hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 感動上天,總會破禁
開啟左側

[小道消息] 感動上天,總會破禁

yclam 發表於 2022-1-15 21:36 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-1-15 21:06
5D改道後,仲會唔會入啟晴邨總站?

應該會的,始終啟晴果頭是5D的主力服務範圍,而且唔會花太多時間。(純粹仲計)
dennis28a 發表於 2022-1-15 21:49 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-1-15 21:09
5D同22M真係和而不同
一個就想做下路
一個就無打算做下路

當小巴接地盤客都接到生到特班,承啟道短途線又點會無客,起碼去食飯唔洗行。

惡意回復是不道德的行為。
yclam 發表於 2022-1-15 21:52 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-1-15 21:09
5D同22M真係和而不同
一個就想做下路
一個就無打算做下路

我估計城巴認為土瓜灣上路不論是住宅,學校和商業活動比下路集中,而且上路燈位比下路少,效率較高,更是土瓜灣的「中心」地帶(何文田學校區沿天光道落去便是上路)。對發展其網絡有正面幫助(我覺得城巴用22M以至20A來拓展九龍網絡),而且城巴以為承啟道往下路有608(但有回無去呢)。結果咪俾九巴等到此呢個機會囉。

如果5D成功改道,譽港灣往啟德一帶,九巴尚有24及108(如果去其他地區便大把巴士線啦)。我覺得九巴會將5A來回行富豪東方酒店外新建成天橋,除了唔想俾新蒲崗有平車坐外,也因為仲有24及108兩線。如果我係城巴,也應該把某些路線改行此新橋。
ricky 發表於 2022-1-15 21:53 | 顯示全部樓層

yclam 發表於 2022-1-15 21:36
應該會的,始終啟晴果頭是5D的主力服務範圍,而且唔會花太多時間。(純粹仲計) ...

我估緊會唔會去程或回程行承啟路,其餘一程保留行太子道東。
前荃葵青區居民
kay 發表於 2022-1-15 22:23 | 顯示全部樓層
yclam 發表於 2022-1-15 21:52
我估計城巴認為土瓜灣上路不論是住宅,學校和商業活動比下路集中,而且上路燈位比下路少,效率較高,更是 ...

但其實承啟道駁下路D燈都唔順
不過5D只係幾條之中好選擇

608如果過港島比返個九龍灣分段就得
22M同608撞左又唔會1+1大過2
當然代價係5D搶
但5D唔加班
咁既班次都係有限公司
世界很簡單 人類很複雜
石頭 發表於 2022-1-16 00:17 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-1-15 10:27
城巴係啟德都損手爛腳
引埋九巴入黎倒米
城巴唔駛比人CHUR要加強服務

情況唔同,九巴入去,未必係倒米喎~

5D之類算係拉直路線,行車里數隨時少一截,價又唔會減幾多既,

隨時變左有得加班吸客~
kmb_dx2437 發表於 2022-1-16 01:13 | 顯示全部樓層

JR5204@26M 發表於 2022-1-15 18:25
自己王國做唔好,結果比人有機可乘
5D一旦改經承啟道,條22M縮番去世運迴旋處算啦
客又搶唔到,路又唔 ...

「自己王國做唔好,結果比人有機可乘」
講緊九巴呀?
冇人競爭就頹做,有其他公司爭食就突然積極,呢間公司最叻輸打贏要
區麗芝 發表於 2022-1-16 01:14 | 顯示全部樓層
仙女下凡,鍾情董永。
桃花雖盛,好夢難成。
緣起緣落,再現光明。
天階夜色涼如水,臥看牽牛織女星。

YIN YIN 同肥波,邊個傻得多?
HR1377 發表於 2022-1-16 12:30 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-1-15 21:53
我估緊會唔會去程或回程行承啟路,其餘一程保留行太子道東。

相信來回程行承啟道機會較單向高
 樓主| FBI2 發表於 2022-1-16 12:48 來自手機 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2022-1-16 12:30
相信來回程行承啟道機會較單向高

來回程