hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯天一家親
開啟左側

[小道消息] 屯天一家親

PF2802 發表於 2022-1-12 09:12 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-1-12 02:35
置樂嗰邊山邊會有新公營房屋,往返天水圍等鄰近其他區域應該有一定需求,另一方面可以方便天水圍居民去新 ...

個新公營房屋有咩咁特別, 得佢先有一定需求?
比我就選擇屯市直落屯碼

不過呢條線講極都得個講字
真係傾掂先算啦
TR5774
ccchhhuuunnn 發表於 2022-1-12 10:17 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-1-12 01:40
但市中心本身有 751
開得直線,走去叫良田轉車但同 751 鬥快其實都係講唔通,而且市中心上公路又經天南就 ...

如果展望全日同包埋星期六日的話,市中心似乎走唔甩,市中心到屯門站嘅距離亦造就另一個獨市位,加埋市中心本身就餅大需求多。相反,良田建興由K1X到K58都係單層巴士。751即使一程過,對天南還好但對天北真係一程過都好難捱,估計都係會似A73,問題只係經紅橋定富泰景峰同埋經安友豐景園定置樂三聖。
AE367 發表於 2022-1-12 10:20 來自手機 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2022-1-12 09:12
比我就選擇屯市直落屯碼

我會建議總站擺掃管笏,因為果邊人口愈來愈多,同時又可以俾另一個選擇佢哋出入屯市。
qunow 發表於 2022-1-12 11:14 來自手機 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2022-1-12 09:12
比我就選擇屯市直落屯碼

屯門23區+屯門39區公營房屋項目加埋都會有九千幾人新增人口,又唔係輕鐵覆蓋範圍,再加埋置樂本身需求。
同埋行嗰邊可以喺唔同751重疊嘅情況下叫做做到屯市
PF2802 發表於 2022-1-12 11:55 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-1-12 11:14
屯門23區+屯門39區公營房屋項目加埋都會有九千幾人新增人口,又唔係輕鐵覆蓋範圍,再加埋置樂本身需求。
...

印象中屯碼區超過六萬人口,
由豐景區一路殺落去有唔少中小學
未來通關又有機會開返澳門船
兜埋置樂觀感好慢, 有機會影響屯碼客路

如果屯市直落, 一來快啲
二來可以替補冇咗259D揀 (聽講有唔少分段客)

長遠整多條繁時線去內河碼頭又得
另外同751重疊其實冇問題
因為天瑞天耀天盛本來就冇佢

斷估新線都唔會行天慈...

TR5774
he_01 發表於 2022-1-12 11:58 來自手機 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2022-1-12 11:55

做天南嘅話 唔知有冇機會深入天水圍醫院
ccchhhuuunnn 發表於 2022-1-12 11:58 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-1-12 11:14
...

井頭村啱啱先清緊場冇咁快
而且都叫做合理步行範圍去屯官/新都,甚至去埋市中心,等同而家怡峰園
39區就得一楝
淨計新需求其實就唔太多
ccchhhuuunnn 發表於 2022-1-12 12:11 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2022-1-12 11:55

港珠澳都打殘咗澳門船
就算咩事都冇都應該順勢唔開返

不過屯碼人口唔少,加埋長途巴士行快速公路先比較顯得優勢
確實做屯碼+屯市特快係OK
只係朝早屯公皇珠塞車令到走綫好多限制
唔易搞
PF2802 發表於 2022-1-12 12:20 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-1-12 12:11
港珠澳都打殘咗澳門船
就算咩事都冇都應該順勢唔開返

都係行返友愛算啦
時間唔會差好遠之餘又做到一批客

安定都應該厭惡屯門站轉車上上落落
TR5774
he_01 發表於 2022-1-12 12:31 來自手機 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2022-1-12 12:20
都係行返友愛算啦
時間唔會差好遠之餘又做到一批客

講真 有邊個唔厭惡輕鐵->西鐵->輕鐵呢種來往大西北嘅方法
行上行落再加等車好花時間