hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2021 十二月 → 2022 一月 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2021 十二月 → 2022 一月號

樓主| cyc_yin 發表於 2022-1-29 23:46 | 顯示全部樓層

第二朝就搭特急「おおぞら」1號,去釧路買當日開賣既キハ283系退役記念特急券

作為石勝線頭班車,部車喺新夕張之前既上山路段一路破雪前進,搭車頭嗰卡望住窗外雪粉向後飛,景色真係好正!只不過佢既最高速度限喺110 km/h,過彎傾斜、行石勝線落山路段嗰陣唔算好爽。

音別〜白糠之間既靠海路段

車內,採用JR北海道招牌既Grade up座椅

經過四個鐘車程,同埋途中唔知點解要喺南千歳站等後面嗰班特急「北斗」,延誤十幾分鐘先到達釧路

右邊係月台上面既濕原之鐘

去根室既快速「ノサップ(納沙布)」等埋延誤既特急先開出(キハ54形500番台)

趕唔切去影呢部花咲線塗裝既キハ54形500番台

回送去釧路運輸車輛所

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2022-1-31 20:49 | 顯示全部樓層
工作人員好快就打掃、整備完,然後架車就出發返札幌

喺和商市場食下壽司做brunch,另外附近仲有釧路既平民美食——炸豬扒肉醬意粉,可以食到非常飽肚咁返札幌

以前貨物月台變成連接車站停車場既通道,喺度影車都OK

站內既除雪車

樓主| cyc_yin 發表於 2022-1-31 21:02 | 顯示全部樓層
即將喺3月時刻表改正之後唔再行新得〜釧路路段既キハ40形,前面嗰部復刻返首都圏色

呢部行完快速「はなさき(花咲)」之後返車庫

佢到站之後都好快返車庫

釧網本線既快速「しれとこ摩周(知床摩周)」

我只係喺釧路逗留約2個鐘,買記念飛、食下野就走,回程就搭呢架2020年出廠既キハ261系

樓主| cyc_yin 發表於 2022-1-31 21:28 | 顯示全部樓層

車內

雖然佢無車體傾斜裝置,過彎速度比較慢,但係出彎嗰陣加速凌厲,加上最高速度有120 km/h,車程都唔會慢好多

再次體驗超過4個鐘車程

另一邊,左邊嗰列車頭仲用緊膠幕Head mark

來自小樽或者岩見沢嗰邊既車就積左好多雪

樓主| cyc_yin 發表於 2022-1-31 21:47 | 顯示全部樓層
之後嗰日都係搭キハ283系,去途中既帯広。

就到追分站既時候跨越複線非電氣化既室蘭本線內陸段

追分站附近有個道路休息站「道の駅 あびら(安平)」,嗰度保存左D51形同埋斜頭版本既キハ183系初期型等等,不過佢地喺冬天就包實曬(小樽、三笠、名寄嗰邊啲保存車輛一樣都係咁樣避雪),無得參觀。

呢度都叫GATEWAY?

白茫茫既新夕張

準時到帯広

樓主| cyc_yin 發表於 2022-1-31 21:54 | 顯示全部樓層

搭大約一個鐘巴士去到幸福站

交通公園門口既鐘

保存係度既兩部キハ22形

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-2 22:15 | 顯示全部樓層

站舍入面好多繪馬、記念卡

保存喺度既除雪車

紀念品店

之後就搭返巴士離開(途中其實可以喺愛国站落車參觀下,半個鐘後一樣有巴士返去帯広,不過我覺得以前參觀過一次就夠)

喺站內好快食完當地名物——豚丼之後,上到月台就見到呢架首都圈色キハ40形開出

喺月台都可以聞到豚丼餐廳傳出黎既炭燒味

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-2 22:38 | 顯示全部樓層
之後搭返朝早嗰列キハ283系去到新得站

以前可以行去車頭貫通門嗰度「前面展望」,經過10年789系1000番台發生既平交道事故之後,JR北海道就封曬呢啲位

繼續上山

北海道土地整體既重心點位於新得町,所以站前整左呢個藝術品

站內

我當時只係忽發奇想喺呢度落車,體驗下代行巴士,估唔到咁快就決定下年廢線

代行巴士。根室本線新得(實際係上落合信號場)〜東鹿越路段經過16年既颱風破壞,之後就一直用代行巴士接駁。雖然納入廢線檢討區間既消息喺颱風後先發佈,不過亦有可能之前已經研究緊,所以風災後無打算通返車。

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-2 22:58 | 顯示全部樓層
站前亦有「火夫の像」同埋9600形蒸汽機關車既鍋爐蓋,象徵當年蒸汽火車越過狩勝峠(嶺)既辛酸

巴士沿著國道38號行走,途中會入一入ホテルサホロ(佐幌度假酒店),可以見到滑雪場

之後巴士就越過狩勝峠,相信當年搭火車經過根室本線舊線(aka 狩勝線)都係有咁既車窗風景

就到落合站嗰陣可以勉強望到生曬草既軌道範圍

代行巴士停站嗰陣有少少時間,有人問過司機之後就落一落車影相

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-2 23:17 | 顯示全部樓層

遠處就係好耐無火車行,生草既路基(當時風大到啲雪打橫飛)

去到經典電影「鐵道員」既取景地——幾寅站,車站同附近範圍都保留電影搭出黎既場景,例如站舍裝潢、電影既虛構站名牌等等

古舊既房屋、食堂建築都係搭出黎既電影場景

當年呢部キハ40-764改造成キハ12形風格外觀去拍電影,之後主要行走滝川~落合同埋各種臨時列車,最後就得返車頭部分保存喺度(好似翻油之後連最初啲車身舊化塗裝都無埋)

呢個平交道以後都唔會有火車駛過

到達東鹿越站