hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 點解當初規劃東鐵綫過海段/南港島綫唔可以合併? ...
開啟左側

點解當初規劃東鐵綫過海段/南港島綫唔可以合併?

jpoon 發表於 2022-2-1 04:20 | 顯示全部樓層

南風隧道好似有消防限制?
整8卡車咁班次咪要拉疏?
http://jpoon9394.blogspot.com/
Waiyin12 發表於 2022-2-1 05:51 來自手機 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2022-1-31 22:46
3-4卡車過海
你打算揀邊度做總站?
我諗無論九龍區揀邊個站做總站,有幾多個站都好,4卡都幾肯定唔夠載

佢意思係南港島線過海,東鐵唔過
應該兩條都放紅磡 (每條兩個月台)
Waiyin12 發表於 2022-2-1 05:54 來自手機 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2022-1-31 21:37
我認為都唔係完全無得諗㗎...

行 3卡行 9卡車嘅隧道如果造價差距不大,將東鐵拉到海洋公園/黃竹坑做地面總 ...

除咗大西北之外,香港有邊個LRT起得成...

黃埔、慈雲山、啟德、(顯俓?)都有提過用連接系統,最後一係重鐵做,一係直接收檔乜都無
Waiyin12 發表於 2022-2-1 06:03 來自手機 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2022-1-31 18:11
3卡vs9卡
兩條定綫、客流完全唔同
唔計R train任何技術問題

如果東鐵同南港島線直通運行,金鐘站做併結?
(而家隧道掘好晒,我當然知係無可能)

東鐵照用9-10卡,南港島線3-4卡
(列車編組 6+3, 5+4, 7+3, 6+4等)
去南區要上車頭3/4卡,之間不設貫通門(連結、解編時少樣嘢處理,加快速度)
金鐘站解編,前3/4卡繼續南行行程,後面5/6卡就清客,經側線返北行月台,等北行車尾3/4卡由南區到站,做連結
miklcct 發表於 2022-2-1 06:23 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-2-1 06:03
如果東鐵同南港島線直通運行,金鐘站做併結?
(而家隧道掘好晒,我當然知係無可能)

咪玩啦,載客列車咁樣行行下併結,起碼要塞住個月台成5分鐘喎。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +5 收起 理由
pcckw + 2 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

進智公交
kitarolo 發表於 2022-2-1 06:47 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2022-2-1 06:23
咪玩啦,載客列車咁樣行行下併結,起碼要塞住個月台成5分鐘喎。

前往南區嘅車咪要有兩套
受電與訊號系統囉……

再簡單啲,車廂門距與月台幕門間距呢?
I20091157 發表於 2022-2-1 07:45 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-2-1 05:51
佢意思係南港島線過海,東鐵唔過
應該兩條都放紅磡 (每條兩個月台)

12卡東鐵客接近全員轉4卡過海
7X24 都迫爆月台都似
Sita1004-1017 發表於 2022-2-1 08:26 來自手機 | 顯示全部樓層
如果南區用重鐵 兩個站可以合併 鴨脷洲站同黃竹坑站
he_01 發表於 2022-2-1 09:14 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-2-1 05:54
除咗大西北之外,香港有邊個LRT起得成...

黃埔、慈雲山、啟德、(顯俓?)都有提過用連接系統,最後一係 ...

唔知最後洪水橋同元朗南會唔會成功呢
Waiyin12 發表於 2022-2-1 09:45 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2022-2-1 06:47
前往南區嘅車咪要有兩套
受電與訊號系統囉……

用同一款車同一系統,只係列車長度有別
正如當時馬鞍山線4卡同8卡混跑

月台幕門可以特別設計,假設定咗6+3,咁南行3同4卡之間要預留位置,可能比其他車卡之間闊
但呢個係可預計,而且每列列車都會係一樣