hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九新有意合併115,115P
開啟左側

[小道消息] 九新有意合併115,115P

xdxd 發表於 2022-2-4 08:00 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-2-4 03:23
落車站位不嬲乘客冇咁care,115 E23呢啲都係去程停家維邨對面,回程停紅磡邨
何況紅磡邨站行返去其實唔算 ...

我又覺得未必大跌
始終而家紅磡灣都可以行上火車站任揀過海巴士,中西區堆車都尚算密
但仲有一大堆客等115
東鐵過海充其量只係多一個有競爭力嘅選擇
xdxd 發表於 2022-2-4 08:15 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-2-4 02:24
往港島方向入得黃埔,其實行埋紅磡灣都冇乜分別,德民街出蕪湖街咪又係原路折返。

唔知早繁入海逸,會唔 ...

如果冇過海隧巴唔應該做循環線呢個前設,
我覺得115喺紅磡逆時針行,
紅磡灣→紅磡道→機利士北路調頭→馬頭圍道(→黃埔)會比較好。
咁樣叫做晒紅磡嘅大位之餘而又有合理車程,
但紅樂道同半島由尾站變頭站可能會趕客,不過正如部分師兄預測應該會跌咁啲,所以應該唔大問題。
黃埔總站就視乎需求而決定做唔做尾站,車程上對其他客嚟講唔抵但我覺得有必要兜。

師兄嘅方案入面,鶴園街、蕪湖街西行兩段路都唔太適合加站(一大堆地盤/得單線)…
10598C 發表於 2022-2-4 08:58 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2022-2-4 08:00
我又覺得未必大跌
始終而家紅磡灣都可以行上火車站任揀過海巴士,中西區堆車都尚算密
但仲有一大堆客等11 ...

問題係而家紅磡灣行出紅隧口搭隧巴, 計埋步行時間同搭115差唔多, 所以115仲有捧場客
但火車過海之後, 紅磡灣行上火車站搭埋火車過海, 分分鐘115先剛入隧道

去程應該走唔少客, 加上南行兜路咁多
given紅磡灣左邊一個火車站, 右邊一個黃埔站, 有充足替代, 真係應該考慮飛走紅磡灣去保前段下路客

相反北行就算慢都有些少捧場客, 加上路線冇咁兜, 可以唔改

hihiman 發表於 2022-2-4 09:59 | 顯示全部樓層

115 合併冇意見, 但應該要加班
遲D 60歲打上可以$2 搭車, 不停做短途客, 當流水線咁做
反正2邊的本土線都放題式cut 班, 班老野見岩路就上車, 合佢地口味

只要收支平衡, 打個和, 同地鐵撞到應一應又唔係一件壞事
天空之神 發表於 2022-2-4 10:10 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-2-4 02:24
往港島方向入得黃埔,其實行埋紅磡灣都冇乜分別,德民街出蕪湖街咪又係原路折返。

唔知早繁入海逸,會唔 ...

半島豪庭果炸隔離就係紅磡站

等 115 時間同行去個站差唔多
放棄左佢吧啦都係

下路 豪園 黃埔 蕪湖
應該已經係平衡左最大 coverage 同埋車程