hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2021 十二月 → 2022 一月 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2021 十二月 → 2022 一月號

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-24 22:29 | 顯示全部樓層

第二朝一出酒店門口就見到呢部車檢查路軌,但始終都係無除雪電車出黎行

再次去到五稜郭站附近橋底影相,不過當日陰天

當時聽到旁邊既五稜郭車輛所播緊JR北海道社歌——北の大地,非常激昂

代表冬天既白色塗裝

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-24 22:36 | 顯示全部樓層

後面係代表夏天既深綠色

我覺得有貫通幌嗰邊型啲

從函館出發既キハ281系

喺波口位置除雪既工作人員

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-26 19:43 | 顯示全部樓層
去一去新函館北斗站睇下

北斗市既吉祥物係一隻北寄貝壽司「ずーしーほっきー」,右邊物產館都幾多野睇

比較繁榮既南口

北口維持住渡島大野站時代既田園景色

北海道新幹線盡頭位置挖緊隧道去札幌方向

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-26 19:50 | 顯示全部樓層

函館站隨影

キハ40形既駕駛台

車內

主要景點都喺元旦日襯好天去曬,第二日開始時不時吹暴風雪,所以無咩地方好去

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-26 20:09 | 顯示全部樓層

呢個深綠色塗裝真係無乜夏天感覺

彩繪特色車輛「道南 海の恵み(海之恩惠)」,佢喺當時年尾新年假期一直都係行來往函館〜森(途經渡島砂原)既班次,固定喺18:54從函館出發,第二朝6:06從森返去

車內,座位靠背加木板咪好唔舒服?

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-26 20:20 | 顯示全部樓層
塗裝係靚既

旁邊月台既首都圈色

第二朝7:48返到函館

停一分鐘之後就回送入旁邊既函館運輸所

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-26 20:35 | 顯示全部樓層

準備搭新幹線離開北海道之前影下市電。

710形

3000形

8000形

8:30都見到呢部500形團體用車喺度檢查路軌

頭尾燈一直無切換

9600形

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-26 20:55 | 顯示全部樓層
最後搭キハ40形既班次去新函館北斗站。部車就到大中山站之前遇到平交道警報而緊急停車,駕駛員要跑去處理

延誤10分鐘左右到達

仲有時間喺站內cafe食呢款蟹肉飯便當

中間蟹膏被玻璃紙壓平左

從東京到達既E5系

轉車閘口

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-26 21:18 | 顯示全部樓層
我搭呢班固定用H5系行走既はやぶさ(隼)28號班次,一路去東京

佢從附近既函館總合車輛基地入站,可以睇到隔音屏外面既733系1000番台都同時到站

喺冬天去北海道一向都好容易行程崩潰,好彩我今次除左第一日遇到問題之外,一路行程都好順利。我一早就決定最後一日搭新幹線離開北海道,咁橋就避開當時新千歳機場大雪既混亂情況

青函隧道路段喺新年假期嗰陣無乜貨物列車經過,午間時分既班次可以提高到210 km/h行走,新函館北斗既開車時間亦推遲三分鐘(只係臨到東京站嗰陣塞車嚴重 ),一路四個鐘車程之中幾乎無人同我一樣搭曬全程

窗簾有愛努/繩文圖案

地板既雪結晶圖案

評分

參與人數 1aPower +5 HugeC +10 收起 理由
DIH + 5 + 10 雪國風情令人懷念

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-26 21:44 | 顯示全部樓層

之後既星期六日、成人の日三連假期就去東京。

首先從新横浜轉横浜線,再轉小田急去到厚木站影相(經過相模川橋梁既60000形MSE、30000形EXEα)

2000形

最新既5000形

3000形

60000形既貫通型車頭

8000形