hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2021 十二月 → 2022 一月 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2021 十二月 → 2022 一月號

樓主| cyc_yin 發表於 2022-1-26 22:37 | 顯示全部樓層

新站舍好多位置用紅磚裝飾,配合附近既SAPPORO啤酒博物館外觀

信號機裝喺站內天橋既落地玻璃出面

キハ183系,宜家只會行特急「オホーツク(Okhotsk,鄂霍次克)」、「大雪」(可以見到車身狀態唔好

以前要喺好窄既無蓋天橋望過去苗穂工場,宜家就從新站舍閘外既天橋隔住玻璃影

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2022-1-26 22:45 | 顯示全部樓層

旭川運轉所既キハ150形黎到呢度

左邊係キハ150形100番台,屬於苗穂運轉所

DE10形牽引兩卡キハ261系

後面既キハ261系通常行走特急「宗谷」同埋「サロベツ(佐呂別)」

之後進行調度

路軌被雪埋住曬

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2022-1-29 20:33 | 顯示全部樓層
喺苗穂站搭佢去返白石

高速通過白石站

即將退役既キハ283系

大約一個鐘就從江別返到黎

朝早見到車頭仲係無雪既呢列,三個鐘後就變成咁

相比キハ283系,前輩キハ281系暫時仲有得行

樓主| cyc_yin 發表於 2022-1-29 20:52 | 顯示全部樓層

由キハ283系行走既特急「おおぞら」4號去到札幌之後,會回送到苗穂站中間既留置線,等夠鐘負責回程班次

車頭既標誌融入振子式傾斜元素

融合車體傾斜裝置既自我操舵轉向架

之後從札幌搭特急「北斗」去到苫小牧

從站內就可以感受到呢度係工業重鎮既氛圍

樓主| cyc_yin 發表於 2022-1-29 21:27 | 顯示全部樓層
巧遇DF200形單機通過

站內留置線有H100形同埋731系

呢部屬於苫小牧運轉所,從21年3月時刻表改正開始行走室蘭本線

代表苫小牧運轉所既「札トマ」

其他就係當時未送去釧路運輸車輛所既新車

樓主| cyc_yin 發表於 2022-1-29 21:45 | 顯示全部樓層
キハ143形到站

從50系客車改造而成

車身狀態

之後731系入到月台

樓主| cyc_yin 發表於 2022-1-29 22:15 | 顯示全部樓層

樸素既站舍

得返2列既785系,行走特急「すずらん(鈴蘭)」(要遇到佢都係睇彩數,不過佢一出黎行就係連續3日既運用

行C運用第一班車就已經積咁多雪

行走室蘭本線既キハ150形100番台

另一班由キハ281系行走既特急「北斗」

樓主| cyc_yin 發表於 2022-1-29 22:45 | 顯示全部樓層
日高本線既キハ40形

喺附近食完湯咖哩,行下超大間既唐吉軻德之後就去返車站。

落到月台咁啱遇到鵡川龍/カムイサウルス(神威龍屬)塗裝既呢部車準備開出

呢班行走內陸路段既室蘭本線

沼ノ端〜岩見沢一段以前連接唔少煤礦,比貨物列車運送去面向太平洋既苫小牧港,交通繁盛到大部分路段係複線重軌規格,宜家淪為要檢討廢線既路段

照亮前路既DF200形,年尾時期無乜貨櫃

最後搭785系去返札幌,車廂非常寧靜

延誤10幾分鐘,喺落雪既北海道已經係家常便飯

樓主| cyc_yin 發表於 2022-1-29 23:07 | 顯示全部樓層
當晚函館本線、千歳線既唔同延誤導致佢hold喺月台,而唔係去札幌〜苗穂之間既留置線(車內照明可以照到隔離部車咁光

3+2卡既連結基本上唔會再分開,所以呢兩個車頭已經拆曬駕駛室設備、排障器等等,封埋駕駛室門

攪牌途中可以見到昔日行走特急「スーパーカムイ(Super神威/神居)」用既方向幕

延誤情況令到佢未有確實既發車時間

同樣係未有發車時間既789系

用貼紙宣傳旭川、稚内、網走地區既觀光,呢列係鄂霍次克(北見既名產——洋蔥)

樓主| cyc_yin 發表於 2022-1-29 23:22 | 顯示全部樓層

札幌站南口既燈飾

駅前通既燈飾

舊北海道廳前面既燈飾

大通1丁目廣場燈飾與札幌電視塔

札幌市時計台