hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 傳聞紅色鬼荃灣過海大計被否決
開啟左側

[小道消息] 傳聞紅色鬼荃灣過海大計被否決

qunow 發表於 2022-1-17 14:19 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2022-1-17 14:03
我費事覆咁多次,一次過答晒俾你~

你話2012年城巴將930改去愉景新城已經係醒覺,我真係笑到忍唔到口。愉 ...

#1講嘅係個重組計劃而唔係逐項入?實際係點?
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
ATENU135 發表於 2022-1-17 14:22 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2022-1-17 14:15
咁九巴做荃葵青的而且確好多地方係做得唔好,呢個我都係受害者,感同身受
淨係講42C,成日都收車,然後X4 ...

42C要收俾X42C
同埋42C客量又真係少咗
成日見佢喺荃富街連窗口位都未坐滿
但係又密密嚟
相對地來講班次都唔可以話差的
ccchhhuuunnn 發表於 2022-1-17 14:22 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2022-1-17 14:03
我費事覆咁多次,一次過答晒俾你~

你話2012年城巴將930改去愉景新城已經係醒覺,我真係笑到忍唔到口。愉 ...

一講荃葵即引起新仇舊恨
客觀啲講,厹做荃葵九龍線確實好頹,多條長荔深旺水鬥水疊疊樂,寧願做密車M送客畀龜
但本身價錢低行車時間長,實非戰之罪

城隧綫大埔公路沙田段加吐露港,
行車時間越嚟越長,冇競爭所以唔加車只能減班應付,懶理留後

但過海綫
無論香蕉定蘋果都頹咗廿幾年
只係近年受惠於荃西/海皮堆新樓先益咗930系
唔會用抵死嚟形容蘋果,但香蕉一樣捱足咁多年
反九還反九,有適度競爭係好事
問題係而家人哋想急起直追都唔比
就算角色掉轉,方案大概亦一樣,只係結果唔同

peterkwan 發表於 2022-1-17 14:23 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2022-1-17 14:13
發窮惡嗰間玩緊苦肉計逼運吉放930入怡和街

九公暫時無計架喇

銅鑼灣係城巴主場, 要減車比 930 入容乜易. 要怪就怪九巴銅鑼灣唔夠多線可以比佢減到比 934/961 入到去.
ATE7025 發表於 2022-1-17 14:25 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-1-17 14:19
#1講嘅係個重組計劃而唔係逐項入?實際係點?

理論上每個重組計劃都係逐個細項入紙
例如九巴想幫900 重組並且加強服務,就可以入四張紙,第一張係入某市中心,第二張係開逆向班次,第三張係開某支線,第四張係入銅鑼灣。運輸署就會就每項計劃作出評估,決定批唔批,佢鍾意批一張又得,批晒四張又得,一張也唔批都得。

過往有大量重組計劃都係只批其中部份申請,例如係98B

(以上例子純粹假設性,如有雷同,實屬巧合)

ccchhhuuunnn 發表於 2022-1-17 14:26 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2022-1-17 14:23
銅鑼灣係城巴主場, 要減車比 930 入容乜易. 要怪就怪九巴銅鑼灣唔夠多線可以比佢減到比 934/961 入到去.
...

認同上面 如果唔係咁大貪
淨係934/A/X全日,唔去銅鑼灣應該易入口好多
1372mm 發表於 2022-1-17 14:26 | 顯示全部樓層

不如930 934互相聯營吧啦
AVD1 發表於 2022-1-17 14:27 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2022-1-17 11:41
呢個都係小問題, 根本成個 proposal 最大問題係下繁拉埋入銅鑼灣, 先唔講多咗起碼 5-6 班車 (934+934X+93 ...

其實佢要成個系列都入哂銅鑼灣都係想方便管理,等同而家城巴想 930 系推哂入銅鑼灣一樣意思,
何況睇落就三條線,其實實情未又係係一條線而已。
934A + 934X = 934,有 934 就冇 934A + 934X。

九巴要起銅鑼灣搵個站放 934 系確係一個問題,
佢班 planner 點樣 sell 個 proposal 比運輸署我唔知,
但係佢諗得出,斷估都應該搵到個位出黎。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kay 發表於 2022-1-17 14:34 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2022-1-17 14:27
其實佢要成個系列都入哂銅鑼灣都係想方便管理,等同而家城巴想 930 系推哂入銅鑼灣一樣意思,
何況睇落就 ...

不如話當年930X係D樓起緊期間開線
未入晒伙就自然唔開全日
入晒就全日左佢

好似九巴打骰673一班變全日
九巴應該覺得有樓有人
比條過海線係順理成章
但依家就唔批

不過好似900開半日都唔太順利(紅日無900架)
九巴應該有野得罪左人就真

但如果得罪人
又唔應該批條900比佢等九巴捧蛋
另一方面九巴又袋左條78A
世界很簡單 人類很複雜
peterkwan 發表於 2022-1-17 14:38 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2022-1-17 14:27
何況睇落就 ...

正正就係入晒去先係問題, 上面已經講咗點解, 唔重復.