hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴41M, 41P合併消息
開啟左側

[路線消息] 九巴41M, 41P合併消息

GD1570 發表於 2022-2-4 20:10 | 顯示全部樓層

新城九 發表於 2022-2-4 18:59
41M搬去青碼都無用,翠怡繼續搭43B,243M,
因為唔洗兜入青衣邨!
但係青衣城青敬路無左41P,

青衣城去荃灣運輸署叫你搭鐵或409囉,
肯定唔會招標一條新巴士線只服務依兩個地點。
你有你可愛,我有我好笑。
busnrail_fans 發表於 2022-2-4 21:50 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-2-4 20:10
青衣城去荃灣運輸署叫你搭鐵或409囉,
肯定唔會招標一條新巴士線只服務依兩個地點。
...

唔知會唔會好似呢排有船公司走去申辦大美督–馬料水-大水坑街渡航線咁
會有船公司想做荃灣碼頭至青衣海濱公園梯台嘅街渡航線呢?
石頭 發表於 2022-2-5 00:05 | 顯示全部樓層
Catlui 發表於 2022-2-4 16:24
當年仲有居民反對嘅,九巴係想條41A不被拖延才接受這建議,你們不是本邨居民,梗係口爽,其實44依家咁行, ...

當年仲有居民反對嘅,九巴係想條41A不被拖延才接受這建議,你們不是本邨居民,梗係口爽,其實44依家咁行,有時翠怡返青衣邨也有客。搬41M,其中一個壞處只會令碼頭更塞,依家49X擺二條坑,加埋第一坑上客,你坐44M就乾等。覺得條41M綫蝕,首先問点解畀409出現,点解唔研究啲客習慣,你睇41P,客量就知延長有咩用。
翠怡返青衣村?你指青衣碼頭去青衣村?但係,行路都係最多15分鐘,一日有幾多人咁搭?

搬41M令碼頭更塞?
對唔住,絕對唔同意,因為碼頭如今既塞車,
係你地碼頭居民自行製造出黎既!

原本青衣碼頭係巴士總站,等於長康總站,
無預留有中途站,亦無預算會有咁多車要經過!

結果你地碼頭人於1990年先爭取到41A兜碼頭,
1995年再於"二揀一"既時候揀左43B兜入去,
而不是41M入去做總站,先搞到出現41P!

個重點係,線係你地碼頭人爭取入去既,
到交通方便既時候又走去話塞車!魚與熊掌,豈可兼得?

咁唔鐘意,還原返1995年既"二揀一"丫,
放返43B出黎唔入碼頭,唔好騎劫左長青既資源又扮傻!

石頭 發表於 2022-2-5 00:16 | 顯示全部樓層

新城九 發表於 2022-2-4 18:59
41M搬去青碼都無用,翠怡繼續搭43B,243M,
因為唔洗兜入青衣邨!
但係青衣城青敬路無左41P,

1994年,九巴諮詢青衣碼頭一帶居民,要41M搬去青衣碼頭做總站,或者43B來回程兜入碼頭,
但聲明,只能"二揀一",唔可以兩樣都要,
碼頭居民當年選擇43B,並於1995年正式實施~

當年長青、長康、涌美沿線居民強烈反對,
但九巴不理多區居民反對,強行將43B拉入碼頭~
就此,青衣碼頭騎劫長青資源多年至今~

時隔多年,竟然有碼頭居民,
反而認為41M去埋碼頭做總站係無用!
既然係咁,43B兜碼頭都無用,
因為大家都行出警署個站搭車出荃灣,
立即將43B嘔返出黎,來回唔入青衣碼頭!

新城九 發表於 2022-2-5 01:00 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| FBI2 發表於 2022-2-5 07:49 來自手機 | 顯示全部樓層
新城九 發表於 2022-2-5 01:00
41M延長去青衣碼頭,的確係無用,
青衣碼頭一帶仍然會乘搭43B,243M,
因為41M兜入青衣邨,實在太慢!

青敬路有2分鐘一班既409出荃灣,仲有409s, 409k, 409x任君選擇,出荃灣又得,返上山又得,長期客似雲來。

反之,我未見過有青敬路既客死等41P,反而碼頭去青衣城就真係有需要提供巴士,因為綠小413太疏,88E有等如冇。
 樓主| FBI2 發表於 2022-2-5 07:50 來自手機 | 顯示全部樓層

講真,佢地睇邊架到先就上邊架,三條線鬥疏你唔係唔知嘛?
石頭 發表於 2022-2-5 08:38 | 顯示全部樓層

既然青敬路咁大需求出荃灣,41P當然滿足唔到需求,

而青怡花園唔需要咁多線,所以43B入青衣碼頭後,

應改行青敬路,長安總站出荃灣,

回程就照入長安兜個圈,然後行青敬路、青衣碼頭返長青,

青怡班客可以改搭243M~

有全日線出荃灣,青敬路需求已解決~

石頭 發表於 2022-2-5 08:45 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-2-5 07:50
講真,佢地睇邊架到先就上邊架,三條線鬥疏你唔係唔知嘛?

佢都唔係有心回文,成件事講埋前因後果俾佢聽,
但佢就九唔搭八回左D咩比我?

我要講既已經講完~
天空之神 發表於 2022-2-5 08:51 來自手機 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2022-2-5 00:16
1994年,九巴諮詢青衣碼頭一帶居民,要41M搬去青衣碼頭做總站,或者43B來回程兜入碼頭,
但聲明,只能"二 ...

其實如果當日 43B 唔入碼頭,一早比 243M 食左落肚
當然今日攪重組,最麻煩都係碼頭問題
甚至乎,43B 經青衣城 唔入長安總站,順手殺 41P
個人都認為解決左同 243M 既重疊
不過代價係要 41M 兜海貴路做返西站客