hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 路線重組怎可少了佢?
開啟左側

[小道消息] 路線重組怎可少了佢?

xdxd 發表於 2022-1-12 11:26 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-1-12 11:14
本身旺角返長安大部分都搭緊9.4嘅41A, 41轉做旺角特快最多只係幫同價嘅路線清客
但對於44載唔曬倒落地鐵 ...

青北大帝啲邏輯,普通人都唔明啦
仲未計倒埋嗰班收青衣/荔景價落深水埗嘅何文田客(2蚊客比例可能一半都唔到,不過no one cares)
紅磡人。
10598C 發表於 2022-1-12 11:38 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2022-1-12 11:26
青北大帝啲邏輯,普通人都唔明啦
仲未計倒埋嗰班收青衣/荔景價落深水埗嘅何文田客(2蚊客比例可能一半 ...

以為得一個係咁, 諗住另一個lv數高咁多會講返啲人話, 但原來會傳染 ._.

不過, 何文田落深水埗比全價嘅估計有唔少都會對住ETA等45, 未必會比多幾蚊搭貴車

呢個時候又要讚嘆屎水完全冇意欲將E21A加市區分段打對家, 浪費資源搞20A 22M 797就識
FBI2 發表於 2022-1-12 11:51 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-1-12 11:38
以為得一個係咁, 諗住另一個lv數高咁多會講返啲人話, 但原來會傳染 ._.

不過, 何文田落深水埗比全價嘅估 ...

我諗e21a城巴一早想加何文田美孚分段,不過td否決。
teddybus 發表於 2022-1-12 12:53 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2022-1-12 10:32
根本九巴應該大開長安直出線同鐵路競爭,都唔明點解唔做

所以希望將青線一如傳聞給其他巴士公司做,才有望 ...

真係同坑口大帝一擔擔
有鐵路地區要大開直出巴士俾大帝揀車搭
冇鐵路地區就繼續剝削僅如服務

何土就唔需要呢啲大帝服務喇
留返條將青線俾兩邊大帝啦!!!!!
kingprowm 發表於 2022-1-12 12:56 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-1-12 12:53
真係同坑口大帝一擔擔
有鐵路地區要大開直出巴士俾大帝揀車搭
冇鐵路地區就繼續剝削僅如服務

馬鞍山都有鐵路啦,咪又成日嘈要直出,連經亞公角都唔得,你又唔出聲
teddybus 發表於 2022-1-12 12:56 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2022-1-12 10:40
應該用青衣出荃葵線換,青衣去荃葵駛鬼開咁多線

成日見 43 43A 非繁時運凳,減呢兩線既車非繁加密 948  ...

青衣去荃葵又真係唔駛咁多線
Cut 41M 43B就最好
橫掂地鐵快靚正

不過948都係青南直出喎
啱你心水咩?
kingprowm 發表於 2022-1-12 13:05 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2022-1-12 12:56
橫掂地鐵快靚正

區區都有鐵路,除了偏遠地區,全香港巴士線 CUT 晒佢好唔好
就算偏遠地區都只能去最近鐵路站咁得啦

區區都有鐵路,淨係識針對青衣,又唔諗吓青衣得一個站,班次疏,服務範圍細,根本要求開辦大量巴士線好合理

你地口中最愛既荃葵都有鐵路啦,咪又係貪得無厭要求開完一條又一條

連何文田都有兩條鐵路,鐵路一程過唔駛轉線超多,但青衣鐵路冇進步過
10598C 發表於 2022-1-12 13:05 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-1-12 12:56
橫掂地鐵快靚正

長安去荃灣咪有佢最鍾意嘅68A

不過,佢又真係建議948非繁長安尾站

將青線又真係串連起曬兩邊嘅大帝滿足曬佢地想要嘅直出,呢下先抵死
10598C 發表於 2022-1-12 13:13 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2022-1-12 13:05
區區都有鐵路,除了偏遠地區,全香港巴士線 CUT 晒佢好唔好

其實有冇諗過大家唔係針對青衣,亦都唔係針對遠離鐵路嘅青衣中南
係針對你啫

咁大個人要人講出黎就樣衰啦

評分

參與人數 5aPower +11 HugeC +50 收起 理由
YY487 + 10 給你一個like
KW2523 + 3 + 10 精闢見解
neoplan720p + 3 + 10 直線抽擊 bang bang bang
xdxd + 2 + 10 精闢見解
ate214 + 3 + 10 一針見血

查看全部評分

teddybus 發表於 2022-1-12 13:16 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2022-1-12 13:05

你啱呀,所以何文田唔需要亦唔希罕你留低條41,你咁期待條將青線,到時記得搭多啲去搵坑口大帝!

嗱!我有話坑口㗎,荃葵我就唔覺得成日爭取直出線嘞!