hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 燈謎開估之沙田區過海線
開啟左側

[小道消息] 燈謎開估之沙田區過海線

HV7025 發表於 2022-1-29 17:22 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-1-29 05:39
686改986點解唔將顯徑段拆出嚟?拉埋989美田段砌條新線好過,而家咁分分鐘沙田圍班客都走埋 ...

放工時間986有著數
之前返鰂魚涌,有同事住新翠,佢多數搭686,落車近啲
有幾次放工我同佢差唔多時間出發,佢搭686,我搭989去大圍,再轉803去馬鞍山
我搭803去到乙明時,佢先啱啱出大隧
如果當我轉803嘅時間=986兜顯徑嘅時間,咁放工嘅986對沙博乙仍然吸引

但返工986就應該真係會趕沙博乙客走
我喺呢度都講過幾次,朝早行大隧東隧去東區,唔算塞得好恐怖
對於近大隧口嘅地區(沙博乙、第一城、廣黃、石門),朝早行大隧唔係差劣到趕客嘅地步
沙博乙行986去東區,又要兜埋顯徑,朝早連翔道未必太暢順,都幾肯定慢過686
但有682B呢個牽絆,就注定沙博乙重組唔易搞
qunow 發表於 2022-1-29 18:47 來自手機 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2022-1-29 15:10
首先要本身兩條線要有咁多客先可以變三條,然後搞得成顯徑/美城自成一線又話對家嗰段路兜到暈 ...

所以就話應該趁686仲行緊東隧,顯徑要兜沙田圍/二幹先出到嘅而家改,改完就算要經美田先入西隧都快過686
如果改咗做986嘅話,再重組就變咗一定要有一邊放棄尾站直出
巴士的膠 發表於 2022-1-29 22:14 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2022-1-29 17:22
放工時間986有著數
有幾次放工我同佢差唔多時間出發 ...

如果講蝕時間,最慢都係兜顯田,但顯田人口其實夠自己開幾班。站喺屎水角度,我會咁諗:

982C唔入第一城,直行大涌橋路,文化博物館尾站,用尾站吸麗豪、愉城苑果邊嘅客。到986沙乙客減少左,顯田易啲上車之餘,仲upgrade埋佢哋。

682C早晨班次最大優勢係港島西灣河出得嚟又跳站停,即使去到模範邨都唔係太慢。呢點686同682B都唔得。

真係早繁嘅,博康加埋水泉澳、廣善街都可以一條線,根本冇需要兜愉翠,要兜都寧願俾682C兜。
dennis28a 發表於 2022-1-29 22:24 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2022-1-29 22:14
如果講蝕時間,最慢都係兜顯田,但顯田人口其實夠自己開幾班。站喺屎水角度,我會咁諗:

982C唔入第一城 ...

半年之後東鐵過海有咩骨牌效應都未知,其實唔應該覺得城河東長遠夠東區過海客。

最壞情況係 985A/B 要打回原形果隻,更何況係東區線?
半年之後好多野會灰飛煙滅。
惡意回復是不道德的行為。
HV7025 發表於 2022-1-29 23:23 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-1-29 22:24
半年之後東鐵過海有咩骨牌效應都未知,其實唔應該覺得城河東長遠夠東區過海客。

最壞情況係 985A/B 要打 ...

城河東返鰂魚涌北角,要搭鐵嘅,而家已經可以搭屯馬<>觀線<>將線,都係3程
唔見得東鐵過海會方便好多,對城河東一樣都係3程

之前地鐵冧門停駛嗰日,鰂魚涌大量巴士線客量急升,特別係1字頭過海車,平時地鐵主導客量,一壞地鐵就打爆巴士
933亦喺鰂魚涌A出口頂閘
但當晚觀察,682系就無咩變化,989都未咁快頂閘(我同事喺鰂魚涌A出口仲上到車)
即是本身鰂魚涌嘅沙田客,平時已經搭巴士主導,壞地鐵新增嘅客量唔多
KW2523 發表於 2022-1-30 01:48 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2022-1-29 23:23
城河東返鰂魚涌北角,要搭鐵嘅,而家已經可以搭屯馬<>觀線<>將線,都係3程
唔見得東鐵過海會方便好多 ...

河東大圍起步搭東鐵+藍線去北角停站數多過很興奮+綠/紫線, 時間快唔到幾多
相信會係銅鑼灣同以西嘅線(182/681同982X/985)影響比較大
mak5052 發表於 2022-1-30 20:18 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2022-1-29 17:22
放工時間986有著數
有幾次放工我同佢差唔多時間出發 ...

不如 682B 併入 986 ? 然後 986 再一拆二:
986: 廣源 - 水泉澳 - 沙角 - 大圍 - 青沙 - 港島東 (柴灣 / 西灣河做總站), 兼半全日 (682B 已經接近半全日, 圓洲角以 982C 由安麗街過橋及入銀城街取代)
986A: 顯徑開, 大圍跟 286X, 港島跟 989 (989 不再經大圍)

HV7025 發表於 2022-1-30 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2022-1-30 20:18
不如 682B 併入 986 ? 然後 986 再一拆二:
986: 廣源 - 水泉澳 - 沙角 - 大圍 - 青沙 - 港島東 (柴灣 / 西 ...

廣源就喺大隧口旁邊,南行行完廣源可以打尖入大隧,朝早咁行係無得輸
就算下繁觀繞幾塞車都好,出大隧轉兩個彎就係廣源
行西隧除非大圍不停站、直接取道沙田路沙瀝上番廣源先,否則稍為加經其他地方,都好大可能慢過682B
任何令682B廣源無咗尾站優勢嘅改動,都好難講得過去,事實682B廣源客佔可觀份量
所以呢個牽絆都幾難搞
106116_1023 發表於 2022-1-30 22:24 | 顯示全部樓層
我覺得982C需要做埋回程,彌補682C原有乘客,
因為下繁東隧、大隧都塞得緊要,
而988又唔停第一城,比多個選擇都唔過份,
無理由馬鞍山、火炭、瀝禾、大圍都有西隧東區車,686都可能轉986,偏偏第一城無,
不過最最最緊要既係快D將682B/C同982C改收番沙田過海價錢+682港島至沙田雙分段
Chelsea FC
LN92830 發表於 2022-1-31 23:57 | 顯示全部樓層

682D轉982C根本係行唔通, 應該改為988A就差唔多.

另外, 88R(NR88)預計會響東鐵線過海段通車後取消, 屆時會由城巴/九巴聯營嘅982/982P取代.