hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議796P拆線,滿足將軍澳南及日出康城直出願望 ...
開啟左側

建議796P拆線,滿足將軍澳南及日出康城直出願望

214P_world 發表於 2022-1-13 18:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為滿足將軍澳南及日出康城開辦更多直出線的願望,及配合該新發展區的需求,
建議796P全面分拆路線,同時更改去程將軍澳南及尖沙咀段的走線以改善客量:

796P 調景嶺站 - 尖沙咀 (循環線)
  • 調景嶺站* $8.9
  • 將軍澳中心
  • 天晉III
  • 播道書院
  • 將軍澳隧道巴士轉乘站
  • 九龍灣國際展貿中心
  • 香港理工大學
  • 香港科學館
  • 麼地道
  • 尖東站
  • 海防道
  • 栢麗購物大道
  • 柯士甸道
  • 勞資審裁處
  • 衛理道
  • 山谷道
  • 九龍灣國際展貿中心
  • 將軍澳隧道巴士轉乘站
  • 富康花園
  • 唐明街公園
  • 彩明苑彩富閣
  • 調景嶺站*
* 此站位於景嶺路知專學院對開, 巴士將稍作停留以便更換車長
* 為方便尚德往尖東及尖沙咀往將軍澳南, 乘客於此站可毋需付款而留在車廂內
班次: 不變

X797 日出康城 - 西九文化區 (循環線)
  • 日出康城巴士總站 $10.0
  • 將軍澳隧道巴士轉乘站 (近藍田,秀茂坪)
  • 九龍灣國際展貿中心
  • 紅磡曲街 (近何文田站)
  • 九龍佑寧堂 (近佐敦站)
  • 柯士甸站 (近西九龍站)
  • 雅翔道 (近九龍站,西區海底隧道)
  • 博物館道
  • 藝術公園
  • 雅翔道 (近九龍站,西區海底隧道樓梯)
  • 柯士甸站 (近西九龍站)
  • 佐敦廟街
  • 佐敦志和街 (近佐敦站)
  • 衛理道
  • 紅磡山谷道 (近何文田站)
  • 九龍灣國際展貿中心
  • 將軍澳隧道巴士轉乘站 (近藍田,秀茂坪)
  • 日出康城巴士總站
班次: 0630-0030 @30

為配合X797開辦,建議797往鑽石山方向不停日出康城巴士總站及峻瀅、增停駿昇街為總站,
797往日出康城方向不停領都至日出康城巴士總站、增停駿昇街為總站,改為20分鐘一班。

獨學而無友,則孤陋而寡聞
JX9097 發表於 2022-1-13 19:05 | 顯示全部樓層
唔好玩啦
康城總站直出將隧?
留名睇一日唔夠100個客
kay 發表於 2022-1-13 19:46 | 顯示全部樓層
康城擺明唔搭巴士
同啟德一樣倒錢落海

而且唔想兜路連領都都飛埋
睇怕都係載空國際
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 214P_world 發表於 2022-1-13 20:21 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-1-13 19:05
唔好玩啦
康城總站直出將隧?
留名睇一日唔夠100個客

其實現時796p康城段/797康城總站客量一樣係咁出眾,
順勢縮短796p, 797減少載空路段, 及統一班次至@20, 兼借d意比797停工業邨(駿昇街),
又可以同296d喺西九競爭 甚至增設西隧轉乘, 再大鑼大鼓做埋將南及康城直出, 客量好難比現時更少吧

又或者調轉諗, 當區內段慳返D車時, 比將轉多條線/密少少車囉
 樓主| 214P_world 發表於 2022-1-13 20:23 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-1-13 19:46
康城擺明唔搭巴士
同啟德一樣倒錢落海

如果真係想客量標青, 班車就攞咗去做將南/將北/秀茂坪直出吧...
而家運用796p去程/797來回去作改善, 基本上比現時客量好咗就算贏
JX9097 發表於 2022-1-13 21:45 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-1-13 20:21
其實現時796p康城段/797康城總站客量一樣係咁出眾,
順勢縮短796p, 797減少載空路段, 及統一班次至@20, 兼 ...

796P倒走將南客之後
究竟仲剩番幾多客?
 樓主| 214P_world 發表於 2022-1-13 22:00 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-1-13 21:45
796P倒走將南客之後
究竟仲剩番幾多客?

我估呢個建議冇點倒走將南客?
  • 往將軍澳方向走線不變 (尚德→調景嶺→將南), 尤其是主要客量所在嘅富康/尚德/調景嶺完全冇變
  • 往尖沙咀方向尚德不嬲少人, 調景嶺經尚德/將南速度差不多, 將南兜路變直出

JX9097 發表於 2022-1-13 23:05 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-1-13 22:00
我估呢個建議冇點倒走將南客?
  • 往將軍澳方向走線不變 (尚德→調景嶺→將南), 尤其是主要客量所在嘅富康 ...

• Sor...打錯
    我想指X797
     樓主| 214P_world 發表於 2022-1-14 02:59 | 顯示全部樓層
    JX9097 發表於 2022-1-13 23:05
    Sor...打錯
    我想指X797

X797 係為咗幫 797 踩入工業邨再順便減班唧,只不過借 796P 名義同慳出來嘅車開去尖沙咀,所以客量好過797已經冇蝕底,再加上可以食埋西九去將轉/將軍澳班客呢😂 (尤其去調景嶺,澳南,坑口,寶林北,康城站,本身296D覆蓋得唔好,嗰邊能夠有一定市佔率及客量,甚至未來可以諗西隧轉乘/雙向分段)
    JX9097 發表於 2022-1-14 07:37 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-1-14 02:59
    X797 係為咗幫 797 踩入工業邨再順便減班唧,只不過借 796P 名義同慳出來嘅車開去尖沙咀,所以客量好過79 ...

X797客量隨時比797更差