hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯天一家親
開啟左側

[小道消息] 屯天一家親

he_01 發表於 2022-1-11 22:11 來自手機 | 顯示全部樓層

FY5856 發表於 2022-1-11 22:08
又Jill Bill,唔係又繼續傾斜俾屎水呀嗎。呢啲線好應該俾老九做啦。最好一條 JB 線都唔好再俾屎水。 ...

九巴屯轉都叫做有優勢姐 但係區內線點解一定要比佢

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

he_01 發表於 2022-1-11 22:12 來自手機 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2022-1-11 21:04
朝早起碼開條學生線天北直插屯門學校區先, 雖然啲中學生都未必要返學

早繁元公屯公塞車喎 返學未必啱
JC8385 發表於 2022-1-11 22:14 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-1-11 22:10
如無意外 , 天北又無份

天北得一樣嘢係一定有份
嗰樣叫LN6140

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
樂仔〞 + 1 + 1 都唔知笑好定同情好

查看全部評分

AE367 發表於 2022-1-11 22:18 來自手機 | 顯示全部樓層

JV1376 發表於 2022-1-11 20:48
希望條招標線快d開,咁就唔使再睇到某d人士係咁打元天機場線既主意

問題係邊個投到先。

如果係老九投到,咁你唔駛咁擔憂。

如果係跣水投到,只要老九唔忿氣被對家插旗,話唔定即刻衝出來入紙申請聾混堆元天機場線加停屯門,抗衡跣水。
HG6729 發表於 2022-1-11 22:28 來自手機 | 顯示全部樓層
天水圍行法一係跟以前264M 一係265B 再唔係751 咁行先cover 到天東同天西
he_01 發表於 2022-1-11 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2022-1-11 22:28
天水圍行法一係跟以前264M 一係265B 再唔係751 咁行先cover 到天東同天西

跟265B就免了 服務範圍同751咁重疊
JV1376 發表於 2022-1-11 22:32 | 顯示全部樓層

根本唔應該同751路線重疊啦
tina 發表於 2022-1-11 22:36 | 顯示全部樓層

265B天北人嫌兜
天南人嫌慢過輕鐵

264M天北人嫌兜
天南都可能討好到嘅,但天北段變咗做樣

265B 22年不變
3ASV174 發表於 2022-1-12 00:10 | 顯示全部樓層

無理由跟 751 行,
但其實 751 又已經 cover 晒最需要既位,相信走線都唔會係大家最想要既野

如果真係市中心上公路,咁就要碼頭開先可能
如果係市中心附近開,咁應該要經良田甚至 54 區先上公路

天水圍o個邊得天瑞賞湖無 751,但行天盛天慈入都近西鐵,直入嘉湖北又疊 751,直入天恩天水圍東又無總站用
而且點睇都要經濕地,完全唔知佢可以點兜
如要討論,請先自貼差餉單一次
ccchhhuuunnn 發表於 2022-1-12 01:20 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2022-1-12 00:10
無理由跟 751 行,
但其實 751 又已經 cover 晒最需要既位,相信走線都唔會係大家最想要既野

巴士最合理係做輕鐵轉西鐵/鐵巴轉輕鐵/鐵巴三程車或冇一程輕鐵直達。
不過而家朝早屯公元公皇珠路又塞,跟A73行富泰至市中心又多燈。如果去碼頭,經皇珠路又係塞、經置樂三聖又慢。如果經良田建興又好似K58咁太着重學生客,兼做唔到最多客嘅屯市特快。好似點劃走線都死。