hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2021 十二月 → 2022 一月 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2021 十二月 → 2022 一月號

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-17 23:29 | 顯示全部樓層

未到13:00已經可以望到函館本線小樽〜長万部路段(山線)既除雪車喺度待機(DE15形,全黃色塗裝係水戸岡鋭治設計,配搭THE ROYAL EXPRESS北海道周遊班次)

複線路段用既雪鏟,只鏟向左邊

大約15:00左右會從札幌站出發去小樽方向

苗穂工場內既789系附屬編成,可以見到車頭試油キハ261系5000番台「はまなす」編成既深淺粉紅色塗裝

去返札幌站準備搭車去函館

準備從留置線入站

我搭既特急「北斗」16號入站,呢邊車頭嗰卡係試作車

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-19 18:04 | 顯示全部樓層
車內,當日内浦灣(噴火灣)一帶都多雲,睇唔到夕陽

我搭函館方向車頭嗰卡キハ281-5有桂冠賞同埋GOOD DESIGN獎牌

大約延誤20分鐘到函館

旁邊月台既「北斗」21號班次正好要開出

月台盡頭通道既「箱館解放 一八六八年」雕刻

大堂

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-19 18:27 | 顯示全部樓層
函館市電喺頭班車之前派出呢部500形團體用車,行勻全線確保安全(當時新年假期無派除雪電車)

8000形

元旦日天氣好好

去到五稜郭站南邊馬路橋底影下車。首先見到道南いさりび鉄道(漁火鐵道)既キハ40形首都圏色、代表春天既山吹色

733系1000番台,行走連接函館〜新函館北斗既「はこだてライナー(函館Liner)」

キハ40形山吹色

JR北海道塗裝

觀光列車「ながまれ号(悠閒號)」用車連結後面嗰部代表秋天既濃赤色,行走普通班次

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-19 18:34 | 顯示全部樓層

五稜郭站

函館站旁邊留置既車卡

函館朝市入面唔少餐廳喺元旦都有開門,所以我食左個豪華既新年早餐

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-19 18:44 | 顯示全部樓層
之後行去旁邊既青函連絡船記念館碼頭(舊函館棧橋)睇下呢架摩周丸

國鐵標誌同埋摩周丸既海豚標誌

來往本州同埋北海道既列車就喺船尾既開口入去,可以見到少少路軌

從棧橋望向函館山方向

山頂展望台同埋吊車站

有名既八幡坂。當日非常大風,可以見到屋頂積雪都吹起曬

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-19 19:13 | 顯示全部樓層

駛入函館站8號月台既キハ261系1000番台

特殊造型既郵筒、函館本線0哩碑

搭市電去到五稜郭公園前停留場,然後上去展望台

星形既五稜郭公園喺冰雪之下都幾靚

函館山方向,可以見到連島沙洲既形狀

連接函館港至青森港既津軽海峽渡輪,前面個部係最新既ブルールミナス(Blue Luminous)

展望台附近有間由華僑經營既「小丑漢堡」——LUCKY PIERROT,佢喺函館各地都有分店,每間裝潢都有唔同特色主題

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-24 21:27 | 顯示全部樓層

之後搭市電去到駒場車庫前停留場睇下。

即將出庫既3000形

調度中(淨返一部既800形)

710形

超低地台既9600形

500形,最古老既530號保留原裝車體,塗裝復刻返登場時色彩(之後淨係從酒店房見佢朝早出黎行過一次,但係當時暴風雪,無出去影

800形車體更新之後就變成8000形

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-24 21:44 | 顯示全部樓層
之後搭到去青柳町停留場。

望向位處谷底既谷地頭停留場

行落少少影返上去青柳町

以前喺圖鑑見到呢種構圖,所以一直都想黎影。希望下次可以影到530號,同埋春~秋天運行既30形

呢段斜度有58.3‰

青柳坂,行呢啲積雪既斜路真係一步一驚心

護国神社坂

函館山吊車站

有名既八幡坂,角度對正摩周丸

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-24 21:59 | 顯示全部樓層

用入場券喺函館站影一影

15:25左右,函館運輸所既DE10形就入到8號月台

行到盡頭既機走線

之後轉入旁邊軌道

傍晚時分就去到十字街停留場(宜家已經停用既操車塔)

上去吊車站之前喺小丑漢堡十字街銀座店食個招牌炸雞漢堡補充體力先

入面係聖誕主題(全年都係 ),好有氣氛

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-24 22:18 | 顯示全部樓層

我唔係行標準路徑去吊車站,斜路上面鬆散既積雪就令每一步都花更多氣力(官方推薦既路徑上面有地熱融雪,不過部分位置結冰,落山嗰陣我見到唔少人真係踩蕉皮式PK)

吊車到站之後,月台兩邊踏板伸出去夾實部車

函館夜景。展望台天台非常大風,個口啲霞氣接觸到相機屏幕就好快變霜

摩周丸與函館站,當年路軌就一路延伸去碼頭上船

二十間坂兩旁樹上有燈飾

睇完夜景就去另一間分店(元旦都開到好夜),食佢既牛奶咖哩、芝士肉醬薯條

入面仲有彩色貝殼吊燈,配深綠色裝潢就好似以前既意粉屋咁