轉), 正如本文297(97)咁加強接駁作用
JX9097 發表於 2022-1-12 21:17 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-1-12 20:25
OK, 可以修改建議, 98C唔改道
但回程停站真係比較棘手, 因為要停太子/旺角就冇得飛橋
...

就算唔改98C,都唔代表297(97)有足夠吸引力因為98C同297(97)班次上差太遠,而行車時間未必cover足呢個差距
簡單啲講,即係唔會有人刻意等佢,結果就係做唔起