hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴68X搬總站
開啟左側

[服務調整] 九巴68X搬總站

GD1570 發表於 2007-6-19 22:24 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 19/6/2007 22:10 發表

我再睇返通告, 佢話 "佐敦開出, 依原有路線到達青山公路後...."
但佢佐敦開出原有路線係過東頭村, 跟著去不是在青公的水車館里...
到朗庭園才是青公, 再睇返佢新增/取消車站張野先發現有問題,
所以誤會左, 所以我 ...

這份通告就係
但另外仲有一份站位取消更改通告寫明
回程係經大馬路返洪水橋,INSTEAD OF安樂路、媽橫路
只不過樓主沒有影到那一份通告上來
你有你可愛,我有我好笑。
avbw 發表於 2007-6-20 00:15 | 顯示全部樓層
點解 KMB/TD 唔早D宣傳下條路線?

俾乘客(係唔係熟客都)預早D知道下條路線會係點行...
n281 發表於 2007-6-20 03:19 | 顯示全部樓層
原帖由 SBS_Super_Bus 於 2007-6-19 21:17 發表

最極端例子我見過有條傻佬,
早上11點幾企左係灣仔948個站等車返青衣!!!

更 極 端 例 子........
幾年前幫某顧問公司做 過海交通模式調查 時
小弟負責 中環景福珠寶行 門口的 905, 914 及 N969 巴士站 問卷調查

中午12:00左右,有位亞伯在上址等969
佢話等左三小時,所有969都飛站
亞伯指住個站牌,話有969
(因為N969比969停站較多)
(佢睇唔到個 N 字同隻貓頭鷹)
要勞煩另一位調查員帶個亞伯去返969站等車

下午五點幾,又有幾位後生仔
話等緊969

在城巴辦事處工作的朋友知悉
很多市民曾經在只停N969的站等969
話無車或969飛站而投訴
(所以城巴N線已沒有隻貓頭鷹)

另 一 更 極 端 例 子........
西隧通車後,所有有西隧線巴士站
乳豬盤均放一張有齊九條線資料的海報
(905,905P,914,917,930,934,935,960,970)
如皇后大道東的917巴士站
有人等960

orange 發表於 2007-6-20 03:52 | 顯示全部樓層

原帖由 KR1691@102 於 2007-6-19 22:19 發表
講開矇查查白等車o既傻o野,重有幾單:

某日公眾假期(唔係星期日),有人朝早九點響柏麗等208去廣播道,話七點幾等到依家都冇車,
有好心人提佢今日係假期,九點幾至有208,佢話點解巴士公司唔貼通告話今日係假期!

N年前5D轉兩味車 ...

講真一張A4紙寫得幾多野,站名收費服務時間樣樣齊,而家連
轉乘都要加埋落去,心諗幾時要將張紙放大到A2都未必寫晒

不過講起乳豬紙死板,最近試過搭城巴99轉85,見到張紙寫
"在太康街下車可享有優惠",於是就跟足指示落車轉乘,但
結果優惠無之餘,打上hotline個熱線員話原來那個優惠只係
for耀東班客用,結果只係不斷講sorry就收線

講真無一個幾毫優惠唔係問題,問題上張紙寫那個優惠唔清
唔楚,無搭開根本唔知優惠係點,所以有時覺得轉乘資料另外
加紙寫,一張A4紙點寫得晒咁多轉乘計劃
益童學校,全民教育
AVW56 發表於 2007-6-20 15:07 | 顯示全部樓層
原帖由 avbw 於 2007-6-20 00:15 發表
點解 KMB/TD 唔早D宣傳下條路線?

俾乘客(係唔係熟客都)預早D知道下條路線會係點行...

駛唔駛連TD都要出動埋咁誇張呀......區區一條68x姐......

熟習, 唔駛下嗶? 駛唔駛整返日 "試搭日" , 比乘客熟習新68x?
SBS_Super_Bus 發表於 2007-6-20 20:08 | 顯示全部樓層
原帖由 KR1691@102 於 2007-6-19 22:19 發表
講開矇查查白等車o既傻o野,重有幾單:

某日公眾假期(唔係星期日),有人朝早九點響柏麗等208去廣播道,話七點幾等到依家都冇車,
有好心人提佢今日係假期,九點幾至有208,佢話點解巴士公司唔貼通告話今日係假期!

N年前5D轉兩味車 ...

呢條友真係好野等左兩粒鐘都仲等 ???
如果佢行路我估佢都應該行到廣播道啦 !!!
SuperBus
FBI2 發表於 2007-6-20 20:14 | 顯示全部樓層

原帖由 SBS_Super_Bus 於 2007-6-20 20:08 發表

呢條友真係好野等左兩粒鐘都仲等 ???
如果佢行路我估佢都應該行到廣播道啦 !!!

會唔會係講緊佢自己呀???
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
grantbus 發表於 2007-6-20 20:44 | 顯示全部樓層
我諗68X實施改站前一個多星期應該響各大68X沿線車站
綁定一大磚改站宣傳單張,甚至最好響通常行68X
既巴士響錢箱附近綁定一大疊改線單張,咁通常D客
點都會搣黎睇掛?

到改線開始既第一日至頭幾個月,車頭最好楝塊
"本路線繞經元朗市"既車頭牌,因為有d客會以為
68X剩係去洪水橋而唔去元朗,如果唔係實爆鑊都似…

唔知到時68X既電子牌會唔會加"經:元朗"既轉頁呢?
點解D人鐘意影到架巴士細細粒
avbw 發表於 2007-6-20 20:47 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2007-6-20 15:07 發表

駛唔駛連TD都要出動埋咁誇張呀......區區一條68x姐......

熟習, 唔駛下嗶? 駛唔駛整返日 "試搭日" , 比乘客熟習新68x?

你個提議好好喎

我係想講佢改動D線好遲先出通告,

網頁都都未有搬站通告,只有特別車,加密.....使唔使咁炆水呀,早D唔得既??
Ketsu 發表於 2007-6-20 20:48 | 顯示全部樓層

原帖由 grantbus 於 2007-6-20 20:44 發表
我諗68X實施改站前一個多星期應該響各大68X沿線車站
綁定一大磚改站宣傳單張,甚至最好響通常行68X
既巴士響錢箱附近綁定一大疊改線單張,咁通常D客
點都會搣黎睇掛?

到改線開始既第一日至頭幾個月,車頭最好楝塊
"本路線繞經元朗市"既車頭牌,因為有d客會以為
68X剩係去洪水橋而唔去元朗,如果唔係實爆鑊都似…

唔知到時68X既電子牌會唔會加"經:元朗"既轉頁呢?

我諗除左貼通告之外
最好叫埋個司機響d 乘客上車前預先講明
你都知家陣幾多人當通告冇到至得架...
Abusing dead rule -> Denial of reality