hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2021 十二月 → 2022 一月 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2021 十二月 → 2022 一月號

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-2 23:25 | 顯示全部樓層

呢度曾經係無乜人上落車既秘境站,但風災後就好多人黎到轉車

站內

月台同站舍之間應該係路軌,不過積雪厚到分唔清楚

新得方向

富良野、滝川方向

搭佢一路出去滝川站

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-2 23:46 | 顯示全部樓層

喺橋上望到冰封既かなやま湖(金山湖)

部車喺金山~布部之間就撞左兩次動物(鹿、鷲),好彩只係延誤15分鐘左右,而唔係停止服務 。撞完動物之後駕駛員要落車睇車底機件狀況,再試下加大引擎轉數,check曬無問題之後先開車。

空知川

布部站就係殿堂級日劇「來自北國」既原點,主角一家從東京黎到富良野展開鄉郊生活嗰陣就係喺度落車

日劇「來自北國」片段

最後延誤15分鐘到達滝川站

車內

車身目的地牌已經換成回程既快速「狩勝」既版本

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-5 21:39 | 顯示全部樓層
班車遲到15分鐘既結果就係要等多15分鐘搭下一班特急返札幌(札幌〜旭川特急班次非常頻密),所以出站外影一影

往旭川既特急「カムイ(神威/神居)」

搭特急「ライラック」去到札幌

車內

21年8月新鮮出廠既キハ261系1000番台,呢班係特急「とかち(十勝)」

ESTA札幌入面既拉麵共和國有部美式蒸汽火車頭模型

樓下兒童天地有各種JR北海道列車造型既迷你車

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-5 21:51 | 顯示全部樓層

第二朝一早去到札幌同苗穂站之間既東9丁目平交道影車,可以見到北海道日本火腿FIGHTERS棒球隊既室內練習場

苗穂站兩邊都係高層住宅新樓

7:30開出既特急「宗谷」,要超過五個鐘先去到最北既稚内(キハ261系)

原訂同樣係7:30開出既特急「すずらん(鈴蘭)」,好彩佢遲開我先影得到「宗谷」(789系1000番台)

789系

呢列未換成全彩LED Head mark(特急「とかち」)

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-5 22:05 | 顯示全部樓層

呢列特急「北斗」都未換LED Head mark

爭啲比「北斗」遮住既キハ201系

呢班「すずらん」返到札幌之後就入車庫,咁就行完C、A、B一套運用(785系)

千歳線、函館本線班次並行

呢度係北海道最繁忙既平交道

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-5 22:11 | 顯示全部樓層

喺苗穂站月台都影下

呢架從帯広黎到之後走入苗穂站中間既留置線,等夠鐘行下一班特急「とかち」

另一邊頭兩卡就係新出廠既ST-1221 Unit,同中間一卡增結車、帯広方向車頭兩卡ST-1117 Unit組成五卡編組

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-5 22:28 | 顯示全部樓層

現代化既站舍,同周圍新樓好夾

黎到苗穂工場既キハ54形500番台

翻新完既SL冬の湿原号14系客車——スハフ14-505「たんちょうカー(丹頂Car)」,前一日28號先搞完傳媒發佈會,之後就回送去釧路,我完全唔知當時佢地準備出發,仲慢慢影緊車身

右邊機器室既另一邊車身有大型展望窗

苗穂工場去釧路全程由DE10形牽引

我見到前少少既有名拍攝點已經有好多人,所以喺雪上急步行過去

不過始終趕唔切影佢離開工場,影完呢張之後佢就開車 (最後嗰卡係スハ43系客車スハシ44-1)

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-5 22:46 | 顯示全部樓層
之後我喺工場外圍影一啲雜不lung既野,唔知道班車途中原來喺千歳線待避兩次,錯過可以趕去搭車影呢個珍貴回送既機會 (除雪車)

另一角度

札沼線北海道医療大学~新十津川路段廢止之後,呢兩部キハ40形400番台一直擺喺度

從苗穂站天橋可以見到北海道新幹線「Train on Train」貨物列車Mockup,外面龐大既車體可以容納JR貨物一般規格既貨櫃連平板車,解決青函隧道既新幹線、貨物列車共用問題,提高新幹線速度

789系既兩卡增結Unit,呢架拆左貫通門比其他現役列車用

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-5 23:10 | 顯示全部樓層

再次影キハ283系喺苗穂站中間既留置線等夠鐘既畫面

函館本線、千歳線班次從札幌站同時出發既畫面,車頭污糟程度各有千秋

從札幌~苗穂之間留置線駛入札幌站既キハ281系,準備載乘客去函館

喺桑園站影到從札幌運轉所回送去札幌站既785系

採用鋁合金車體、日立製作所A-Train工藝製造既735系,用黎試驗鋁合金列車喺極寒地域既持久度,只有2列。雖然試完無問題,但JR北海道之後就轉為大量引入不鏽鋼既733系

樓主| cyc_yin 發表於 2022-2-9 21:01 | 顯示全部樓層

喺桑園站附近商場食完飯之後就一路搭去小樽

我搭嗰班普通列車到站之後就準備連結多3卡

從連結位望入駕駛台

車內